In Nederland komt het niet zo heel vaak voor dat we in overtuigende vrieskou onze wandelingen kunnen maken. Maar als het dan zo ver is, loont het de moeite waard om naar buiten te gaan. Witte weilanden, sneeuw op de bomen, bevroren slootjes, idyllische plaatjes, het is prachtig allemaal. Maar wees ook bedacht op gure winden en onverwachte sneeuwstormen, onderkoeling en zelfs bevriezing ligt op de loer. Een kwestie van goed op je kleding letten, want zoals altijd geldt: Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding. Daarom een aantal tips.

woensdagochtendwandeling in de kou
Vuurtoren de Ven, Andijk
De dijk tussen Enkhuizen en Andijk

Niet zweten

Het lijkt gek, maar mijn eerste tip is: zorg dat je niet gaat zweten. Zweet kan bevriezen en dan krijg je het pas echt koud.

Laagjes, laagjes, laagjes

Maar hoe voorkom je nu dat je zweet? Dat kan simpel met de aloude laagjestruc. Begin met een thermische onderlaag. Dat klinkt duur maar ik bedoel er mee dat je onderkleding aantrekt van kunstvezels die het zweet snel af kan voeren. Doe bijvoorbeeld een sporthemd aan (lekker met een lange rug) en een thermoshirt. De luchtlaag tussen de shirts zorgt voor extra isolatie.
De tweede laag is de isolerende laag. Denk aan wollen trui, fleece shirt, skipully, bodywarmer. Ook hiervan kun je er meerdere over elkaar heen aantrekken.
De derde laag is een beschermende laag. Het liefst wind- en waterdicht, bijvoorbeeld een lekkere ski-jas of een outdoor jas.
De truc met de laagjes is dat je altijd iets uit kunt trekken als blijkt dat je toch te warm gekleed bent. Neem daarom een rugzak mee om je extra kleding in te kunnen vervoeren.

Koude start

Wil je een stevige wandeling maken, begin dan bij voorkeur met een koude start. Dat wil zeggen dat je begint aan je wandeling met zoveel kleding aan, dat je denkt dat je het net te koud zult krijgen. Stap 10 minuten stevig door. Je zult merken dat je het vanzelf warm genoeg krijgt. Is dit niet zo, trek dan nog iets extra’s aan. Toch te warm? Verwijder een laagje.
Ga je stil staan om even te pauzeren, trek dan altijd meteen iets extra’s aan. Wacht niet tot je koud wordt.

Handschoenen en muts

Ikzelf start graag met mijn handschoenen aan. Toch merk ik vaak al snel dat ik wel zonder kan, en dat is eigenlijk ook veel lekkerder. Een muts is een echt ‘must’ als het op kou aankomt. Je voelt je al snel een stuk comfortabeler met een muts op en het beschermt je kwetsbare oren. Opzetten dus.

Creëer lucht

Strakke kleding is misschien modieus, maar erg handig tegen de kou is het niet. Ruime broeken, grote jassen, ruimte in je schoenen, het creëert een extra isolerende warme laag lucht tussen je huid en de buitenwereld.

Laat je niet verrassen

Voordat je weg gaat moet je even de weersvoorspellingen doornemen. Hoe koud wordt het? Staat er veel wind? Vooral dat laatste is belangrijk. Bij een gure wind kan de gevoelstemperatuur veel kouder zijn dan de thermometer aangeeft.

Spieren opwarmen

Voorkom blessures door vooraf je spieren al wat op te warmen. Dat is zeker belangrijk in koude omstandigheden. Houd je beenspieren ook lekker warm door een goede thermo wandelbroek of thermo ondergoed onder je broek. Bij extreme koude is een regenbroek ook handig. Maar pas dan op dat je niet gaat zweten.

Wandelschoenen

Begin met lekkere warme sokken in je wandelschoenen. Trek je veters niet te vast. Denk eraan: creëer lucht. Met de kou komt meestal ook gladheid. Pas op! Kies voor schoenen met een goed profiel of bindt anti glij ijzers of een anti-slip zool onder.

Bescherm je gezicht

Je normale gezichtscrème kan er in vrieskou juist voor zorgen dat je gezicht bevriest. De crème bevat namelijk water. Beter is het om je gezicht en lippen in te vetten met vaseline.

flavicon wandelvrouw

Wil je tips voor wandelen in andere weersomstandigheden? Kijk dan bij:

♦ 10 kledingtips voor aangenaam wandelen in de regen
5 tips voor wandelen in de hitte