Het Nationalpark Hohe Tauern is dé plek om te zijn voor outdoorliefhebbers. Een plek van zeldzame schoonheid. Hier ervaar je nog pure natuur, en dat midden in Europa. In het hart van de Nationalpark Hohe Tauern ligt het mooie Rauris. Ik was er al eens in de winter, maar zeker ook voor de zomer heeft het super veel te bieden. Het begint natuurlijk met het schattige dorpje Rauris, met verder een oerbos, wel 300 natuurlijke bronnen, watervallen, bergtoppen en almen. Een echt wandeleldorado. Laat ik de wandelhoogtepunten van Rauris en Nationalpark Hohe Tauern eens op een rijtje zetten.

Het SalzburgerLand is een perfecte zomerbestemming. Hoge bergen, diepe alpenvalleien, idyllisch gelegen meertjes met kristalhelder water, middeleeuwse kastelen, glooiende almenweiden, watervallen, steenbokken en marmotten en vooral een uitstekend wandelnetwerk, dat is nou precies wat een actieve vakantie zo leuk maakt. Het SalzburgerLand heeft het allemaal. De mogelijkheden zijn eindeloos. Elke regio heeft weer iets speciaals te bieden. In dit artikel vertel ik je dus over het Nationalpark Hohe Tauern en Rauris.

Nationalpark Hohe Tauern

Nationalpark Hohe Tauern is een van de meest spectaculaire natuurgebieden in Europa. Het park is gelegen in het hart van de Alpen en strekt zich uit over drie Oostenrijkse deelstaten, namelijk SalzburgerLand, Tirol en Karinthië. Met een oppervlakte van meer dan 1.800 km² is het park het grootste beschermde natuurgebied van de Alpen en biedt het een ongeëvenaarde biodiversiteit en natuurlijke schoonheid.

Het landschap van het Nationalpark Hohe Tauern is adembenemend en divers, variërend van majestueuze bergtoppen en gletsjers tot diepe ravijnen, valleien, bossen en bergweiden. Het park is de thuisbasis van een grote verscheidenheid aan zeldzame en bedreigde planten- en diersoorten, waaronder de steenarend, alpenmarmot, steenbok en de zeldzame alpensteenbok.

Naast zijn natuurlijke schoonheid en biodiversiteit biedt het Nationalpark Hohe Tauern ook tal van recreatieve en educatieve mogelijkheden voor bezoekers. Je kunt er onder andere wandelen, klimmen, mountainbiken, raften en skiën, maar ook genieten van de prachtige panorama’s, oorspronkelijke dorpen, de traditionele keuken en historische bezienswaardigheden.

Rauris

Het Raurisertal met het dorp Rauris is een langgerekt dal tussen de Oostenrijkse Alpen, gelegen in de deelstaat SalzburgerLand, ten zuiden van de stad Zell am See. Het dal strekt zich uit over ongeveer 30 kilometer en wordt omgeven door hoge bergtoppen, waaronder de Hohe Sonnblick en de Goldberg. Het Raurisertal is vooral bekend vanwege zijn prachtige natuur en landschap, en is een populaire bestemming voor wandelaars, bergbeklimmers en skiliefhebbers.

Als je op zomervakantie gaat naar het Raurisertal, zijn er veel dingen te zien en te doen. Ik doe een greep uit de vele wandelmogelijkheden die de regio biedt.

wandelen in Rauris - Nationalpark Hohe Tauern
Het Seidlwinkltal in het Raurisertal.

Wandelen in Rauris en Nationalpark Hohe Tauern

Het Raurisertal en Nationalpark Hohe Tauern zijn uitstekende bestemmingen voor wandelaars van alle niveaus. Er zijn tal van goed gemarkeerde wandelroutes die je kunt volgen, variërend van eenvoudige wandelingen door het dal tot uitdagende bergtochten.

  1. Rauriser Urwald

Een van de populairste wandelbestemmingen in het Raurisertal is het Rauriser Urwald, een oerbos dat zich uitstrekt over 200 hectare aan het eind van het Raurisertal, Kolm Saigurn. Het is van een bijzondere schoonheid. De talrijke mossen, de omgevallen sparren en dennen, de eeuwenoude reuzenbomen, de vele natuurlijke poelen en de romantische open plekken maken het tot een hele bijzondere omgeving. Er loopt een educatief pad doorheen. Het start vanaf parkeerplaats Lenzanger. Het is een gemakkelijke wandeling van ongeveer 2 uur die je door het bos voert, langs watervallen en beken en over hangbruggen. Er zijn ook verschillende educatieve informatieborden geplaatst om je meer te leren over de natuurlijke omgeving. Tip: vergeet de anti-insectenmiddelen niet als je deze wandeling gaat maken.

wandelen in Rauris - Nationalpark Hohe Tauern
Rauriser Urwald.
  1. Hochalmbahn

Ga met de Hochalmbahn: Dit is een gondellift die je al snel op 1800 m hoog op de Hochalm afzet. Bovenop de Hochalm is van alles te doen. Er zijn verschillende wandelroutes die je kunt volgen, afhankelijk van je niveau en voorkeur. Het wandelpad ‘Tilly’s Waldpfad’ start er. In deze 2,5 km lange wandeling kunnen de jonge en oudere natuurliefhebbers van alles leren over de dieren-, planten- en mineralenwereld van het Nationalpark Hohe Tauern.

Tillys Waldpfad voor jong en oud
Tillys Waldpfad

Boven op de Hochalm vind je ook het Hochalmmeer. Daar is een waterspeeltuin en een blotevoetenpad. Dat laatste is een bijzondere ervaring, zo hoog in de bergen. Het pad is ongeveer 40 meter lang en het meer maakt er onderdeel van uit. Daar voel je de kracht van het water.

Blote voetenpad - wandelen in Rauris - Nationalpark Hohe Tauern
Het blotevoetenpad op de Hochalm.
  1. Wassererfallrundweg

De Wasserfallrundweg is een leuke wandeling voor het hele gezin, die je kunt combineren met een bezoek aan de bronnen van Rauris en andere bezienswaardigheden in de regio.

Het is een 2,8 kilometer lange wandeling, waar je zo’n anderhalf uur mee bezig bent. Je wandelt langs 5 mooie watervallen. Onderweg kom je over een hangbrug en ga je door een bos. Let op dat het op sommige stukken erg glad kan zijn.

De wandelroute start bij het Naturfreundehaus. Om daar te komen kan je het beste je auto parkeren bij de parkeerplaats Lenzanger. Vanaf die plek is het een half uur wandelen naar het Naturfreundehaus.

Zitten bij de waterval
Wasserfallrundweg Rauris.
  1. Kitzlochklamm

Bezoek de Kitzlochklamm: Dit is een prachtige kloof die je kunt verkennen via een houten wandelpad. De kloof biedt spectaculaire uitzichten op de watervallen, rotsformaties en de rivier. Het is een unieke ervaring om door de smalle kloof te lopen en de waterval te bezoeken, terwijl je geniet van de frisse berglucht en het prachtige landschap. Weet je dat je hier de mogelijkheid hebt om te genieten van een verfrissende duik in het koele water.

Het pad door de Kitzlochklamm begint bij de parkeerplaats aan het begin van de kloof en leidt langs houten loopbruggen en tunnels die langs de beek door de kloof gaan. De kloof wordt doorkruist door de woeste Rauriser Ache, een heldere bergbeek die van de omliggende bergen naar beneden stroomt en zich door de smalle kloof perst.

De wandeling door de Kitzlochklamm is geschikt voor mensen van alle leeftijden en niveaus, hoewel het pad door de kloof soms een beetje glad kan zijn en er soms wat klimwerk nodig is. De totale lengte van de wandeling is ongeveer 1,5 kilometer en duurt ongeveer 30 minuten om te voltooien.

  1. Hoher Sonnblick

Een andere prachtige wandelroute is de wandeling naar de top van de Hoher Sonnblick, een van de hoogste bergen in het Raurisertal. Deze wandeling is uitdagender en vereist een goede conditie en bergervaring. Maar als je eenmaal de top bereikt, word je beloond met een adembenemend uitzicht op de omringende bergen en het dal.

wandelen in Rauris - Nationalpark Hohe Tauern
Blik op de Hoher Sonnblick.
  1. Wandelen met een Nationalpark Ranger

Helemaal tof is het om in het Raurisertal of Nationalpark Hohe Tauern te wandelen met een Nationalpark Ranger. Ik deed dat in de winter toen er veel sneeuw lag. Deze sneeuwschoenwandeling was een geweldige ervaring.

De Nationalpark Ranger is een deskundige gids die je kan helpen om de natuur en de geschiedenis van het Nationalpark Hohe Tauern te ontdekken en te begrijpen. Deze rangers zijn opgeleid om bezoekers te begeleiden tijdens hun wandelingen en hen te informeren over de flora, fauna en ecologie van het gebied.

Er zijn verschillende wandeltochten beschikbaar in het Raurisertal met de Nationalpark Ranger, variërend van korte en gemakkelijke wandelingen tot uitdagende bergtochten.

Het is aan te raden om vooraf contact op te nemen met het Nationalpark Hohe Tauern-kantoor in Rauris om meer informatie te krijgen over de beschikbare wandeltochten en om een reservering te maken.

  1. Hohe Tauern Panorama Trail

Indrukwekkend is het om een paar etappes van het Hohe Tauern Panorama Trail te wandelen. Etappe 14 en 15 van deze trail lopen dwars door het dal van Rauris naar het eind van het dal bij Kolm Saigurn. Als je de hele trail loopt, leg je in 17 etappes 275 kilometer af: een forse maar zeker indrukwekkende tocht.

wandelen in Rauris - Nationalpark Hohe Tauern
Etappe 14 van de Hohe Tauern Panorama Trail.

Er zijn verschillende hutten langs de route waar je kunt overnachten. Deze hutten zijn meestal bemand en bieden accommodaties in meerpersoonskamers of slaapzalen. Ze bieden ook maaltijden en drankjes aan, zodat je geen eten en drinken hoeft mee te nemen. Een voorbeeld van zo’n hut is de Rudolfshütte, gelegen op een hoogte van 2.315 meter. Deze hut biedt een spectaculair uitzicht op de bergen en het omliggende landschap.

Als je liever in een hotel of pension verblijft, zijn er verschillende dorpen en steden langs de route waar je kunt overnachten.

Het is aan te raden om je accommodatie vooraf te boeken en rekening te houden met de afstanden tussen de hutten en dorpen, zodat je niet te veel of te weinig kilometers per dag hoeft te lopen. Vooral in het hoogseizoen kan het druk zijn in de accommodaties.

Handig om te weten: Om in de volle breedte van het Nationalpark Hohe Tauern te kunnen genieten, kun je van 1 mei tot 31 oktober met de Nationalpark SommerCard gratis of met veel korting gebruik maken van zo’n 60 attracties. Bijvoorbeeld de kabelbaan van Rauris, het roofvogel observatiestation en het ‘goudzoekgebied’ bij Heimalm en Bodenhaus. De SommerCard krijg je cadeau als je bij de partnerbedrijven in de regio overnacht.

flavicon wandelvrouw