Als bijna voor je deur een wandelroute begint, kun je die toch niet negeren. Een groot uitgebleekt infobord met daarop de tekst ‘Wandelen op Terschelling, Doodemanskisten en Seinpaalduin’ staat bij Paviljoen De Walvis, dat weer naast Landal Kaap West ligt, de plek waar wij logeren. Wandelen zo vanuit je appartement, dat is wat ik altijd het liefst wil. Dus deze wandelroute gaan we zeker doen.

Infobord Wandelroute Doodemanskisten en Seinpaalduin

Voordat we vertrekken maak ik een foto van de kaart die op het infobord staat. Het is iets wat ik uit gewoonte altijd doe. Uit voorzorg. Dat ik in ieder geval een kaartje heb met daarop de route zoals hij bedoeld is. Voor als het toch allemaal niet zo duidelijk blijkt te zijn. Ik lees op het bord dat een uitgebreide beschrijving van de route te vinden is in het boekje ‘Wandelen op Terschelling’. Daar heb ik nu even niets aan. Dat had ik eerder moeten weten.

infobord: Wandelroute West-Terschelling: Doodemanskisten en Seinpaalduin
Infobord wandelroute West-Terschelling: Doodemanskisten en Seinpaalduin

Wandelroute West-Terschelling

Verder lees ik dat het een wandelroute is op de grens van Terschelling in vroeger tijden, van de maritieme geschiedenis van het Seinpaalduin en de Noordsvaarder tot de tuintjes en duinboerderij in het duingebied rond West Terschelling. Ik moet even drie keer lezen wat daar nou eigenlijk staat.

Ik begrijp uiteindelijk dat we gaan lopen langs de voormalige westgrens van het eiland, van voordat rond 1866 de zandplaat de Noordsvaarder vast aan het eiland kwam te liggen. De Noordsvaarder is nu een prachtig divers natuurgebied geworden. Wij zullen aan de rand ervan blijven lopen.

Omdat we met de klok mee gaan lopen, volgen we de voormalige noordgrens een heel stuk, tot we het duingebied inslaan. Daar komen we verschillende volkstuintjes tegen die verscholen liggen tussen de duinen. Ze zijn ontstaan toen de lagere delen van het duingebied ontgonnen werden als volkstuintjes voor de dorpsbewoners. Er zijn nog circa 100 tuintjes in gebruik. Staatsbosbeheer wil dit vanuit cultuurhistorisch oogpunt ook zo houden.

Dan zullen we langs de Doodemanskisten komen. Ik zie op de kaart dat het een meer is. Ik ben benieuwd waar de naam vandaan komt.

Dan zullen we terug lopen via de Seinpaalduin. Omdat we gisteren de Bunkerroute hebben gewandeld, weet ik inmiddels hoe het er daar uitzicht en dat we daar prachtig uitzicht hebben over aan de ene kant het dorp West-Terschelling en aan de andere kant de Noordsvaarder.

Ik heb me voldoende georiënteerd, we kunnen op pad.

Start Wandelroute Doodemanskisten en Seinpaalduin

We beginnen te lopen en het valt ons op dat we rode bordjes volgen. Dat hadden ze er op het info-bord wel even bij kunnen zetten: “U volgt de rode routemarkering.” Net als we dit ontdekt hebben valt de hele routemarkering weg. Er hoeft feitelijk ook niets te staan omdat we nog steeds rechtdoor lopen, maar een bevestiging zo af en toe is wel fijn.

We lopen over een snipperpad. Er staan borden dat je niet meer over het oorspronkelijke looppad mag wandelen omdat daar nu zeldzame dingen moeten gaan groeien. Als we het gevoel hebben dat we te ver zijn doorgelopen pakken we de foto die ik van het kaartje maakte er nog even bij. Nee hoor, het klopt toch. We zijn er. Na goed rondkijken blijkt dat het paaltje waarop staat dat we bij de afslag zijn aangekomen op een onlogische plek verstopt in de berm. Het wil maar niet lukken met die markering.

Natuurgebied Noordsvaarder
Wandelen langs de rand van het oorspronkelijke eiland.

Wandelroute West-Terschelling langs het duin

Wandelroute West-Terschelling gaat een stuk over een snipperpad.
Het snipperpad

Snipperpad: Wandelroute West-Terschelling: Doodemanskisten en Seinpaalduin

Routemarkering rode wandelroute West-Terschelling: Doodemanskisten en Seinpaalduin
Niet de handigste plek voor een routepaaltje.

Volkstuintjes

We lopen een prachtig duingebied in. De heuvels zijn begroeid met lage dennen en heide. Het bloeiseizoen is net voorbij, maar hier en daar zien we nog een paarse struik. Het is een bijzonder gezicht dat we zo af en toe een omhekt stuk grond zien midden in het duin, waar kinderspeeltoestellen staan, heksen wonen, maar ook gewoon met kweekbakken vol groenten. Dit zijn dus de volkstuintjes.

Routemarkering rode wandelroute West-Terschelling: Doodemanskisten en Seinpaalduin

heide in het duingebied op West-Terschelling

Een heks in een volkstuintje
Volkstuintje?
Routemarkering rode wandelroute West-Terschelling: Doodemanskisten en Seinpaalduin
Vlak bij Doodemanskisten weer zo’n handig neergezet paaltje.

Doodemanskisten

Als we bij het duinmeer Doodemanskisten aankomen, nemen we plaats op een bankje aan de oever. Tijd voor de lunch. Dat geeft mij even de tijd om uit te zoeken waar die gekke naam toch vandaan komt. Wikipedia geeft niet echt uitsluitsel. Ze weten het gewoon niet. Wel kom ik een prachtige sage tegen over een prinses die op deze plek haar paleis had en er voor zorgde dat honderd tweeëntwintig drenkelingen van een schip hier, in haar slotgracht begraven werden. Het kasteel is er niet meer, maar wel de slotgracht die de naam Doodemanskisten had gekregen.

Doodemanskisten
Doodemanskisten

Rode markering

De route gaat verder door het duingebied. Uit de tegenovergestelde richting komt een vrouw met twee grote honden aanlopen. Ze vraagt of wij de rode route lopen. Het blijkt dat ze hopeloos de weg is kwijtgeraakt in het duin. Er ontbreken markeringen, vertelt ze. Ze wil weten hoe het verderop is.

Wij kunnen haar geruststellen dat het vervolg beter is. Soms een beetje zoeken, maar op de cruciale punten staan ze er.

Gelukkig kennen wij op het gedeelte van de Kaapsduin en Seinpaalduin de weg, omdat we hier gisteren ook hebben gelopen. We bezoeken nogmaals beide uitzichtpunten en dalen dan bij de Seinpaalduin de lange trap af. We zijn weer bij Paviljoen De Walvis én bij ons Landal strandappartement.

wandelpad Terschelling
Door het duingebied richting Seilpaalduin.
heide in het duingebied op West-Terschelling
Hier en daar plukjes bloeiende heide.

Routemarkering rode wandelroute West-Terschelling: Doodemanskisten en Seinpaalduin

wandelen met uitzicht op Brandaris
Uitzicht vanaf Seinpaalduin.
Uitzicht op Noordsvaarder vanaf Seinpaalduin Terschelling
Met de trap terug naar het startpunt.

Wandelroute West-Terschelling: Doodemanskisten en Seinpaalduin – Alles op een rijtje

  • Route:  Wandelroute Doodemanskisten en Seinpaalduin

  • Lengte: 4,5 km

  • Kenmerk: Een gevarieerde rondwandeling door het duingebied van West Terschelling.

  • Routebeschrijving: De wandelroute Doodemanskisten en Seinpaalduin is een gemarkeerde wandeling die beschreven staat in het boekje ‘Wandelen op Terschelling’. Dat boekje is verkrijgbaar bij het VVV op  Terschelling en in hun webshop of in een gespecialiseerde boekhandel. Een korte beschrijving van de route vind je op de website van Staatsbosbeheer.

  • Bewegwijzering: Volg de rode bordjes. De wandelroute is niet heel goed aangegeven. Maar met het kaartje in de hand kom je er wel uit. Bij het begin van de route, voor Paviljoen de Walvis staat een informatiebord. Daar kan je het kaartje fotograferen.

  • Start: Vanaf Paviljoen de Walvis, Groene Strand, 8881 AB West-Terschelling.

  • Horeca: Geen horeca langs de route. Aan het begin- of eindpunt kan je terecht bij Paviljoen De Walvis.

  • Honden: Zoals overal op Terschelling zijn honden welkom, mits aangelijnd.

Over het verblijf

Ik maakte deze wandeling terwijl ik logeerde bij Landal Kaap West. Mijn verblijf in dit strandappartement maakte deel uit van de serie 12 maanden, 12 provincies, 12 korte wandelvakanties, vanuit 12 Landal Vakantieparken.

Landal Kaap West is een prachtig nieuw appartementencomplex op West-Terschelling. De rode wandelroute Doodemanskisten en Seilpaalduin begint op een steenworp afstand. Vanuit Landal Kaap West loop je zo het duingebied in. Ook is hier een van de mooiste, meest gevarieerde natuurgebieden van Terschelling: De Noordsvaarder. Vanuit de meeste appartementen zie je spectaculaire zonsondergangen boven dit natuurgebied. Aan de andere kant ligt het gezellige centrum van West-Terschelling op loopafstand. Zo heb je het beste van 2 werelden.

Landal Green Parks heeft 3 locaties op Terschelling

Buitenzijde Landal strandappartementen Kaap West
interieur Landal strandappartementen Kaap West
interieur Landal strandappartementen Kaap West
bord en boei Landal strandappartementen Kaap West

Wandelgidsen – Wandelen op Terschelling

Zoek je meer wandelroutes op Terschelling en gebruik je daarbij graag een wandelgids, dan raad ik je deze twee gidsen aan:

cover wandelgids Wandelen op TerschellingBij de VVV Terschelling koop je deze wandelgids ‘Wandelen op Terschelling’ met 6 paaltjeswandelingen en 4 kaartjeswandelingen en 200 km wandelknooppuntennetwerk. Je kunt hem ook online bestellen. Kijk in de webwinkel van VVV Terschelling.

Cover wandelgids waddeneilandenWandelBart maakte een mooie wandelgids met 22 leuke wandelroutes op de Waddeneilanden. Verschillende afstanden, vaak puur natuur en voor elk wat wils. In deze gids staan 5 routes op Texel, 2 op Vlieland, 6 op Terschelling, 3 op Ameland, 5 op Schiermonnikoog (waaronder een dorpswandeling) en tot slot 1 op het Duitse Waddeneiland Borkum. Op elk eiland vertrekt minimaal 1 rondwandeling vanaf de veerboot, dus uitermate geschikt voor een ééndaagse trip. Verkrijgbaar o.a. bij Bol.com.