Voor wandelaars kunnen koude voeten een echte spelbreker zijn tijdens avonturen in de natuur. Of je nu door het bos dwaalt, langs bergpaden trekt of de besneeuwde paden van wintersportgebieden verkent, koude voeten kunnen je plezier flink bederven. Maar waarom komen ze eigenlijk voor en belangrijker nog, hoe kun je ze bestrijden? Laten we duiken in dit ongemak en bekijken wat je kunt doen om koude voeten te voorkomen tijdens je wandelingen.
Waarom krijgen we koude voeten?
Blootstelling aan koude temperaturen
De vraag waarom we koude voeten krijgen lijkt gemakkelijk te beantwoorden. Natuurlijk is dat omdat de buitentemperatuur laag is. Wanneer je in koude omstandigheden wandelt, kan warmteverlies optreden, met name in de extremiteiten zoals de voeten. Logisch verhaal.
Slechte doorbloeding
Maar hoe komt het dan dat de ene person er meer last van heeft dan de ander? Het is zelfs zo dat sommige mensen last van koude voeten kunnen hebben zonder dat er sprake is van lage temperaturen. Veel voorkomende oorzaken zijn een slechte doorbloeding, een symptoom van een onderliggende aandoening of de bijwerking van een medicijn. Ook de hormoonhuishouding kan een rol spelen, vandaar dat vrouwen meer last hebben van koude voeten dan mannen.
Heb je extreem veel last van koude voeten, ga dan naar je huisarts om de onderliggende reden te onderzoeken.
Verkeerde schoeisel
Is er medisch niets aan de hand, maar heb je toch last van koude voeten tijdens het wandelen, dan is de oorzaak warmteverlies. Onjuiste wandelschoenen of sokken zijn oorzaken van koude voeten. Slecht isolerende schoenen of natte sokken kunnen de situatie verergeren.
Tips om koude voeten te voorkomen
Gelukkig zijn er verschillende strategieën die je kunt toepassen om dit ongemak te voorkomen en je wandelavonturen comfortabeler te maken, zelfs in de koudste omstandigheden.
-
Kies het juiste schoeisel
Het begint allemaal met de keuze van je wandelschoenen. Zorg ervoor dat je schoeisel waterdicht, goed geïsoleerd en comfortabel is. Een goede pasvorm is essentieel om ervoor te zorgen dat je bloedsomloop niet belemmerd wordt. Te strakke schoenen kunnen de bloedstroom naar je voeten verminderen, waardoor ze sneller koud worden. De ideale winterschoen heeft een dikke zool en is hoog. Om te voorkomen dat sneeuw of andere nattigheid via de bovenkant de schoen in komt kan je gaiters/gamaschen dragen.
-
Draag geschikte sokken
Het dragen van geschikte wandelsokken is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste schoeisel. Kies voor vochtafvoerende sokken die je voeten droog houden, zelfs als je transpireert. Neem geen katoenen sokken! Die blijven nat. Merinowollen sokken zijn ideaal. Die zorgen ervoor dat je voeten droog blijven en de natuurlijke plooiing van de wol geeft luchtigheid, waardoor de warmte beter vastgehouden wordt. Nadeel van merinowollen producten vind ik dat het snel slijt. Ik ben fan van de TK-X Expedition Dames Trekking Sokken van Falke. Die hebben een supersterk mengel mét merinowol en zijn heerlijk warm.
Let op! Draag je hele dikke of zelfs dubbele sokken, zorg er dan voor dat je schoenen niet te strak gaan zitten. Er moet ruimte blijven.
-
Goed beginnen
Zorg dat je lekker doorgewarmd aan je wandeling begint. Je voeten moeten op temperatuur zijn en je schoenen ook. Niet koud aantrekken! Je gaat helemaal goed op pad als je vooraf een kleine warming-up hebt gedaan. Maak een paar flinke kikkersprongen en zet je hart even goed aan het werk waardoor je bloedcirculatie aangejaagd wordt.
-
Voetverzorging
Voor je vertrekt kun je ook je voeten insmeren met een crème, vaseline bijvoorbeeld. Fijner is om de extra verzorgende voetcreme van Gehwol te nemen, die een positief effect heeft op de vermindering van koude voeten en overmatige transpiratie. Er is ook een warmte-balsem van Gehwol, die de doorbloeding in je voeten bevordert. Wat een ontdekking!
-
Beweeg regelmatig
Tijdens het wandelen is het belangrijk om regelmatig je tenen en voeten te bewegen. Door af en toe je tenen te wiebelen en je voeten te strekken, stimuleer je de bloedcirculatie. Dit helpt om warmte naar je voeten te brengen en koude voeten te voorkomen.
-
Gebruik verwarmende inlegzolen
Geef aandacht aan de zolen die je gebruikt. Een wollen zooltje kan de optrekkende koude tegenhouden en voelt comfortbel. Verwarmende inlegzolen kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan je wandeluitrusting, vooral in koude omstandigheden. Deze inlegzolen zijn speciaal ontworpen om warmte vast te houden en je voeten comfortabel te houden, zelfs wanneer de temperaturen dalen. Er bestaan ook verwarmende sokken.
-
Houd je lichaam warm
Naast het beschermen van je voeten, is het belangrijk om je hele lichaam warm te houden tijdens het wandelen. Draag kleding in lagen om warmte vast te houden en te voorkomen dat je lichaam te veel warmte verliest. Een warm lichaam zorgt voor een betere doorbloeding, wat helpt om je voeten warm te houden.
-
Neem pauzes
Als je merkt dat je voeten koud worden tijdens het wandelen, aarzel dan niet om regelmatig pauzes te nemen. Neem de tijd om je voeten te masseren en beweeg ze om de bloedcirculatie te bevorderen. Een korte pauze kan wonderen doen om je voeten op te warmen en je wandelplezier te vergroten.
◊◊◊
Dus: Door deze eenvoudige tips toe te passen, kun je koude voeten voorkomen en vol vertrouwen genieten van al je wandelavonturen, zelfs in de meest uitdagende omstandigheden. Onthoud dat comfort tijdens het wandelen essentieel is voor een plezierige ervaring in de natuur.
Dit zegt Gert, van Van den Berg Sport en Wandelschoenopmaat.nl over het voorkomen van koude voeten:
Geef een reactie