Vandaag loop ik de Grechtroute. Het is een 12 km lange knooppuntenwandeling door en rond Woerden. Ik ben echt benieuwd. Ik ken het vestingstadje Woerden helemaal niet en hoe meer ik van ‘wandelprovincie Utrecht’ zie, hoe leuker ik het vind. Ik print de route uit en krijg al een aardige indruk van wat me te wachten staat. Het blijkt een gevarieerde route te zijn die cultuur en natuur combineert. Ik zal eerst door het stadje Woerden gaan, langs monumentale panden en een stukje langs de Oude Rijn. Daarna ga ik het groen in, door ondermeer de polder ’s-Graveloot en langs het kanaal de Grecht. Ik heb er zin in!

De Grechtroute

Ik ben uitgenodigd door RoutesinUtrecht om in Woerden de Grechtroute te komen wandelen en zij geven me als tip mee om naar het Kaaspakhuis te gaan om de Cheese Experience mee te maken. Dat lijkt me leuk. De experience begint steeds om het hele uur. Dat is iets om rekening mee te houden. Ik stap even voor elf uur de trein uit. Ik heb dus nog een vol uur om bij het Kaaspakhuis te komen.

Knooppuntenwandeling

Het eerste knooppuntenpaaltje voor het station is snel gevonden. De pijl richting het volgende nummer, wijst voor het station langs. Ik passeer het stationsgebouw en vraag me af of ik nu rechtdoor moet lopen of toch met de stoep moet meegaan naar links. Ik zie nergens een pijl. Natuurlijk kies ik verkeerd en loop ik rechtdoor. Blijkt dat ik een omhekt parkeerterrein opgelopen ben en geen kant op kan. Lekker handig. Ik loop weer terug en volg het trottoir. Ik zie nergens pijlen of palen. Ik pak mijn uitgeprinte beschrijving er maar eens bij en probeer op het kaartje uit te vinden waar ik ben en hoe de route loopt. Even later ben ik op de goede weg en vind ik de volgende knooppuntenpaal, die op een heel mooi punt staat.

LAW’s en Streekpad

Ik sta op een brug die over de Oude Rijn gaat. Ik heb een mooie uitkijk over het water en prachtige panden, die aan weerszijden van het water staan. Ik zie dat hier ook twee Lange Afstands Wandelpaden (LAW’s) en een Streekpad langs het water lopen. Super! Automatisch volg ik de pijlen van deze routes en wandel een heerlijk stukje langs de Oude Rijn.

Wandelen in Woerden langs de Oude Rijn
Meerdere wandelpaden gaan langs de Oude Rijn, die dwars door Woerden loopt.
Wandelen in Woerden langs de Oude Rijn

Romeinse Limes

Als ik bij een brug met een knooppuntenpaaltje kom voel ik nattigheid. Hier staan mijn nummers niet op. Ik heb eerder helemaal niet goed gekeken of ik deze kant wel op moest, ik ben gewoon de stickers en dit mooie pad gaan volgen. Dat wordt weer terug lopen. Ik doe dat via een andere weg. Ik wandel langs de rand van het Brediuspark en zie een ‘Romeins’ kunstwerk. Daar zijn er hier nog 3 van, verspreid over Woerden, ter ere van het feit dat hier de noordgrens van het Romeinse Rijk gelopen heeft. Met een app en een website kun je, in combinatie met de kunstwerken, veel leren over die tijd in onze geschiedenis.

Romeins kunst in Woerden langs de romeinse Limes
Een ‘Romeins’ kunstwerk. 

Stadswandeling Woerden

Ik ben inmiddels weer terug op de route. Een probleempje; ik sta bij de goede knooppuntenpaal, maar daar staat niet het volgende nummer op dat wel op mijn lijstje staat. Ligt dat nu aan mij? Maar niet getreurd, ik pak het kaartje er weer bij en zie welke richting ik op moet. Dat is eigenlijk ook niet moeilijk. De St. Bonaventurakerk is een baken in de lucht. Maar eerst loop ik langs het Kasteel. Inmiddels kloppen mijn knooppuntennummers ook weer en is de route goed aangeven met pijlen. Ik moet flink doorstappen om op tijd in het Kaaspakhuis aan te komen voor Cheese Experience. Ik ga dan ook voor mijn gevoel veel te snel langs het Stadsmuseum en allerlei prachtige panden die in de binnenstad staan. Woerden is echt de moeite waard voor rustige stadswandeling.

Het Kasteel, Woerden
Het kasteel in Woerden.
Het stadsmuseum Woerden
Het Stadsmuseum.

Kaaspakhuis

Met grote letters staat het op de gevel: Kaaspakhuis. Hier worden nog echt kazen bewaard, maar het is vooral een plek waar je alles op het gebied van kaas maken en kaas bewaren kunt leren. Over hoe het vroeger ging, maar ook hoe er in deze moderne tijden met kaas omgegaan wordt. Machtig interessant. De gids neemt ons mee de experience ruimte in en laat ons eerst een filmpje zien. Daarna moeten we jassen aan en een haarnetje om (geen selfie) en worden we meegenomen naar de kaasopslagplaats en worden we helemaal bijgepraat. Tot slot kunnen we met een virtual reality-bril een modern kaasopslagpakhuis bekijken. Geen idee had ik. Trouwens ook niet dat Woerden de nummer 1 stad is van kaasexport. Veel geleerd vandaag.

Kazen bij de Cheese experience Woerden
Cheese experience Woerden
De gids vertelt en laat zien.
Virtual reality bril - Cheese Experience Woerden
Een modern kaaspakhuis bekijken met de virtual reality bril.

De Grechtroute vervolgd

Tijd om weer verder te wandelen. Met mijn hoofd nog bij de kaas wandel ik nog een keer de verkeerde kant uit. Ik kom aan de overzijde van het Kaaspakhuis terecht en pas aan het einde van de weg bemerk ik mijn vergissing. Ik pak de kaart er maar weer bij en zie dat ik de afslag naar het pad langs de Oude Rijn heb gemist. Zo schiet het niet op. Leuk om zoveel van Woerden te zien, maar ik maak wel heel veel extra kilometers.

Wandelen in Woerden
Rondom de oude vestingstad Woerden ligt een singel, waarin schepen liggen. 
Wandelen in Woerden
Vanaf de overkant van de Singel zie je het Kaaspakhuis liggen. 
Beeld langs de oude Rijn, Woerden
Een beeld langs de Oude Rijn. 

Buiten Woerden

Via een rustig weggetje aan de rand van Woerden loop ik tegen een pontje aan. Het is een zelfbedieningstrekpontje. Grappig, er hangt een uitgebreide gebruiksaanwijzing aan de kant. Helaas wijzen mijn knooppuntpijlen de andere kant op. Misschien ook maar beter. Ik kom nu terecht op een rustig dijkje langs het water. Dit is de Grecht, het water waar de route die ik loop naar vernoemd is. De Grecht is een in de 14e eeuw gegraven kanaal, dat de Oude Rijn bij Woerden met de Kromme Mijdrecht bij het dorp Woerdense Verlaat verbindt.

Wandel- en fietsspontje Woerden
Het wandel- en fietspontje over de Grecht.
Wandel- en fietsspontje Woerden
Met gebuiksaanwijzing.
De Grechtroute langs het kanaal de Grecht
Mijn route gaat door dit hek.
De Grechtroute langs het kanaal de Grecht
De Grechtroute loopt voor een deel langs het kanaal de Grecht.

Over de dijk

Wat een verschil met de stad! Zo loop je in de drukte, tussen huizen en zo ben je helemaal alleen in de polder. Ik vind het heerlijk om zo die combinatie te ervaren. Het maakt de wandeldag geweldig afwisselend en door het contrast ervaar ik de stad en ‘het buiten’ veel intensiever.

Wandelen langs de Grechtroute, Utrecht
paarse distel met koolwitje
Paarse distel met koolwitje.

Ook ongelofelijk om je te realiseren dat je zo dicht bij de grote randsteden zit en toch zo in het groen loopt. Ik vind het daarom ook leuk om te zien dat ik een gedeelte van het Groene Hartpad volg. De wandeling over de dijk wordt even onderbroken door een groot en duidelijk bord. De Grechtroute gaat hier van de dijk af en via 8 bruggetjes over sloten komt de route weer op de dijk terecht.

De Grechtroute langs het kanaal de Grecht
Verderop bij dat hek mogen we niet verder. 
Wandelen langs de Grechtroute, Utrecht
Via 8 ‘bruggetjes’ over sloten en door de weilanden komt de route weer op de dijk.
De Grechtroute, door de weilanden
De Grechtroute langs het kanaal de Grecht
Wandelen langs de Grechtroute, Utrecht
Het loopt heerlijk over de dijk en langs de Grecht.
De Grechtroute langs het kanaal de Grecht
Tot ik me realiseer dat ik nu wel erg ver van Woerden verwijderd raak. 

Niet weer fout hé

Nadat ik de dijk opgeklommen ben, vervolg ik die. Heerlijk vind ik het om zo onverhard te lopen tussen de schapen. Ik zie paddenstoelen en ik maak foto’s van bloemen en vlinders. Tot ik me begin af te vragen waar en wanneer ik van de dijk af moet om terug naar Woerden te keren. Ik pak het kaartje er nog maar weer eens bij en…. nee hé, weer verkeerd. Ik loop weer terug naar de plek waar ik de dijk ben opgeklommen en onderzoek waar het mis is gegaan. Blijkt dat de knooppuntenpaal helemaal overgroeid is.

De Grechtroute over dijken
Zie jij de knooppuntenpaal?
Pas als ik helemaal terug gelopen ben. 
Heel goed kijken.
knooppuntenpaaltje op de Grechtroute
Ja, hij is er echt.

Door het weiland

Ik neem de goede afslag en wandel een heel stuk rechtuit over grasland. Ineens zie ik vlaggen in het land (golf?) en kom ik steeds meer toestellen en speelbouwwerken tegen. Dit is vast een soort plek waar je groepsactiviteiten en teamuitjes kunt doen. Het wordt duidelijk als ik de boerderij bereik die midden in het land staat. Het is de Boerinn, een feest- en activiteitencentrum waar van alles te beleven en te organiseren is. Ik had gelijk met mijn teamuitjes, maar je kunt er ook vergaderen, een feestje geven, klompengolf spelen of gewoon iets drinken en eten. Door mijn vele foutgeloop heb ik niet echt tijd meer om koffie met iets lekkers te halen. Jammer. Ik moet door. Maar het is natuurlijk dé plek om tijdens de Grechtroute een tussenstop te maken.

De Grechtroute, door de weilanden
De Boerinn langs de Grechtroute
De Boerinn.

Terug naar Woerden

Dan komt het drukste stukje van de Grechtroute. Ik loop over een fietspad naast een drukke weg. Ik maak me vrolijk over een briefje op een brievenbus. Grappig waar mensen allemaal last van kunnen hebben.

Wandelen langs de Grechtroute, Utrecht
Dit is niet het mooiste stuk van de route. 
Hier kan ik dan wel weer smakelijk om lachen. 
Als je opzij kijkt is het wel weer heel mooi.

Brediuspark

Dan is het nog even spoorzoeken door het Landgoed Bredius. De herfstkleuren zijn prachtig. Ook dit laatste stukje is het genieten. En dan snel naar de trein, want het is al laat geworden. Ik zie op mijn horloge dat ik 16 km gewandeld heb. Toch knap voor een route van 12 km.

Brediuspark - Woerden
Brediuspark
Wandelen langs de Oude Rijn - Woerden
Wandelen langs de Oude Rijn.

Alles op een rijtje

  • Wandelroute: De Grechtroute

  • Afstand: 12 km

  • Ondergrond: verhard en onverhard

  • Kenmerk: Rondwandeling via wandelknoopunten. Begin en eind van de wandeling op het Stationsplein in Woerden.

  • Routebeschrijving: Meer informatie over deze route op RoutesinUtrecht

  • GPX: aanwezig. Downloaden vanaf RoutesinUtrecht.

  • Start: Het startpunt van de route is het stationsplein in Woerden.

  • Horeca: Op ongeveer tweederde deel van de route vind je de Boerinn. Daar kun je terecht voor koffie, thee en lunch. In de stad Woerden zijn er natuurlijk veel verschillende horecagelegenheden.

  • Honden: mogen niet overal op de route komen.

flavicon wandelvrouw

Verantwoording: Dit blog is een onderdeel van een samenwerking tussen de Outdoorbloggers en RoutesinUtrecht. Verschillende outdoorbloggers wandelen en fietsen verschillende routes in Utrecht.