Het is behoorlijk waardeloos als je last hebt van koude voeten. Wit uitgeslagen tenen en voeten die aanvoelen als onbeweeglijke ijsklompen, het is geen pretje en kan je wandeling goed vergallen. Met een paar tips kun je al veel leed voorkomen.
8 Tips voor warme voeten
1.
De allerbelangrijkste tip is om ‘voorverwarmd’ op pad te gaan. Haal je schoenen niet uit die koude gangkast en trek ze vlak voor vertrek aan, maar laat ze eerst op temperatuur komen. Dan onttrekken je schoenen niet meteen al alle warmte uit je voeten. Helemaal handig is het als je even een warming-up doet. Maak ook een paar flinke kikkersprongen voor je op pad gaat en je bloedcirculatie krijgt een boost waardoor je lekker warm wordt.
2.
Voor je vertrekt kun je ook je voeten insmeren met een crème, vaseline bijvoorbeeld. Fijner is om de extra verzorgende voetcreme van Gehwol te nemen, die een positief effect heeft op de vermindering van koude voeten en overmatige transpiratie. Er is ook een warmte-balsem van Gehwol, die de doorbloeding in je voeten bevordert. Wat een ontdekking!
3.
Goede sokken zijn een must. Er zijn speciale sokken voor de winter. Die reguleren de warmte goed en drogen ook snel. Dat laatste is heel belangrijk, want door transpiratievocht en door vocht van buitenaf kunnen je voeten snel afkoelen. Neem geen katoenen sokken! Die blijven nat.
4.
De ideale winterschoen heeft een dikke zool, is gevoerd en houdt het vocht buiten.
5.
Loop je door de sneeuw, zorg dan dat die sneeuw niet van bovenaf in je schoenen komt. Ook dat geeft natte voeten. Draag hoge schoenen, trek je pijpen van je broek goed over je schoenen of gebruik gaiters.
6.
Zorg dat je sokken niet te strak zitten. Dat kan slecht zijn voor de bloedsomloop, die zorgt voor de warmtecirculatie.
7.
Je schoenen mogen ook niet te strak zitten. Vanwege de eerder genoemde bloedsomloop maar ook omdat lucht een prima warmte-isolator is. Een luchtlaag in je schoenen komt dus goed van pas om je voeten lekker warm te houden.
8.
Dan zijn er nog allerlei dingen die je in je schoenen kunt stoppen, die optrekkende kou vanuit de zool tegenhoudt. Denk aan inlegzooltjes. Je hebt ze bijvoorbeeld van wol of speciale thermische inlegzooltjes. Wil je helemaal zeker zijn van warme voeten, plak dan een voetverwarmer onder je sokken.
foto’s: Pixaby
Lees meer winterblogs:
Zo wordt je winterwandeling een succes – 10 tips
Doorwandelen in de winter – 5 redenen waarom
Winterwandelen door de Oostvaardersplassen over het boswachterspad ‘t Lange Pad
Doen in Montafon: Sneeuwschoenwandeling Silvrettasee
Inspannend maar super: Tourskiën bij de rauriser Hochalmbahnen
IJsklimmen in het Raurisertal
Leren langlaufen op een van de mooiste loipen in Montafon
Sneeuwschoenwandelen; wat een ervaring!
Wandelen in de kou: ken je deze tips al?
Deel dit blog op Pinterest:


Leuke interessante site! Ben op zoek naar fijne plekjes waar onze hond ook welkom is en waar we fijn met haar kunnen wandelen.
nuttige blog.