Wandelen op de hoogste bergen van Wildkogel-Arena is een prachtige ervaring voor bergwandelaars en bergbeklimmers. De Großvenediger, de Keeskogel en de Larmkogel bieden allemaal unieke uitdagingen en prachtige uitzichten op de omliggende bergen en dalen. Of je nu een ervaren bergbeklimmer bent of gewoon wilt genieten van een mooie wandeling, er is voor elk wat wils in deze prachtige regio in de Oostenrijkse Alpen. In dit artikel meer informatie over deze drie bergen en hoe je ze het beste kunt bewandelen.

Wildkogel-Arena ligt in de deelstaat SalzburgerLand in Oostenrijk. Het ligt tussen de dorpen Neukirchen am Großvenediger en Bramberg am Wildkogel, ongeveer 80 kilometer ten zuiden van de stad Salzburg en op ongeveer 100 kilometer ten oosten van Innsbruck. Het is een prachtige bestemming voor bergwandelaars. Met zijn hoge bergen in dramatisch berglandschap, heldere meren en pittoreske dorpjes biedt deze regio in de Oostenrijkse Alpen een overvloed aan mogelijkheden om te wandelen en te genieten van de natuurlijke schoonheid van de regio.

wandelen in Wildkogel-Arena

De Großvenediger

De Großvenediger – ook wel Hare oude Majesteit de Großvenediger genoemd – is de hoogste berg in de regio Wildkogel-Arena en heeft een hoogte van 3.666 meter. Het is de vijfde hoogste berg in Oostenrijk en is zwaar vergletsjerd. Deze berg is een populaire bestemming voor ervaren bergbeklimmers en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en het National Park Hohe Tauern.

Het dorpje Neukirchen am Großvenediger wordt gezien als het bestijgersdorp en startpunt voor het beklimmen van de Großvenediger.  Om de Großvenediger helemaal te beklimmen, moet je meedoen aan een expeditie. Daarvoor is een goede conditie en ervaring in bergbeklimmen nodig. De beklimming van de Großvenediger kan via verschillende routes worden gedaan, waaronder de klassieke route vanuit de Kürsinger Hütte en de route vanuit de Neue Prager Hütte.

Als je niet zo’n ervaren bergbeklimmer bent, kun je nog steeds genieten van het prachtige landschap rondom de Großvenediger door een van de vele wandelroutes te nemen die langs de berg lopen. Een van de meest populaire wandelroutes gaat vanuit het dorp Neukirchen en loopt langs de Krimmler Wasserfälle naar de Grawa Alm en verder naar de Zamsgatterl. Vanaf daar kun je genieten van een prachtig uitzicht op de Großvenediger.

De Venediger Höhenweg

Voor wandelaars die graag meerdaagse huttentochten lopen is de Venediger Höhenweg een aanrader, zeker voor diegenen die op zoek zijn naar een unieke ervaring in de bergen. Dit is er wel eentje voor de zeer ervaren bergwandelaar. Het is een klassieke wandelroute die door de Hohe Tauern loopt en een spectaculair uitzicht biedt op de Großvenediger en de omliggende bergtoppen. De route is ongeveer 120 kilometer lang en neemt gemiddeld 8-10 dagen in beslag om te voltooien.

De route begint meestal in Neukirchen am Großvenediger en volgt het pad van de Wildkogelbahn naar de bergpas Rosskopfscharte. Vervolgens gaat het pad langs verschillende bergmeren, gletsjers en bergtoppen.

Omdat de route zich op een hoogte tussen 2.000 en 2.800 meter bevindt, is het belangrijk om de juiste uitrusting en ervaring te hebben. Het pad is over het algemeen goed gemarkeerd, maar er zijn enkele gedeeltes die wat uitdagender zijn en waar enige klimervaring vereist is. Enkele etappes zijn met staaldraad en staalbeugels gezekerd en er is ook een korte gletsjeroversteek.

Wandelen over de hoogste bergen in Wildkogel-Arena

De Keeskogel

De Keeskogel is de op één na hoogste berg in de regio Wildkogel-Arena, met een hoogte van 3.291 meter. De top ligt hemelsbreed ongeveer 4 kilometer van de Großvenediger. De Keeskogel biedt ook een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en dalen. Om de top van de Keeskogel te bereiken, heb je ervaring in bergbeklimmen nodig. De meest populaire route begint bij de Kürsinger Hütte en vereist kennis van het klimmen en navigeren. De route is gemarkeerd en is een relatief eenvoudige klim als het droog en sneeuwvrij is. Het duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur om de top te bereiken vanaf Kürsinger Hütte.

Als je geen ervaren bergbeklimmer bent, zijn er nog steeds verschillende prachtige wandelroutes in de buurt van de Keeskogel, die minder uitdagend zijn en geschikt zijn voor wandelaars van alle niveaus. Een van de populairste routes gaat vanuit het dorp Krimml naar de Krimmler Tauernhaus en vervolgens naar de Filzsteinalm. Vanaf daar kun je vervolgens naar de top van de Plattenkogel, waar je een prachtig uitzicht hebt op de Keeskogel en de omliggende bergen. Onderweg kom je prachtige watervallen tegen.

Krimmler watervlal

De Larmkogel

Met een hoogte van 3.022 meter is de Larmkogel de derde hoge berg in Wildkogel-Arena. Deze berg wordt ook wel dé uitzichtsberg genoemd, met de nadruk op het woordje dé. Wandelen op de Larmkogel is daarom alleen al de moeite waard; het biedt een adembenemend uitzicht op de omliggende bergen en het dal. Er zijn verschillende routes naar de top van de Larmkogel, variërend in moeilijkheidsgraad en lengte, dus het is belangrijk om de juiste route te kiezen op basis van je ervaring en conditie.

Larmkogel Runde

Een van de populairste routes is de ‘Larmkogel Runde’, een rondwandeling die begint en eindigt bij de Krimmler Tauernhaus, en die je naar de top van de Larmkogel brengt. Deze route is ongeveer 14 kilometer lang en duurt ongeveer 6 uur. Het is een uitdagende wandeling met veel hoogteverschil, maar het uitzicht vanaf de top van de Larmkogel maakt het zeker de moeite waard.

Een andere optie is om de Larmkogel te beklimmen via de Weißbachlalm, een berghut die ongeveer halverwege de berg ligt. Deze route is iets korter en minder uitdagend dan de Larmkogel Runde, maar biedt nog steeds een prachtig uitzicht op de omgeving.

Het is belangrijk om op te merken dat wandelen op de Larmkogel alleen geschikt is voor ervaren wandelaars die in goede conditie zijn en gewend zijn aan bergwandelingen. Begin er anders niet aan.

Maar ben je in conditie en heb je bergwandelervaring, dan is wandelen op de Larmkogel een uitdagende en avontuurlijke activiteit die je beloont met een prachtig uitzicht op de Oostenrijkse Alpen. Vergeet niet om je camera mee te nemen om dit onvergetelijke avontuur vast te leggen!

Opgaande zon in de bergen van Wildkogel-Arena

Tips voor wandelen op de hoogste bergen van Wildkogel-Arena

Voordat je gaat wandelen op de hoogste bergen van Wildkogel-Arena, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen en rekening te houden met de omstandigheden. Veiligheid is je eerste prioriteit! Hier zijn enkele tips:

  • Zorg ervoor dat je in goede conditie bent en ervaring hebt in bergwandelen of bergbeklimmen voordat je aan de beklimming begint.
  • Neem altijd voldoende water, eten, warme kleding en regenkleding mee.
  • Controleer het weerbericht voordat je begint en pas je plannen aan als het weer slecht is.
  • Volg altijd de gemarkeerde routes en respecteer de natuurlijke omgeving.
  • Overweeg om een gids in te huren als je niet bekend bent met het gebied of als je geen ervaring hebt in bergbeklimmen.

Lees voor meer tips: Wandelen in de bergen: Tips voor een goede voorbereiding

Wandelen met de familie

flavicon wandelvrouw