Doorwandelen in de winter

Na een heerlijke zomer en een milde en droge herfst is het seizoen van het gure weer nu toch echt aangebroken. Ik merk dat mijn lust om te wandelen ver weg aan het zakken is, en ik zelfs een soort van opgelucht was toen de Scheveningen Light Walk werd afgelast in verband met de barre weersomstandigheden. Want hoe leuk is het nou nog om volkomen doorweekt, koud en tegen een straffe wind inlopend nog kilometers te moeten wandelen langs verwaaide lichtobjecten? Daarbij had dat ook nog wel eens een gevaarlijk tochtje kunnen worden.  Maar zo extreem is het natuurlijk helemaal niet vaak en we moeten het weer niet als excuus gebruiken. Het is juist in de winter aan te raden om de wandelschoenen aan te trekken en naar buiten te gaan. Vijf redenen om door te wandelen in de winter. 

1) Vitamine D tekort

In de winter zijn we geneigd veel binnen te zijn. Daardoor kan er vitamine D gebrek optreden. Vitamine D wordt aangemaakt door je lichaam onder invloed van zon. Voldoende vitamine D helpt bij het voorkomen van depressies en kanker. Het zorgt voor een goede werking van je alvleesklier en voor gezonde spieren en sterke botten. En last but not least, vitamine D helpt bij je weerstand. Natuurlijk zit vitamine D ook in sommige etenswaren en kun je pillen slikken, maar veel beter is om dagelijks lekker naar buiten te gaan. Ook als de zon niet schijnt, pak je toch je vitamine D op. Doorwandelen in de winter dus.

2) Winterdepressie

We hebben het vaak over een depressie als de blaadjes vallen, maar de lange donkere winter doet er ook geen goed aan. Wandelen helpt! Tijdens het buiten wandelen maakt je lichaam endorfine en serotonine aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat je een blij en ontspannen gevoel krijgt. Daar bovenop daalt het stresshormoon cortisol. Angstige en depressieve gevoelens nemen dan af. Kortom, het maakt je blijer, rustiger en minder gestrest. Door de lichaamsbeweging wordt er in het lichaam ook dopamine aangemaakt. Dit werkt tegen depressie en pijn, maar maakt over het algemeen ook gelukkiger. Dus hup, de paden op, de lanen in. Je wordt er zo veel gelukkiger van.

winterwandelen

 

3) Gewicht

Juist in de periode van Sinterklaas, kerst en oudjaar kunnen we wel wat beweging gebruiken, willen we niet kilo’s aankomen. Wandelen geeft een goede vetverbranding. Het is beter om lang en ‘langzaam’ te wandelen, dan kort en krachtig. Als je langer beweegt, spreekt je lichaam meer vetreserves aan, terwijl je bij korte inspanningen energie haalt uit suikers. Maar weet je wat? Elke wandeling, kort of lang is natuurlijk fijn. Je voelt je toch een stukje minder schuldig als je dat kerstkransje in je mond stopt na een lekkere wandeling.

4) Ziekte

Wil je niet meedoen met het gesnotter en beter beschermd zijn tegen bacteriën, dan is het zaak om je weerstand te verhogen. Door in de buitenlucht te wandelen kun jij er beter tegen. Wandelen activeert het afweer- en immuunsysteem. Je lichaam wordt er door gehard.

5) Conditie behouden

Er bestaat echt zoiets als wandelconditie. Dat is niet de grote longinhoud, het sporthart of uithoudingsvermogen op snelheid maar hoe lang je lichaam het volhoudt om door te blijven lopen zonder dat het pijn begint te doen. Zit je een winter stil, dan zal je dat toch echt weer moeten opbouwen. Alle reden dus om door te wandelen in de winter.

flavicon wandelvrouw

 

Dus alle smoesjes aan de kant, wandelen maar. Er bestaat trouwens geen slecht wandelweer, alleen slechte wandelkleding. Kijk maar eens bij : Wandelen in de kou, ken je deze tips al?  Inspiratie nodig? Kijk naar de 8 mooiste winterwandelingen geselecteerd door de ANWB.

Wil je weten waar wandelen nog meer goed voor is?

foto’s van Pixaby