“Boergondische wandelroute”. Ik moet al lachen als ik de naam zie van de wandelroute die het Routebureau Utrecht aan me doorspeelt. De wijze van spellen is geniaal. Ik klik op de link die erbij zit en lees dingen als maximaal genieten, ambachtelijk geproduceerde streekproducten, wandelend genieten en lekker eten. Ja, natuurlijk wil ik deze route wandelen.

 

Langs de Boergondische wandelroute kun je genieten van lokaal ambachtelijk geproduceerde producten. Een 13,5 km lange wandelroute vanuit Montfoort brengt je langs Molen de Valk, Kaasboerderij Doruvael, boerderij het Beloken Land en Fruitbedrijf Van Lint. Terug in Montfoort kun je opsteken bij The Old Bakery of lekker eten bij Het Oude Stadhuis.

Boergondische wandelroute

Het startpunt van de Boergondische wandelroute is bij het stadskantoor van Montfoort. Hoewel het stadskantoor heel centraal ligt, dicht bij het kasteel en het centrum van Montfoort, kan je er goed parkeren en is het gemakkelijk te bereiken vanaf de N226.

Voor het stadskantoor staat routepaaltje 79, het beginnummer van de deze route. Het volgende nummer zou 75 zijn, maar die staat niet op het paaltje. Ik pak het routekaartje, dat ik voor de zekerheid geprint heb en zie dat er nog een tussenliggend paaltje is: nummer 83.

Molen de valk

Ik steek de weg over en loop meteen door een parkachtig gebied. Ik zie restanten van een muur, die (zo lees ik op de infoborden) nagebouwd is van stenen die uit de oorspronkelijke stadsmuur komen. Midden tussen de perenbomen zie ik ook Molen de Valk opdoemen. De molen wordt als eerste genoemd als ‘Boergondische’ pleisterplaats. De molen maalt nog steeds graan. Iedere zaterdag draaien de wieken en is de molenwinkel van 10 tot 4 open voor de verkoop van allerlei ambachtelijke producten

Vandaag is het vrijdag, dus helaas is de molen dicht. Ik vervolg daarom mijn route.

Boergondische wandelroute
Tussen de knooppunten volg ik de blauwe pijlen op gele bordjes.
Molen de Valk, Montfoort
Tussen de fruitbomen door is daar Molen de Valk.

Ik wandel aan de rand van een nieuwbouwwijk en kijk rechts over de weilanden van het Groene Hart.

Boergondische wandelroute
Wandelen door het Groene Hart van Nederland

Kaas- en zorgboerderij en kaaswinkel Doruvael

Na een klein half uurtje wandelen zie ik borden van de theetuin van Doruvael. Hier wil ik graag even stoppen, want dit is niet alleen een theetuin, maar ook een boerderij met dagbesteding waar kaas gemaakt wordt. De bijbehorende kaaswinkel is super! Vanuit de theetuin is een leuk uitzicht op een soort kinderboerderijtje.

Theetuin Doruvael
Bijna bij Theetuin Doruvael.
kaasverkoop Doruvael
Je hoeft niet te wachten tot de kaaswinkel open is.
kaaswinkel doruvael
Ik vind het leuk dat de kaaswinkel wél open is.
geiten
Uitzicht op de kinderboerderij vanaf de theetuin.

Ik loop door langs de openbare weg. Gelukkig rijdt hier bijna geen verkeer. Links en rechts zijn weilanden. Het valt me op hoeveel verschillende soorten bloemen en vogels ik zie.

wandelen in het Groene Hart

wandelen in het Groene Hart

Het Beloken Land

De route gaat langs boerderij het Beloken Land. Het Beloken Land is een melkvee bedrijf met 80 melkkoeien. Daarbij worden er ook zoogkoeien gehouden. Zoogkoeien zijn koeien waar het kalfje bij zijn moeder blijft. Ook zijn er ongeveer 45 schapen (met lammetjes), paarden, kalkoenen, kippen, parelhoenders, konijnen, geiten en een pauw. Bijzonder is dat ze hier nog eendenkooien hebben. Er worden op afspraak excursies georganiseerd met uitleg over het bedrijf en de eendenkooi, waarbij je door de polder wandelt en de eendenkooi kunt bekijken.

Ik heb die afspraak niet, dus wandel ik door.

Dwars door de weilanden

Bijzonder is de strook met bomen die een afscheiding vormt tussen de weilanden. Ik wandel over een pad dat tussen de bomenrij doorloopt. Af en toe heb ik een doorkijkje links of rechts tussen de bomen en struiken door. Ik vroeg het me al af, maar zo komt het dus, dat de wandelroute 55% onverhard is.

Het pad loopt tussen de bomen.
Naar links kijk ik richting Montfoort.
Rechtdoor.
Naar rechts kijk ik richting Benschop.

Als ik links afsla, weg uit de bomenrij, kom ik op een ander onverhard pad. Ik wandel nu met meer uitzicht. Ik hou van de Amerikaanse molens die hier staan.

Fruitbedrijf Van Lint

Dan kom ik weer in de bewoonde wereld. Een bescheiden bord nodigt me uit tot het drinken van een zelfgeperst sapje. Dat laat ik me geen twee keer vragen. Bij  fruitbedrijf Van Lint staat naast de schuur een grote picknicktafel, waar ik een andere wandelaar tegenkom. We raken aan de praat. Zij wandelt met een veel te zware rugzak van Hoogvliet naar Zwolle. Geweldig! Ik hou hiervan. Gewoon een route met Komoot uitgestippeld, geen enkele ervaring in het wandelen van meerdaagse afstanden, maar gewoon gaan. Mét een reisföhn en nog veel meer spullen in de 60 liter rugzak die waarschijnlijk niet gebruikt gaan worden. Gelukkig kan ze er zelf ook om lachen. Jammer dat we niet dezelfde kant op moeten.

Boergondische wandelroute

Fruitbedrijf van Lint

Fruitbedrijf Van Lint teelt fruit op een milieuvriendelijke manier, waaronder verschillende soorten appels, peren, pruimen, bessen en kersen. In de schuur van Van Lint vind ik naast het fruit ook kaas en eieren en groente uit de streek. In de tijd dat ik er zit, stoppen regelmatig fietsers die speciaal hier inkopen komen doen. Dat zou ik ook doen als ik hier in de buurt zou wonen. Heerlijk al die verse producten.

Fruitbedrijf van Lint

sap van fruitbedrijf van Lint

Montfoort

Met een appeltje voor onderweg wandel ik weer verder. Wat helemaal bij deze Boergondische wandelroute past, zijn de groente- en fruitstelletjes langs de weg.

Het is nu niet ver meer naar het centrum van Montfoort. Langs de sportvelden en door een parkachtige groenstrook kom ik terug bij het stadskantoor.

Old Bakery

Ik loop nog even verder en bewonder Kasteel Montfoort en ga dan door naar het pleintje waar ik het terras van The Old Bakery vind. Er is me ingefluisterd dat de lunch hier geweldig is. Helaas is het geen lunchtijd voor mij. Ik neem een kop koffie met ‘iets lekkers’ (zo staat het op de menukaart). Ik geloof niet dat het kaneelbroodje een echt streekproduct is, maar het zorgt wel voor een lekkere afsluiting van de Boergondische wandelroute.

Kasteel Montfoort
Kasteel Montfoort
The Old bakery
Een lekker einde van de Boergondische wandelroute bij The Old Bakery

Alles samengevat:

  • Naam route: Boergondische wandelroute

  • Kenmerk: Rondwandeling  met een thema via wandelknooppunten. De wandeling leidt langs plekken waar local food geproduceerd wordt en waar je kunt genieten van deze lekkernijen.

  • Beste wandeldag: De beste dag van de week om de Boergondische route te wandelen is de vrijdag of zaterdag. Dan zijn de meeste leuke pleisterplekken langs de route geopend. Let goed op de openingstijden als je op andere dagen wilt gaan wandelen.

  • Startpunt: Parkeerplaats Stadskantoor Montfoort (let op: gedeeltelijk kort parkeren)

  • Lengte: 13,5 km of 11,4 km. Bij routeknooppunt 66 kan de route ingekort worden. Je gaat dan meteen naar wandelknooppunt 78. 

  • Ondergrond: 55 % onverhard

  • Routebeschrijving: Je vindt de wandelroute bij RoutesinUtrecht. Dit is een route van Struinen en Vorsen, plattelandstoerisme dwars door het Groene Hart.

  • Broedseizoen: In het broedseizoen (± 1 maart tot ± 15 juli ) kan een deel van een wandelroute door boerenland zijn afgesloten voor wandelaars. Let op de ingangsborden bij een weidegebied.

  • Honden: Honden mogen niet mee, ook niet aangelijnd vanwege het overbrengen van de ziekte Neospora op koeien.

flavicon wandelvrouw

Verantwoording: Dit blog is een onderdeel van een samenwerking tussen de Outdoorbloggers en RoutesinUtrecht. Verschillende outdoorbloggers wandelen en fietsen verschillende routes in Utrecht.