Nu we door de lockdown niet meer op een werkplek kunnen afspreken, kiezen we ervoor om onze werkbespreking al wandelend te doen. Ik woon in Enkhuizen, Antonette van We12 Travel en de Podcast voor Avontuurlijke Vrouwen woont bij Arnhem, dus de provincie Utrecht ligt ergens in het midden.

Ik duik mijn kast in en vis er een aantal wandelgidsen met wandelroutes in Utrecht uit. Het wordt de gids ‘Wandelen in Utrecht’ van de Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Een gids met Trage Tochten met 80% zandpadgarantie. Ook fijn is dat de GPX-files van die wandelroutes zo zijn te downloaden van af de Wandelzoekpagina. Dat loopt wel net zo gemakkelijk.

Na een beetje rondkijken in de gids kiezen we de Trage Tocht Baarn, een mooie rondwandeling van 16 km met de trefwoorden Baarnse Bos, de Stulp, Peijnenburg en Groeneveld.

Trage Tocht Baarn

Eind december staat onze afspraak gepland. Het is een koude grijze dag. Maar dat deert ons niet. We starten bij het station Baarn. Daar is voldoende parkeergelegenheid (vanwege corona reizen we niet met het openbaar vervoer). Normaal gesproken zouden we bij het station even een koffie kunnen pakken. Dat kan nu ook, maar wel buiten opdrinken. We kiezen er voor om meteen maar op pad te gaan. 

Outdoorbloggers Antonette en Bregje
Links Antonette en ikke rechts.

GPS

Omdat we niet zo’n zin hebben om met het boekje in de hand de route te volgen, omdat dat te veel afleidt van onze werkbespreking, zetten we de gps aan en beginnen we te lopen. Later blijkt dat we de route verkeerd om lopen. Dat wil zeggen, we volgen niet de routebeschrijving van de gids.

Een heerlijke boswandeling

Vanaf het station volgen we even het spoor over een paadje met mooie stenen bruggen en duiken vervolgens het bos in. Al pratend wandelen we ongemerkt heel wat boskilometers weg. We stoppen even bij kasteel Groeneveld om wat foto’s te maken. Het valt me al weer op dat er zulke lelijke borden op dit prachtige gebouw gehangen zijn. Waarom toch?

De vorige keer toen ik hier was, nam ik een voortreffelijke lunch in het restaurant. Nu wordt het een koffie to go. Van stil staan worden we koud, dus we wandelen snel weer verder.

Heide

Het is onderweg niet alleen maar parkachtig bos en landgoederen. We wandelen ook een stukje over de heide. Prachtig! Daar vinden we een plekje voor onze meegebrachte lunch. Snel opeten en weer verder.

We zijn intensief aan het praten en ik merk achteraf dat ik weinig van de route heb meegekregen, behalve dan dat de sfeer heerlijk was. Gelukkig hebben we de foto’s nog:

Trage Tocht Baarn
Een mysterieus paadje met bruggen langs het spoor.
Trage Tocht Baarn
Het is een natte boel.
Trage Tocht Baarn
Als je er niet niet overheen kunt, dan maar er langs.
Trage Tocht baarn langs kasteel Groeneveld
Koffie to go bij kasteel Groeneveld.
Kasteel Groeneveld
Kasteel Groeneveld is eigenlijk helemaal geen kasteel maar een landhuis.
Tuin Kasteel Groeneveld
In de tuin bij Kasteel Groeneveld: een berceau van Rododendrons.
Trage Tocht Baarn
Een poel in het bos
Trage Tocht Baarn door heidegebied de Stulp
De Trage Tocht Baarn gaat niet alleen door parkachtig bosgebied maar ook langs de heide.
Heidegebied de Stulp.
Dit heidegebied heet De Stulp.
Het Pluismeer in De Stulp.
In De Stulp ligt het Pluismeer.
Trage Tocht Baarn
Langs het terrein van Paleis Soesdijk.

Antonett over de Trage Tocht Baarn

Antonette over de Trage Tocht Baarn.

Trage Tocht Baarn

Verrassende paadjes.

Trage Tocht Baarn
Bijna bij het einde van onze wandeling. Voor anderen het begin. Het mooie van onze route is dat je zo van verre het monument ziet staan tussen de bomenrij.

Alles op een rijtje:

  • Wandelroute: Trage Tocht Baarn

  • Afstand: 16 km

  • Kenmerk: Rondwandeling uit de serie van Trage Tochten. Dat zijn wandelingen met een 80% zandpadgarantie. 

  • Routebeschrijving: De wandeling wordt beschreven in de gids ‘Wandelen in Utrecht’ van Rutger Burgers en Rob Wolfs. Je kunt de route ook vinden op de Wandelzoekpagina.
  • GPX: aanwezig. Downloaden van de Wandelzoekpagina.
  • Start: Het startpunt van de route is station Baarn. Adres: Stationsplein 66. 3743 KM Baarn

  • Horeca: Bij de start van de route vind je de stationsrestauratie, die daar StationsHuiskamer heet.

    Onderweg vind je verschillende horecagelegenheden. Aan het einde van de route, vlak bij het station kun je de wandeling afsluiten bij De Generaal.

  • Honden: kunnen aangelijnd mee

flavicon wandelvrouw