Flachau is een prachtige gemeente in Oostenrijk, omringd door bergen en weelderige groene bossen. Flachau is bekend als wintersportbestemming, maar in de zomer is het een populaire bestemming voor wandelaars vanwege de vele wandelroutes die hier te vinden zijn, waarvan een heel aantal met spectaculair uitzicht over bergen en dal. Ook al ben je geen geoefende wandelaar, de mooie uitzichten zijn hier voor iedereen bereikbaar. In dit artikel zullen we enkele van de meest populaire wandelroutes in en rond Flachau bespreken, inclusief informatie over de lengte, moeilijkheidsgraad en bezienswaardigheden langs de route.

Flachau is een gemeente in de deelstaat SalzburgerLand in Oostenrijk. Het ligt in het centrum van Oostenrijk, ongeveer 70 kilometer ten zuiden van de stad Salzburg. Flachau is een populaire vakantiebestemming vanwege de prachtige natuur en de vele activiteiten die hier te doen zijn, zoals wandelen, skiën en mountainbiken en allerlei fun-sporten. Hier hebben ze voor de actieve zomervakantievierder een flink activiteitenprogramma, met onder meer dagelijks gratis wandel- en themaroutes.

Populaire wandelroutes vanuit Flachau

Wandelen in Flachau, dat betekent genieten van de natuur, de views en het heerlijke eten in de berghutten. Dat maakt het een totaalbeleving. Flachau ligt tussen twee bergketens: Dachstein en Tauern. Het heeft een brede dalbodem, zacht stijgende bergruggen, prachtige alpengebieden en toppen die beklommen kunnen worden. Gegarandeerd een spectaculair uitzicht. Het is een outdoor-paradijs met 150 km aan gemarkeerde wandelpaden langs bergmeren en gezellige berghutten. De routes variëren van een makkelijk tot een moeilijk niveau. Ik zocht de populairste routes voor je uit.

Wandelen in Flachau

De Grießenkar-route

Het Grießenkar-rondwandelpad is een populaire wandelroute in Flachau, vooral vanwege het prachtige uitzicht op de bergen en de Alpenweiden. De Grießenkareck is de ‘thuisberg’ van Flachau en is 1.972 meter hoog. De route begint bij de Star Jet 2-kabelbaan en is bijna 5 kilometer lang. Je doet er gemiddeld 1 uur en drie kwartier over. Het pad is over het algemeen goed begaanbaar en geschikt voor wandelaars van alle niveaus. Een superleuke wandelroute dus voor het hele gezin. Tijdens de wandeling kom je langs vier verschillende berghutten, waar je kunt genieten van lokale specialiteiten en waar je een prachtig uitzicht hebt op de omliggende bergen.

wandelroutes in Flachau

De Lackenkogel-route

Of je de Lackenkogel gemakkelijk kunt beklimmen is afhankelijk van of er nog sneeuw ligt. In de meivakantie ligt er vaak nog sneeuw, vanaf mei heb je over het algemeen geen sneeuwschoenen meer nodig.

Tijdens de zomervakantie kun je gerust de Lackenkogel beklimmen. De route begint in Flachau. Start bij de kerk en volg de borden Lackenkogel of Sattelbauer.

Je kunt ook bij Sattelbauer beginnen. Dat is een bergrestaurant waar je je auto kunt parkeren. Vanaf restaurant Sattelbauer is het nog 2 uur wandelen naar de top van de Lackenkogel. De wandeling gaat door het bos tot je, na ongeveer een uur, een grote open vlakte met een mooie uitkijkpost bereikt. Dit is de Lackenalm. Nog een uurtje doorlopen en je bereikt de top. Daar wachten mooie views.

De Tappenkarsee-route

De Tappenkarsee-route is een andere populaire wandelroute nabij Flachau en is vooral geliefd vanwege het prachtige uitzicht op het Tappenkarsee-meer. De route begint bij de Schwabalm parkeerplaats en is ongeveer 11 kilometer lang. Je stijgt en daalt 590 meter en doet daar gemiddeld zo’n vier uur en drie kwartier over. Het pad kan op sommige plekken wat steil zijn, dus al met al is het een mooie uitdaging voor de geoefende bergwandelaar.

Onderweg kom je langs een aantal mooie watervallen en een prachtig uitzicht op de omliggende bergen. De eindbestemming is de Tappenkarssee, een prachtig bergmeer met een schitterend uitzicht. Het water is erg diep en helder en geschikt om in te zwemmen. Maar kijk uit! Het water is erg koud en er zijn veel rotsen op de oever.

Bij de Tappenkarsee zelf vind je de Tappenkarseehütte, een berghut die bekend staat om zijn lekkere eten. Tegen de tijd dat je er bent aangekomen heb je absoluut zin in iets lekkers.

Verken de regio Hochkönig te voet. Langs de Tppenkarsee
De Tappenkarsee.

De Rossbrand-route

De beklimming van de Rossbrand is een leuke uitdagende wandelroute die geschikt is voor het hele gezin, mits ze een goede bergwandelconditie hebben. De wandeling brengt je naar de top van de Rossbrand, waar je moeite beloond wordt met een prachtig uitzicht over de omliggende bergen.

De route begint in het centrum van Radstadt. Je kunt het eerste gedeelte ook skippen en starten onderaan de Rossbrand. De route kan ook halverwege beginnen, dan rijd je met de auto tot aan de Bürgerbergalm en pak je de route daar op. De totale route is bijna 11 km lang met 900 hoogtemeters en je doet er gemiddeld 5 uur over.

Het grootste gedeelte van de wandelroute gaat door het bos. Goede schoenen zijn een must, want het terrein kan erg drassig zijn. Halverwege kom je de Bürgerbergalm tegen. Natuurlijk wil je daar een stop maken en genieten van de lokale specialiteiten. Als het mooi weer is, moet je zeker buiten gaan zitten; het uitzicht is fantastisch.

Na de Bürgerbergalm wordt het pad op sommige plekken steil en rotsachtig. Je kunt natuurlijk de route over de frostweg lopen, maar die door het bos is vele malen mooier. Eenmaal de top bereikt heb je een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en dalen.

Een verrassing is dat op de top de Radstädter Hütte staat, waar je nogmaals iets kunt eten en drinken.

Wandelroutes in Flachau

De Grafenberg-route, speciaal voor kinderen

De Grafenberg-route is een familievriendelijke wandelroute in Flachau die geschikt is voor wandelaars van alle niveaus. De route begint bij de Grafenberg Express-kabelbaan en is ongeveer 3 kilometer lang. Hoe leuk is het om eerst met de kabelbaan te gaan (die start in Wagrain) alvorens met de wandeling te beginnen. Ben je met kinderen, dan is de enorme speeltuin aan het begin van de route je eerste stopplaats. Hier kunnen ze zeker niet zomaar voorbij. Het hele wandelpad staat in het teken van kinderen.

Het wandelpad naar de top van de Grafenberg is goed begaanbaar en onderweg kom je langs een aantal prachtige uitzichtpunten en nog meer speelplaatsen voor kinderen. Bovendien kun je deelnemen aan een schattenjacht onderweg, wat de wandeling nog leuker maakt voor kinderen.

Voor de meer avontuurlijke wandelaars; er zijn aansluitende wandelingen mogelijk naar Sonntagskogel (1849 m) en Spathkogel (1812 m).

Eten en drinken op de Grafenberg

Bij elke speeltuin zijn picknickbanken, maar je kunt ook heel goed terecht bij een van de vele berghutten die je onderweg tegenkomt. Fijn aanschuiven en genieten van de typisch Oostenrijkse gerechten. Dit is een topuitje met kinderen. Trek er gerust de hele dag voor uit.

Eten en drinken op de Grafenberg

Flachau heeft nog vele andere mooie wandelroutes. Check ze op de website. 

flavicon wandelvrouw