Ben je op zoek naar praktische informatie over de Great Glen Way omdat je overweegt het pad te gaan lopen, dan zit je hier goed. Dit artikel geeft antwoord op de vele vragen die je zou kunnen hebben. Ik wandelde het pad in het voorjaar 2022. Een verslag van die wandelreis lees je hier: De Great Glen Way, van dag tot dag.

[toc]

Algemene Informatie

De Great Glen Way is een langeafstand wandelpad in Schotland. Het volgt de Great Glen, die 125 kilometer lang is en loopt van Fort William in het zuidwesten tot Inverness in het noordoosten. De Great Glen is een aardbreuk waardoor een langgerekt dal is ontstaan waarin 3 meren liggen, die later zijn verbonden door het Caledonian Canal.

De wandelroute volgt grotendeels de oevers van het kanaal en de drie meren Loch Lochy, Loch Oich en Loch Ness. Je wandelt over jaagpaden, langs de oevers van de lochs en door bossen. Soms gaat de route wat omhoog en heb je prachtig uitzicht over het uitgestrekte dal en de bergen van de Highlands. Ook ga je een stukje over de voor Schotland zo karakteristieke moors en doe je onderweg een aantal Schotse plaatsjes aan.

De Great Glen Way kan in 4 tot 8 dagen worden bewandeld en is geschikt voor wandelaars van alle niveaus. De wandelroute is overwegend vlak en gaat over goed onderhouden paden. Er zijn wel enkele uitdagende secties, waarbij hoogtemeters overbrugd moeten worden. Bij twee hoge routes is een laag alternatief mogelijk. 

De Great Glen Way werd geopend in 2002 en is door NatureScot aangewezen als een van Schotland’s Great Trails.

kaart Great Glen Way

Praktische informatie

In een vraag en antwoord vorm komen hieronder alle vragen aan de orde die je zou kunnen hebben. Mis je er eentje? Stel hem aan het eind van het artikel bij de reacties.

Hoe moeilijk is de Great Glen Way?

De Great Glen Way is voor de wat ervaren meerdaagse wandelaar niet moeilijk. Qua planning is het handig als je in staat bent zo’n 20 kilometer op een dag te wandelen, ook een beetje afhankelijk van of je in een tent, hostel of B&B-achtige setting wilt overnachten. Een taxi nemen om de route te verkorten kan altijd.

De route begint zonder veel hoogteverschil. De eerste dagen kun je dus lekker inlopen. Pas na Fort Augustus ga je omhoog. Dat is op dag 3 of 4. Zie er tegenop om hoogteverschil te overbruggen, dan kun je altijd de lage routes nemen, maar dan mis je wel de mooiste stukken van deze wandeling.

Een kuitenbijtertje komt na Drumnadrochit als je het bos in gaat. Omdat er weinig overnachtingsmogelijkheden zijn op het traject Drumnadrochit – Inverness (31,5 km) kun je er voor kiezen om dat stuk over te slaan en een taxi te nemen naar Abriachan om vandaaruit naar Inverness te wandelen. Dan hou je 21 km over en sla je het stevige stijgen over.

Het meest lastige aan de route is wellicht dat het over het algemeen verharde paden zijn. Dat kan op den duur zeer gaan doen.

Hoe lang heb je nodig om de Great Glen Way te wandelen?

Hoe je de route indeelt hangt natuurlijk af van meerdere factoren. Hoe ver wil je wandelen op een dag? Ben je een geoefende loper en overbrug je gemakkelijk hoogte? Ga je kamperen en draag je volle bepakking? Is dat wildkamperen of wil je overnachten op campings? Overnacht je in hostels of wil je wat luxer? Het kan allemaal. Het is even puzzelen waar wat is, dus waar je wandeldag kan eindigen. De hele snelle wandelaars doen het in 4 dagen. Ga je op je gemak, dan doe je er 8 dagen over.

Een gemiddeld schema van hoe de indeling eruit kan zien:

etappe schema Great Glen Way

Hoe kom je op de route?

De Great Glen Way begint in Fort William en eindigt in Inverness. Het wandelpad wordt traditioneel van het zuiden naar het noorden gelopen, maar het is ook mogelijk om het de tegenovergestelde richting te doen. De bewegwijzering voorziet hierin.

Startpunt: De Great Glen Way begint in Fort William. Er zijn directe treinen en bussen van Glasgow naar Fort William. De busrit duurt ongeveer 3 uur, terwijl de trein iets langzamer is en bijna 4 uur duurt. Het is wel een geweldige rit. Je kunt ook een trein of bus nemen vanuit Edinburgh. De rit van Edinburgh naar Fort William duurt ongeveer 5 uur.

Eindpunt: De tocht eindigt in Inverness. Vanuit Inverness kun je niet met de trein terug naar Fort William. Er rijdt wel een bus die er 2 uur over doet. (frustrerend hè, daar heb je dan dagen over gewandeld). Wil je direct terug naar Glasgow of Edinburgh, dan kun je met zowel de bus als de trein. Beiden duren ongeveer 4 uur.

Hoe vind je de weg?

De Great Glen Way is uitstekend bewegwijzerd. Je kunt eigenlijk niet verkeerd lopen. Als er een omleiding is of er wordt gewerkt aan de weg, dan wordt dat ook met grote borden aangegeven. Ze houden echt rekening met wandelaars over de Great Glen Way.

omleidingsborden Great Glen Way

Voor oriëntatie beveel ik de Trailblazer Wandelgids Great Glen Way aan. In de gids staan leuke getekende kaartjes met daarop de belangrijkste ankerpunten als campsites, rustplaatsen en leuke weetjes. De gids is een echte ‘must have’ als je de route gaat lopen. Het geeft, nog meer dan dit artikel, antwoord op al je vragen. De gids is in het Engels geschreven.

Wil je een app met de route achter de hand hebben, dan kun je eenvoudig Mapy.cz downloaden. Daar staat de Great Glen Way standaard in. De app is gemakkelijk te bedienen.

bewegwijzering Great Glen Way

Waar slaap je?

Kamperen tijdens je trektocht

Wild kamperen is toegestaan in Schotland, mits je het natuurlijk op verantwoorde wijze doet volgens de Schotse Outdoor Access Code. Als wild kamperen niet je ding is, maar je wilt wel in een tentje; er zijn langs de route campings in Fort William, Gairlochy, Invergarry, Fort Augustus, Drumnadrochit, Wester Laide en Inverness. In Abrachian kun je op de Abrachian Eco-Bar & Campside staan, maar de voorzieningen zijn daar zeer primitief.

Wild kamperen is verboden bij oude monumenten, waar het Caledonian Canal er een van is. Je mag er dus niet zomaar je tentje opzetten. Daarom zijn er grasveldjes aangewezen, langs het kanaal, waar het wel mag. Dit zijn officiële wildkampeerplekken.

Ik heb ergens gelezen dat er veel borden staan die wild kamperen langs Loch Lochy verbieden. Ik heb die borden niet gezien. Het is me wel opgevallen dat in de Trailblazer gids geen wildkampeer plekken langs Loch Lochy staan ingetekend, terwijl die er echt wel zijn. Het zijn de mooiste plekken langs de hele route. Hier wil je staan!

Er zijn drie Trailblazer camping sites. Die zijn echt geweldig! Allemaal op een geweldige locatie langs het water. Je kunt je tentje er gewoon neerzetten. Om gebruik te maken van de compost toiletten heb je een sleutel nodig. Daarover later meer.

Overnachten in hostels

Zoek je naar een budgetmanier om te overnachten, anders dan in een tent, boek dan een bed in een hostel. De tijd dat hostels alleen maar slaapzalen hadden is voorbij. Je hebt nu keuze. Sommige hostels hebben zelfs privé kamers met eigen badkamers. Je vindt hostels in Fort William, Laggan, Invergarry, Fort  Augustus, Alltsigh, Drumnadrochit en in Inverness heb je er drie: Inverness Youth Hostel, Hillview House Hostel Inverness  en Black Isle Hostel. Je boekt ze gemakkelijk via booking.com. (het liefst via mijn linken., dan verdien ik er ook iets aan en het kost jou niets extra’s.)

B&B-achtige accommodaties

Overal langs de route vind je B&B’s, cottages en hotels. De handigste manier is om via booking.com met je reisschema in de hand de boekingen te doen. De Great Glen Way is populair in de zomermaanden. Boek daarom ruim op tijd.

Booking.com

Is er een bagageservice?

Er zijn twee organisaties die bagage vervoeren. Dat zijn de Great Glen Bagage Transfer en Loch Ness Travel. Je kunt vooraf je hele trip bij ze plannen, of als het onderweg toch te zwaar voor je wordt, helpen ze je graag om de laatste etappes je bagage te vervoeren.

wandelen met rugzak over de Great Glen Way

Welke Nederlandse reisorganisaties bieden de Great Glen Way aan?

Ik vond de volgende twee wandelvakanties heel interessant:

Wat neem je mee?

Dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van hoe je gaat. Wil je wildkamperen of heb je bagageservice? Dat maakt nogal uit. Maar er zijn wel wat algemene tips te geven:

Wandelstokken

Investeren in wandelstokken vind ik een goed idee. Het loopt zoveel gemakkelijker en het ondersteunt je lichaam waardoor je sneller herstelt. Dat is wel heel fijn op een meerdaagse tocht. Kijk hier voor tips bij het aanschaffen wan wandelstokken.

Rugzak

Zorg voor een goed passende rugzak. Heb je bagagevervoer, dan is een dagrugzak van zo rond de 20 liter voldoende om water, eten en extra kleding mee te nemen. Neem je al je bagage op je rug mee en slaap je in hostels of B&B’s dan zit je goed met een rugzak tussen de 30 en 45 liter. Ik heb zelf de deuter Trail Pro 34 SL en ben daar erg tevreden over. Ga je kamperen en moet de tent en al je campingspulletjes mee, dan is een rugzak van 50 tot 75 liter de juiste keuze. Vergeet de regenhoes voor de rugzak niet.

Kleding

Kies voor een paar goed ingelopen wandelschoenen. Bij voorkeur A/B schoenen. Zorg dat je kledingset opgebouwd is uit laagjes. Kies voor kleding die ontworpen is om in te wandelen, dus lichtgewicht, sneldrogend en ademend. Wees altijd, ook in de zomer, voorbereid op koud weer. Dus alle laagjes moeten mee.

Je kunt er vanuit gaan dat het ook tijdens jouw trektocht gaat regenen. Waarschijnlijk wel meerdere keren. Je héle uitrusting moet waterdicht zijn. Investeer in een waterdichte broek (bijvoorbeeld de Whisper pants) en goede ademende regenjas. Je komt jezelf tegen als je in een plastic regenjas en regenbroek gaat wandelen. Daar zweet je uit.

Eten en drinken

Zorg dat je per dag voldoende water (minimaal 2 liter) mee hebt en genoeg eten. Behalve in de grotere plaatsen is er onderweg weinig tot niets te krijgen.

Bescherming

Denk eraan om een muts en handschoenen bij koud weer mee te nemen en een pet en zonnebrandcrème bij mooi weer. Vergeet ook je muggenafweermiddel en muggennet niet als het muggenseizoen is. Midges kunnen voorkomen vanaf eind mei tot de eerste nachtvorst, normaal gesproken eind september.

Let ook goed op teken. Ze komen veelvuldig voor in he hooglanden. Neem je tekenpen mee lees vooraf wat je moet doen als je een teek oploopt. Kijk ook eens naar dit blog over: Ik ga op reis naar een tekengebied en neem mee….

Routeboek of kaart

Hoewel de Great Glen Way uitstekend bewegwijzerd is, is het toch handig om een kaart of gids bij je te hebben. Het helpt je bij je oriëntatie waar je bent, hoe ver je nog moet en wat er in de omgeving te zien of te beleven is. Hier een overzicht van alle wandelgidsen en kaarten van de Great Glen Way.

Ik beveel de Trailblazer wandelgids Great Glen Way aan. Daar staat werkelijk alles wat je weten wilt in. Veel achtergrondinformatie om je wandeling te plannen, goede kaartjes van de route en van de plaatsen, waar te eten, waar te slapen, up tot date servicenummers etc.

EHBO

Een kleine EHBO-kit kan van onschatbare waarde zijn als er iets onvoorziens gebeurt, terwijl je onderweg bent. Denk hierbij aan leukoplast, schaartje, pleisters, wandelwol, gaasjes, pincet, tekentang en een pijnstiller.

Loch Lochy Schotland

Wat is de beste periode om de Great Glen Way te wandelen?

De beste periode om de Great Glen Way te wandelen ligt ergens tussen mei en oktober. Er zijn een aantal variabelen om rekening mee te houden als je de beste maand wilt kiezen. In de zomerperiode is het druk op de route en zullen minder accommodaties beschikbaar zijn. Je moet dan vroeg boeken.

De midges zijn een belangrijke factor. Die zijn er tussen juni en september. Ook het weer is belangrijk. Qua temperatuur is het denk ik allemaal wel goed. Het wordt niet echt warm en niet echt koud. Er is wel een groot verschil tussen de twee uiteinden van de route. In Fort William is het gemiddeld meer regenachtig en bewolkt, terwijl het in Inverness gemiddeld veel droger en zonniger is. Hou er rekening mee dat je hoe dan ook regendagen zult hebben. In mei maak je daar statistisch de minste kans op.

Over het algemeen worden juni en september als de beste maanden gezien.

Hoe erg zijn de muggen?

Muggen zijn het ergst tussen juni en september, maar het varieert van jaar tot jaar en is afhankelijk van het weer. Ze zijn niet gevaarlijk, je kunt er niet ziek van worden, maar het is ontzettend irritant. Om gedetailleerde informatie over muggen tijdens je reis te krijgen, bekijk je de muggenvoorspelling.

Mag ik mijn hond meenemen op de Great Glen Way?

Honden zijn welkom op de Great Glen Way, op voorwaarde dat ze onder strikte controle staan. Tijdens het lammerseizoen, dat plaatsvindt tussen 1 april en 31 mei, moeten ze aan de lijn zijn bij het oversteken van gebieden met vee.  Vermijd velden waar vee met jongen aanwezig is. Als dit niet mogelijk is, moet je uiterst voorzichtig te werk gaan. Tijdens het vogelbroedseizoen (april-juli) moet de hond aan de lijn in de moors, bossen, weidegebieden en aan de oevers van de meren.  Raadpleeg de Toegangscode betreffende honden voordat je gaat.

High route Great Glen Way

Is het veilig om op de Great Glen Way te wandelen?

Als je bedoeld of het gevaarlijk is op het gebied van terrein en ondergrond is de Great Glen Way niet moeilijk te bewandelen. Er zijn veel verharde paden, het is aardig rechttoe rechtaan en geen steile stukken waar je vanaf kunt vallen.

Je kunt overvallen worden door slecht weer. Zorg dat je regenspullen en warme kleding bij je hebt.

Mocht je alleen lopen en vallen, is de kans dat een medewandelaar je vindt groot. Je kunt ook bellen met het noodnummer 999 of 112, of als het minder acuut is het nummer 101. Mogelijk heb je geen bereik. De mobiele telefoons werken niet op alle punten

TIP: Laat iemand elke dag weten waar je heen gaat en hoe laat je verwacht terug te zijn of aan te komen.

Ben je benieuwd of het veilig is om als vrouw alleen te lopen dan kan ik alleen maar zeggen dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat het niet zo zou zijn. Vind je het toch eng om alleen te gaan, overweeg dan eens om mee te doen aan het ‘Sterker in je wandelschoenen weekend’. Daar leer je hoe je vervelende situaties kunt voorkomen en als ze zich toch mochten voordoen, hoe je het best kan handelen.

Wat is mooier, de West Highland Way of de Great Glen Way?

De geleerden zijn het er wel over eens: de West Highland Way is mooier. Ik vind dat ook. De West Highland Way is afwisselender, ruiger, meer in de middle of nowhere, meer onverhard en ook een tikje zwaarder om te lopen. Je kunt mijn verslag over de west Highland Way hier lezen en dit is mijn verslag over de Great Glen Way. Oordeel zelf.

Caledonian Canal

Zijn er toiletten langs de route?

Jazeker, er zijn toiletten langs de route. Je vindt openbare toiletten in Fort William, Corpach, Fort Augustus, Drumnadrochit, Abriachan, Inverness. Let op: er zijn momenteel geen openbare toiletten in Invermoriston.

Er is een uniek systeem opgezet door de Great Glen Canoe Trail. Zij hebben toilet- en douchefaciliteiten langs de route. Je betaalt een klein bedrag en ontvangt een sleutel om de faciliteiten te openen. De sleutel lever je na de reis weer in.

Details over hoe het werkt en over de beschikbare faciliteiten zijn te vinden op de website van de Great Glen Canoe Trail. Hoewel het voornamelijk gericht is op roeiers, is het nuttige informatie voor alle gebruikers van de Great Glen Way.

Een aantal van de compost toiletten die we onderweg tegenkwamen waren gewoon open en konden gebruikt worden zonder sleutel.

Als er geen toilet beschikbaar is, zorg er dan voor dat je de Scottish Outdoor Access Code volgt en “laat geen sporen achter”.

laat geen sporen achter

Heb je ook algemene tips?

Jazeker heb ik algemene tips om mee te besluiten. Ze zijn heel uiteenlopend, lees ze maar even door.

  • Loop proef met je spullen voordat je voor het echie gaat. Plan een lange wandeling van minstens 20 km en loop die met alles wat je mee wilt nemen in je rugzak (inclusief water en eten) en draag de kleding en schoenen die je aan zult trekken. Let op kleine pijntjes, schuurplekken, te zware rugzak. Wat nu een beetje irriteert gaat straks enorm veel last opleveren. Beter om er eerder achter te komen.
  • Onderweg moet je zeker stops maken bij het Glen Rowan café in Invermoriston (heerlijke zelfgemaakte cakes en taarten) en bij Abriachan Eco-Cafe & Campsite dat een soort totaalbeleving is.
  • Ben je aangekomen in Inverness ga dan vooral de lekkerste pizza ooit eten bij de Black Isle. Het café hoort bij een eco bierbrouwerij, dus voor een goed biertje kun je er ook terecht.
  • Als je nu heel graag zo’n wandelreis zou willen maken maar je het geen idee geen idee waar je moet beginnen, welke spullen je nodig hebt en hoe je er voor kunt trainen? Schrijf je dan in voor de online cursus meerdaagse wandeltocht bij de Wandeltrainer.

Great Glen Way High route

Loch Ness