2023 was een bijzonder wandeljaar. Ik had vooraf in mijn hoofd dat ik dit jaar in alle provincies wilde wandelen. Niet één uitgezonderd. Zoiets moet je plannen, dus ik bedacht dat we elke maand een weekend in een andere provincie, vanuit een ander Landal Park zouden gaan wandelen. Landal Nederland werkte hier graag aan mee en kwam met een lijstje van Landal parken van waaruit je mooi kunt wandelen. We gaven dit project de naam: ‘12 maanden, 12 provincies, 12 x wandelen vanuit een Landal vakantiepark’. Een prachtig wandeljaar in Nederland begon.

‘12 maanden, 12 provincies, 12 x wandelen vanuit een Landal vakantiepark’

Een goede keuze

Het was een belevenis! Elke maand pakten we op een vrijdag een kratje met de eerste levensbehoeften in. Dat ging samen met een tas met wandelkleding en -schoenen in de auto, we tikten de navigatie in en gingen op pad. Het was elke keer weer een verrassing waar we uitkwamen. Het ene huisje was nog mooier dan het andere. Soms met open haard (mijn favo), soms met sauna en allemaal (op eentje na) grenzend aan een prachtig natuurgebied. We wandelden dus vanuit onze voordeur de natuur in. Zo verzamelden we de 12 mooiste Landal parken om te wandelen.

Het weer kun je niet kiezen

Er was alleen één dingetje dat ons achtervolgde in deze weekenden, en dat was de regen. Het was elke keer raak. Op den duur werden we er wel wat lacherig van. Hoe kon dit toch? Het was eigenlijk vooral jammer voor de foto’s. Hoewel, toen we op de Marker Wadden waren, leverde het juist hele mooie foto’s op van donkere luchten over het waddengebied. Eén keer hadden we geen regen: dat was bij Landal Suyderoogh. Toen hadden we een hittegolf. Het was echt te heet om te wandelen of zelfs om buiten te zitten. Die zondag hebben we op het Lauwersmeer rondgevaren. Ook lekker!

Welke wandelroutes

Vooraf had ik vaak al wandelroutes uitgezocht, maar omdat de parken wisten dat ‘Wandelvrouw’ zou komen lagen er meestal wandelkaarten en routes klaar in het huisje, vaak samen met een pakket met heerlijke streekproducten. Dat voelde als een warm welkom. Ik ontdekte dat deze wandelkaarten en routebeschrijvingen allemaal verkrijgbaar zijn bij de recepties van de parken. Dat is goed om te weten. Wil je wandelen en heb je inspiratie nodig, loop dan even naar de receptie toe.

Wandelinspiratie

Je kunt ook dit blog lezen. Het geeft je volop inspiratie voor mooie wandelroutes en helpt je een Landal vakantiepark kiezen. Bij elk Landal park dat ik bezocht heb, staat een korte omschrijving van het park en kun je lezen welke wandelingen ik gemaakt heb. De linken verwijzen naar de blogs die ik erover geschreven heb. Een blog vol vakantie- en wandelinspiratie dus. Veel leesplezier.

Blog wandelvrouw: 12 x de mooiste Landal parken om te wandelen

De 12 mooiste Landal parken om te wandelen.

Januari – Gelderland – Landal Miggelenberg

Het jaar begon mooi; we ontsnapten aan een lange saaie januarimaand door een lang weekend naar Landal Miggelenberg te gaan. Dit vakantiepark ligt te midden van bos en heeft natuurgebieden rondom. Een eldorado om in te wandelen. Wij vonden het heerlijk.

Het leuke van Landal Miggelenberg is dat je vanuit je vakantiehuis zo de natuur in loopt en je verschillende gemarkeerde wandelroutes kunt oppakken. Op de dag van aankomst maakten we een mooie eind-van-de-middag-wandeling naar het wildscherm om hier wilde zwijnen, reeën, edelherten, vossen en dassen te spotten.

Het park zelf ligt in het groen. De huisjes staan verspreid over heuvelachtig terrein onder de dennenbomen. De huisjes zijn wat gedateerd, maar van binnen helemaal opgeknapt. De open haard maakte het voor mij helemaal af.

Blogs:

Landal Miggelenberg - mooiste Landal parken om te wandelen

 

Februari- Overijssel – Landal De Hellendoornse Berg

Vakantiepark Landgoed De Hellendoornse Berg van Landal ligt op de Sallandse Heuvelrug. Je kunt er in de wijde omtrek vele prachtige wandelingen maken. De Sallandse Heuvelrug is dichtbij. Maar ook direct vanuit het vakantiehuis kunnen we wandelen over de Hellendoornse Berg. Maar liefst 4 gemarkeerde wandelroutes beginnen bij de ingang van het park.

Hans noemt dit het park het Hans & Grietje park. Hij maakt deze associatie waarschijnlijk vanwege de sfeervolle huizen met kleine raampjes en luiken. Heerlijke woningen trouwens.

Blogs:

Landal De Hellendoornse Berg - mooiste Landal parken om te wandelen

 

Maart- Utrecht – Landal Amerongse Berg

Het is maart, de dagen worden langer en we hebben ontzettend veel zin om naar Landal Amerongse Berg te gaan. Ik verheug me om te gaan wandelen over de Utrechtse Heuvelrug.

Ik was heel blij met de keuze voor dit park. De Utrechtse Heuvelrug is geweldig om te wandelen. Dichtbij ligt het plaatsje Amerongen met het leuke kasteel, waar ook meerdere mooie wandelroutes starten. We brachten ook een bezoek aan de Piramide van Austerlitz. Echt leuk! Zondagmiddag is hij open om te beklimmen. Het Landal park is top. Het is kleinschalig en alle accommodaties zijn fris en nieuw. Er valt veel te kiezen; van speciale kinderwoningen tot extra luxe verblijven met sauna en een luxe bubbelbad buiten.

Helaas zat het weer niet mee. Zaterdag maakten we tussen de buien door nog een fijne wandeling in het Amerongse Bos, dat pal aan het park ligt, maar zondag was het weer echt dramatisch.

Blog:

Landal Amerongse Berg - mooiste Landal parken om te wandelen

 

April – Noord-Holland | Landal Berger Duinen

Noord-Holland is mijn provincie en mijn favoriete wandelgebied de Schoorlse Duinen ligt er. Het was daarom een heerlijk cadeautje dat we deze maand naar Landal Berger Duinen gingen. Wandelen in mijn favoriete gebied en niet naar huis hoeven. Top!

Landal Berger Duinen en het vlakbij gelegen Residence Berger Duinen zijn twee nieuwe kleinschalige Landal Parken. Berger Duinen is een park met 72 recreatiewoningen. De vrijstaande villa’s zijn er in verschillende luxe niveaus, waarbij de wellness villa’s een eigen hottub onder de overkapping in de tuin hebben. Helemaal leuk! Landal Residence Berger Duinen is een park met maar 14 huizen, allemaal met luxe faciliteiten. Het park ligt vlak achter het Buitencentrum Schoorlse Duinen, wat voor een wandelaar de perfecte plek is. De auto kan bij het huis blijven.

Wij maakten verschillende wandelingen. Ook inspireerde dit verblijf me om iets te schrijven over strandwandelen. Want dat deden we natuurlijk ook.

Blogs:

Landal Berger Duinen

 

Mei – Zeeland | Landal Résidence ‘t Hof van Haamstede

Ik blijf het zeggen: Het allerleukste vind ik als je zo vanuit je vakantiewoning mooie wandelingen kan maken. De auto kan dan blijven staan of je kunt zelfs met de trein naar je vakantieadres. Hou je vakantie bij ‘t Hof van Haamstede, dan zit je goed, want het Duinpark, het resort, villapark Livingstone én de Résidence liggen pal tegen een prachtig natuurgebied aan waar je niet zomaar 1,2,3 uitgewandeld bent. Je loopt zo naar de duinen, bos, strand en zee. Maar ook een wandeling naar het mooie Burgh-Haamstede met het kasteel behoort tot de mogelijkheden.

Landal heeft in Burgh-Haamstede verschillende vakantieparken. Wij verbleven in de Résidence. Het ziet er bijzonder uit. De Résidence bestaat uit een groot voornaam wit gebouw met rood-witte luiken met daarin appartementen en aan weerzijden een rij hoevewoningen. Wij logeerden in zo’n hoevewoning, geschikt voor 4 personen met als extra een verdieping met een sauna. De Résidence ligt – net als de andere parken van Landal in Burgh-Haamstede, vlak tegen een geweldig natuurgebied aan, op de kop van Schouwen.

Blog:

Landal Résidence 't Hof van Haamstede - mooiste Landal parken om te wandelen

 

Juni – Groningen | Landal Natuurdorp Suyderoogh

In juni was de provincie Groningen aan de beurt. De ban werd gebroken en eindelijk hadden we het hele weekend mooi weer. Wat zeg ik, het was bloedheet. Een hittegolf teisterde Nederland. Wij waren daarom extra blij met de keuze voor Landal Natuurdorp Suyderoogh. Het vakantiepark is een zeer sfeervol ‘dorpje’ met witte huizen die allemaal aan het water liggen. Ons vakantiehuis had een grote tuin en keek uit over de centrale waterpartij. Puur vakantiegenot om ’s avonds op de steiger te zitten en uit te kijken over het water, de kikkers te horen kwaken en te genieten van de rust. Een afkoelende duik in het water was gewoon mogelijk. Het huis zelf bleef heerlijk koel onder de bomen.

De ligging van Natuurdorp Suyderoogh maakte het helemaal af. Midden in Nationaal Park Lauwersmeer hadden we een lang weekend om dit prachtige, nog niet zo bekende stukje Nederland te ontdekken.

De hitte speelde ons wel parten. Op zaterdag maakten we verschillende wandelingen vanuit het park. Op zondag pakten we de auto, deden de aico aan en maakten wat korte wandelingen om vervolgens in te schepen op een rondvaartboot die ons meenam over het Lauwersmeer. Dat koelde lekker af.

Blog:

Landal Natuurdorp Suyderoogh

 

Juli – Drenthe | Landal Drentse Lagune

We hoopten in juli weer zulk prachtig weer te hebben, want we gingen naar Landal Drentse Lagune, een vakantiepark aan zwemwater.

In dit nieuwe vakantiepark met luxe huizen gebouwd rondom een recreatieplas heeft ieder huis zijn eigen privé strandje. Het park is nog in aanbouw en de aanplanting moet nog een beetje groeien, maar wat een mooi park! Geweldig voor gezinnen, groepen en echtparen die de charme van het water extra kunnen waarderen. Zo vanuit je vakantiewoning een duik nemen. Helaas was het nat en veel te koud voor de tijd van het jaar. Je kunt maar pech hebben.

De auto thuis laten en rechtstreeks vanuit het park een natuurwandeling maken lukt hier niet. Maar wat zou het? Je zit hier in het midden van Drenthe en je kunt alle kanten op voor de mooiste wandelingen. Dat deden we.

Lees daarover de volgende blogs:

Landal Drentse Lagune

 

Augustus – Flevoland | Landal Marker Wadden

Een bezoek aan de Marker Wadden stond al jaren hoog  op het verlanglijstje. Ik kon daarom mijn geluk niet op toen ik via het Landal-project ‘12 maanden, 12 provincies, 12 x wandelen vanuit een Landalpark’, voor de provincie Flevoland naar de Marker Wadden kon. De hoofdprijs! Een lang weekend genieten van de unieke natuur die hier gecreëerd is door Natuurmonumenten.

Landal beheert op de Marker Wadden een viertal natuurhuisjes. Helemaal off-grid kan je hier een lang weekend of een midweek verblijven. Het was nog veel leuker en mooier dan ik vooraf had gedacht.

Het is genieten van de rust en stilte, en hoe bijzonder is het om nagenoeg alleen achter te blijven als de laatste veerboot vertrekt. We ontdekten het eiland zelfstandig wandelend, langs de 12 km aan wandelpaden die over het eiland lopen. Ook gingen we met een gids mee, die ons van alles kon vertellen over de achtergronden van het hele project. Super interessant. Het eiland is niet zo heel groot, dus als de regen ons weer eens overviel, konden we snel naar ons vakantiehuis terug of schuilen in een van de uitkijkhutten.

Het is best prijzig om voor een weekend een Landal huisje te huren op de Marker Wadden, maar het is wel een geweldige unieke ervaring. Ben je in de gelegenheid, dan dit zeker een keer doen.

Lees er alles over in dit blog:

Landal Marker Wadden - mooiste Landal parken om te wandelen

 

September – Friesland | Landal Kaap West Terschelling

Met de boot over naar je vakantiebestemming. Heerlijk! We gingen een lang weekend naar Terschelling, maar het lijkt wel een hele week. Het vakantiegevoel is er meteen op het moment dat je een voet op de boot zet. Landal heeft verschillende vakantieparken op de Waddeneilanden. Wij gingen naar strandappartementen Landal Kaap West, dat op loopafstand van de boot ligt. Je heb ook nog: Strandappartementen West Terschelling en Beach Park Schuttersbos.

Landal Kaap West is een prachtig nieuw appartementencomplex op West-Terschelling. Vanuit Landal Kaap West loop je zo een van de mooiste, meest gevarieerde natuurgebieden van Terschelling op: De Noordsvaarder. Vanuit de meeste appartementen zie je spectaculaire zonsondergangen boven dit natuurgebied. Aan de andere kant ligt het gezellige centrum van West-Terschelling op loopafstand. Zo heb je het beste van 2 werelden.

Ik schreef blogs over de volgende wandelingen die we maakten:

Landal Kaap West Terschelling

 

Oktober – Limburg | Landal Vakantiepark Landgoed Aerwinkel

Limburg ligt voor ons helemaal aan de andere kant van Nederland. Bijna al een beetje buitenland. We komen er graag en ook het verblijf bij Landal Landgoed Aerwinkel was heerlijk. Het vakantiepark ligt midden in de natuur, maar ook slechts op 11 km van Roermond. Daar zijn we overigens niet geweest, want we maakten liever een paar mooie wandelingen in de nabije omgeving, met als hoogtepunten landgoederen en kastelen en natuurlijk de mooie natuur.

Landal Landgoed Aerwinkel is een prettig en vooral heel rustig vakantiepark. De sneeuwwitte huisjes staan met veel privacy uit elkaar en binnen is het superknus. Wij hadden een 6-persoons bungalow met 3 slaapkamers en 2 badkamers. Perfect!

Blogs:

Landal Vakantiepark Landgoed Aerwinkel

 

November – Zuid-Holland | Landal De Reeuwijkse Plassen

We gingen naar Landal de Reeuwijkse Plassen. Het was even schrikken toen bleek hoe dicht het Landalpark op de A12 lag, maar des te groter was de verrassing toen bleek hoe prachtig dit waterpark en de omgeving was. We zijn hier in het Groene Hart van Nederland. Landal De Reeuwijkse Plassen ligt tegen de Reeuwijkse Plassen aan, waar je heerlijk kunt recreëren, en vooral ook heerlijk kunt wandelen. Vanuit het Landalpark loop je zo naar de Plassen toe. Daarnaast is het park een prachtige uitvalsbasis voor bezoeken aan de Zuid-Hollandse stadjes Gouda en Delft.

Het park zelf is een echt waterpark. Elk huis ligt aan een vaart of plas, wat het heel bijzonder maakt. Je kunt direct vanuit je woning het water op. De vakantiehuizen zijn er in alle soorten en maten. Dat maakt het ook leuk om al wandelend dit vakantiepark te ontdekken.

Even een regen-update: Het was dit weekend weer een erge natte boel. Het was dat we zaterdagochtend vroeg op pad gingen voor de 14 km lange wandeling Retour Enkele Wiericke, want we waren net (niet) op tijd binnen voor een regenfront dat 24 uur duurde. Gelukkig hadden we een heel prettig huisje en was het restaurant vlak bij.

Blog:

Landal De Reeuwijkse Plassen - mooiste Landal parken om te wandelen

 

December – Noord-Brabant | Landal Klein Oisterwijk

De allerlaatste van dit jaar. Dit maal gaan we met z’n vieren. Zoon en schoondochter gaan ook mee. We hebben er zin in. Er staan mooie wandelroutes op het programma en we gaan ook met boswachter Frans wandelen die het gebied hier op zijn duimpje kent.

Landal Klein Oisterwijk is een nieuw Landalpark en nog in aanbouw. Door de vele regenval van de afgelopen tijd ziet het er wat desolaat uit. Maar we zien ook dat het hier met goed weer prachtig vertoeven is. Er is een geweldige natuurspeeltuin voor kinderen aan een bosmeer. Het terras van restaurant de 3 Vennen is een plaatje en de strandbar bij het meer moet bij mooi weer geweldig zijn.

Maar wij klagen niet. Het huis is heerlijk en het park ligt tegen de Oiserwijkse Bossen en Vennen aan. Het blijft lang genoeg droog om erop uit te gaan en lekker te wandelen.

Blogs:

Landal klein Oisterwijk

flavicon wandelvrouw

Tenslotte,

Het was heel bijzonder om een jaar lang, elke maand een lang weekend te mogen logeren in de mooiste Landal parken om te wandelen. We kwamen in de fijnste vakantiehuizen, op de mooiste plekjes en het stelde mij in staat om door heel Nederland te wandelen en de Wandelvrouw website aan te vullen met mooie wandelblogs. 

Het voelde als een groot cadeau en was niet mogelijk geweest zonder de samenwerking met Landal Greenparks Nederland. Waarvoor dank.