Flachau is bij Nederlanders voornamelijk bekend als skiregio die deel uitmaakt van de Salzburger Ski amadé. Helemaal waar en óók tof, maar daar doen we Flachau echt te kort mee. Je vindt er de rest van het jaar namelijk alles voor een heerlijke gezinsvakantie: wandelen, fietsen, allerlei funsports en er is een uitgebreid activiteitenprogramma. De wandelaar haalt er zijn hart op. Je kunt er natuurlijk gewoon op pad over het eindeloze netwerk aan wandelpaden, maar het leuke aan Flachau is dat er dagelijks begeleide wandeltochten georganiseerd worden met verschillende thema’s. Dáár gaat dit blog over. Laat je verrassen met almenwandelingen, culinaire wandeltochten, bergtopwandelingen en nog heel veel meer.

Flachau lig in deelstaat SalzburgerLand in Oostenrijk. Dat is een ideale vakantieplek voor iedereen, in elk seizoen. Wintersporten, fietsen, zwemmen in de mooiste meren, cultuur snuiven, kastelen bezoeken, muziek, lekker eten, voor jong en oud, met vrienden of het hele gezin, het kan allemaal. Er is één activiteit die niet genoeg aandacht kan krijgen: wandelen! De mogelijkheden zijn legio. Daarom in een viertal blogs aandacht aan de wandelmogelijkheden in de regio’s Grossarltal, Wildkogel-Arena, Salzburger Sportwelt en Flachau. 

Wandelen in Flachau algemeen

Wandelen in Flachau, dat betekent genieten van de bergen, bossen, weides, het prachtige uitzicht en het heerlijke eten in de berghutten. Flachau ligt tussen twee bergketens: Dachstein en Tauern. Het heeft een brede dalbodem, zacht stijgende bergruggen, prachtige alpengebieden en toppen die beklommen kunnen worden. Het is een outdoor-paradijs met 150 km aan gemarkeerde wandelpaden langs bergmeren en gezellige berghutten. De routes variëren van een makkelijk tot een moeilijk niveau.

Wandelen in Flachau in de bergen
© Flachau Tourismus / Ulrich Grill

Gratis met de Flachau Sommer Card

Iedereen die een verblijf van meer dan twee nachten in Flachau boekt, krijgt de Flachau Sommer Card. Met die kaart is het vervoer met de kabelbanen gratis, kun je gebruik maken van een uitgebreid activiteitenprogramma voor de hele familie en kun je dagelijks gratis meegaan op de begeleide wandelingen.

Begeleide wandelingen

Bijzonder aan Flachau is dat er van eind juni tot begin september dagelijks begeleide wandelingen georganiseerd worden. Hoe leuk is het als een gids je onderweg van alles vertelt over de natuur en plantenwereld van de Alpen. Elke wandeling heeft een thema. Er zit vast iets voor je tussen.

Deze begeleide themawandelingen zijn er in verschillende moeilijkheidsgradaties. Ze zijn vaak geschikt voor het hele gezin. Kinderen vanaf 5 of 7 jaar mogen dan al meedoen.

Welke thema’s

Elke dag is er weer een andere wandeling met een ander thema. Te veel om hier op te noemen. Mijn persoonlijke favoriet is de ‘zonsopgangwandeling met topontbijt’. In alle vroegte naar de top wandelen en daar beloond worden met een geweldige zonsopgang en een ontbijt dat boven een open vuurtje wordt bereid.

Maar ook het ‘Pad van de Goede Wensen’, de avontuurlijke wandeling ‘Waterval ontmoet Almkas’ en de topwandelingen naar de Rossbrand en de Lackenkogel lijken me geweldig. En wat te denken van de Panoramatour. Met de stoeltjeslift omhoog, de top van de Grießenkareck beklimmen en genieten van de onwaarschijnlijk mooie views.

topontbijt op Grießenkareck
Topontbijt

Hoe regel je het

De dagelijkse themawandelingen worden georganiseerd door het sport- en activiteitencentrum in Flachau. Je vindt ze allemaal op de website in de agenda. Daar lees je alle informatie: wat de wandeling inhoudt, hoe het vervoer geregeld is, welk conditieniveau je nodig hebt, of de hond mee mag, welke kosten allemaal inclusief zijn, vanaf welke leeftijd je mee mag en of je je aanmelden moet, of dat je gewoon aanwezig moet zijn bij vertrek vanaf het sport- en activiteitencentrum.

Ik zeg: gewoon doen!

Wandelen in Flachau in de bergen

flavicon wandelvrouw

⇒ Dit blog kwam tot stand in samenwerking met SalzburgerLand Tourismus.