Salzburger Saalachtal, gelegen in SalzburgerLand, staat bekend om zijn adembenemende landschappen en bergachtige omgeving. Een van de meest indrukwekkende wandeltochten in de regio maak je door de kloven Vorderkaserklamm en Seisenbergklamm. Deze kloven zijn gevormd door de erosie van de Saalach-rivier en bieden wandelaars een prachtige omgeving om te verkennen. Met de Salzburger Saalachtal Card heb je gratis toegang tot beide kloven. De card biedt ook gratis toegang tot een spannende tocht door de Lamprechtshöhle: een van de grootste grotten in Europa. Ik vertel je alles over deze drie topattracties.

Saalachtal ligt in deelstaat SalzburgerLand in Oostenrijk. Wist je dat heel veel Nederlanders, die in de zomer op vakantie gaan naar Oostenrijk, naar SalzburgerLand gaan? Dat is niet voor niks. Dit is een ideale vakantieplek voor iedereen. Ongerepte natuur, tussen bergen en meren, wandelen, fietsen, zwemmen in de mooiste meren, cultuur snuiven, muziek, kastelen bezoeken, lekker eten, voor jong en oud, met vrienden of hel hele gezin, het is allemaal leuk. De mogelijkheden zijn eindeloos. Elke regio heeft weer iets speciaals te bieden. In dit artikel vertel ik je over Salzburger Saalachtal.

De Vorderkaserklamm

De Vorderkaserklamm is een van de populairste bezienswaardigheden in de regio en is gelegen tussen het dorpje Sankt Martin bei Lofer en Weißbach in. De kloof is ontstaan door erosie. De Ödenbach schuurt de kloof al duizenden jaren steeds verder uit. Ook nu wordt de kloof elk jaar nog 6 millimeter breder.

De kloof is ongeveer 400 meter lang en heeft indrukwekkende rotswanden die tot wel 80 meter hoog zijn. Op het smalste gedeelte onderin de kloof is het maar 80 cm breed. Bovenin is de kloof zo’n 6 meter breed.

De wandeling door de kloof is vrij gemakkelijk. Er is een mooie heen en terug-route van 6,1 km. Die duurt gemiddeld ongeveer 2 uur om hem te voltooien. Onderweg kom je langs watervallen, stroomversnellingen en heldere waterpoelen. Er zijn 51 bruggen en loopplanken en 35 trappen met een totaal van 373 treden die je helpen om de kloof te doorkruisen en te genieten van de spectaculaire uitzichten. Je kunt de route natuurlijk ook inkorten.

Het is een populaire route, dus je zult zeker niet alleen lopen. Maar het is het waard om er naar toe te gaan.

De Vorderkaserklamm Salzburger Saalachtal
De Vorderkaserklamm © Salzburger Saalachtal Tourismus

De Seisenbergklamm

Als je nog meer avontuur wilt, kun je ook de Seisenbergklamm bezoeken. Deze kloof is gelegen in Weißbach bij Lofer en is, met een lengte van ongeveer 600 meter, iets langer dan de Vorderkaserklamm. De wandeling door de kloof is ook iets uitdagender dan die van de Vorderkaserklamm, maar nog steeds geschikt voor de meeste wandelaars. Je wandelt door smalle doorgangen en langs hoge rotswanden die soms slechts enkele meters breed zijn. Er zijn ook verschillende bruggen en loopplanken om je te helpen de kloof te doorkruisen en de prachtige uitzichten te bewonderen.

De route door de kloof wordt aangegeven door een getekend figuurtje: de Würtzelgeist (de wortelgeest).

Toegang

Beide kloven zijn geopend van mei tot oktober en hebben entreegelden die redelijk geprijsd zijn. De kloven kunnen gratis worden bezocht met een Salzburger Saalachtal Card en ook kan men beide kloven bezoeken met een combinatiekaart die ook toegang geeft tot de Lamprechtshöhle in Sankt Martin.

De Seisenbergklamm
De Seisenbergklamm

Wanneer je een vakantie boekt in het Salzburger Saalachtal, ontvang je gratis de Salzburger Saalachtal Card. Met deze gastenkaart krijg je gratis toegang tot de verschillende kloven in het dal en kan je de langste aaneengesloten grot van Europa verkennen. De kaart geeft bijvoorbeeld ook gratis gebruik van de kabelbaan in Almenwelt Lofer en gebruik van de bus in de regio Pinzgau en de stad Salzburg.

Tips

Het is aan te raden om goede wandelschoenen en kleding te dragen, aangezien de paden soms glad kunnen zijn en er altijd wat water vanuit de kloof opspat. Als je gevoelig bent voor hoogtes of claustrofobie, kan het handig zijn om te weten dat sommige delen van de wandelingen nogal steil zijn en dat de kloven vrij smal zijn op sommige plaatsen.

Niet alleen de kloven, maar ook de langst aaneengesloten grot bezoeken?

Lamprechtshöhle

De Lamprechtshöhle is een van de grootste grotten in Europa en ligt vlak bij het dorpje Sankt Martin bei Lofer in Saalachtal. De ingang van de grot ligt direct achter een restaurant aan de hoofdweg tussen Lofer en Saalfelden. De grot heeft een totale lengte van 51 kilometer en is daarmee een van de grootste grottenstelsels in Europa.

De grot is gevormd door ondergrondse rivieren en biedt wandelaars een unieke kans om door een grot te wandelen. Ongeveer 700 meter van de grot is opengesteld voor bezoekers. De tour door de grot is ongeveer 1,5 kilometer lang (heen en terug) en duurt ongeveer 70 minuten. Tijdens de tour kom je langs prachtige stalactieten en stalagmieten, ondergrondse meren en indrukwekkende rotsformaties. Via houten bruggen en trappen slinger je door de grot heen.

De Lamprechtshöhle is meestal geopend van begin mei tot eind oktober. Het is altijd aan te raden om vooraf de website van de grot te controleren om de meest actuele informatie over openingstijden en rondleidingen te krijgen. De Lamprechtsgrot is een uitstekende bestemming bij regen. Het kan er dan wel erg druk worden.

De Lamprechtshöhle © Achim Meurer in Salzburger saalachtal
De Lamprechtshöhle © Achim Meurer

Doen dus!

Het verkennen van de Vorderkaserklamm en Seisenbergklamm is een absolute must voor iedereen die Salzburger Saalachtal bezoekt. Het is een unieke ervaring om door deze kloven te wandelen en te genieten van de indrukwekkende uitzichten en geluiden van de natuur. Niet alleen op een regenachtige dag is de Lamprechthöhe een aanrader. Deze langste grot van Europa is een must-do als je in Saalachtal bent. Mis deze geweldige attracties niet tijdens je volgende reis naar Salzburger Saalachtal, Oostenrijk!

flavicon wandelvrouw