De Salzburger Almenweg is een fantastische wandelroute die wandelaars de mogelijkheid biedt om de prachtige natuur van SalzburgerLand te ontdekken. De route voert wandelaars langs traditionele alpenweiden (almen) en bergboerderijen. De 5 etappes van de Salzburger Almenweg die door Salzburger Sportwelt gaan zijn een fantastische keuze voor wandelaars die willen genieten van adembenemende uitzichten en uitdagende wandelingen. Dit artikel neemt je mee in wat je kunt verwachten, als je voor deze etappes van de Salzburger Almenweg door Salzburger Sportwelt kiest.

Salzburger Sportwelt is een prachtige regio gelegen in het hart van de Oostenrijkse Alpen. Het gebied bestaat uit zeven schilderachtige dorpen: Altenmarkt-Zauchensee, Filzmoos, Eben, Radstadt, Flachau, Wagrain-Kleinarl en St. Johann. Alle dorpen zijn verbonden door middel van een uitgebreid netwerk van wandelroutes en skiliften.

In de zomer biedt Salzburger Sportwelt een breed scala aan activiteiten, waaronder wandelen, mountainbiken, paragliden, paardrijden en nog veel meer. Het gebied staat vooral bekend om zijn prachtige landschappen en wandelpaden die door groene alpenweiden, indrukwekkende bergtoppen, en langs kristalheldere meren lopen. Het gebied is dan ook een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers en voor iedereen die op zoek is naar een avontuurlijke vakantie in de Oostenrijkse Alpen.

De Salzburger Almenweg

De Salzburger Almenweg is een langeafstandswandelpad die een ronde maakt door de deelstaat SalzburgerLand in Oostenrijk. Hij start en eindigt in Werfen en verbindt bekende vakantieregio’s: de route loopt van het Tennengebirge, naar het Hochkönig, over het Salzburger Sonnenterrasse, door het Gasteinertal, het Grossarltal in, dwars door de Salzburger Sportwelt en naar Obertauern.

Het is een van de mooiste wandelroutes door de Alpen en doet maar liefst 120 almen (alpenweiden) aan. De route is 350 km lang en bestaat uit 25 etappes die verschillend in zwaarte zijn. Velen zijn geschikt voor gezinnen met kinderen en beginners. Anderen zijn alleen goed te doen voor ervaren bergliefhebbers.

Topkruis op Salzburger Almenweg
© Mike Groessinger

Waarom kiezen voor deze 5 etappes door Salzburger Sportwelt?

Salzburger Sportwelt is een regio die bekend staat om zijn prachtige landschap en rijke cultuur. De 5 etappes van de Salzburger Almenweg die door Salzburger Sportwelt gaan, bieden wandelaars de kans om dit prachtige gebied te verkennen en met name te genieten van adembenemende uitzichten op de bergen en de omliggende natuur.

Alle etappes worden als gemiddeld van zwaarte aangemerkt. Maar vergis je niet, er moeten heel wat hoogtemeters overbrugd worden, dus een goede bergwandelconditie is zeker vereist. Maar de beloning van het vele klimmen en dalen is groot: de uitzichten zijn fenomenaal en je komt op de stilste en mooiste plekjes.

Kun je Salzburger Almenweg zelfstandig doen?

Jazeker. De route is goed aangegeven middels routemarkering en van het internet kun je gemakkelijk de GPX-bestanden afhalen. Het lastigste is misschien nog wel om vooraf de juiste almenhutten te boeken voor een overnachting. Wil je daarin ontzorgd worden, dan biedt Bookatrekking een 5-daagse verzorgde tocht over de Almenweg door Salzburger Sportwelt.

Om deze wandeltocht zelfstandig te ondernemen moet je natuurlijk wel goed getraind en goed voorbereid zijn en weten hoe je veilig kunt wandelen in de bergen. Lees daarover in dit blog: Wandelen in de bergen: tips voor een goede voorbereiding

Moet je alle etappes achter elkaar lopen?

Elke etappe staat op zichzelf. Je kunt dus beginnen en eindigen waar je wilt. Bij de beschrijving van de etappes op de website van SalzburgerLand staat aangegeven of de etappe openbaar vervoer-vriendelijk is. Ook wordt aangegeven of je de kabelbaan kunt gebruiken om af te dalen of omhoog te gaan.

Wat is de beste tijd om de Salzburger Almenweg te wandelen?

De beste tijd om de Salzburger Almenweg te wandelen is tussen mei en oktober. Dan ligt er geen sneeuw en het weer is over het algemeen goed. De meeste hutten langs de route zijn dan geopend omdat de gastheren van de hutten in die maanden met hun vee op hoogte leven. Na de zomer, als er niet genoeg gras meer is, gaan ze terug naar het dal.

Het is ook een mooie periode waarin je de meeste kans hebt op kleurrijke bloemen en zelfs wilde dieren als de alpenmarmot, gems en steenbok. In de winter is de route dicht.

Mag de hond mee op de Salzburger Almenweg?

Dit is echt goed nieuws; op alle etappes van de Salzburger Almenweg is je hond welkom. Ook in de meeste berghutten mag de hond verblijven op het terrein. Dat maakt de Salzburger Almenweg een geweldige route voor degene die er graag met hun hond op uit trekken.

Salzburger Almenweg Tappenkarsee
© Wagrain-Kleinarl / Erwin Trampitsch

De etappes van de Salzburger Almenweg door Salzburger Sportwelt toegelicht:

Vijf prachtige etappes van de Almenweg lopen door Salzburger Sportwelt. Hieronder een beknopte samenvatting van wat je kunt verwachten.

Etappe 14: Gernkogel/St. Johann – Kleinarl

Over twee pieken in het magisch mooie Kleinarltal.

Lengte: ongeveer 12,6 kilometer

Hoogteverschil: 535 meter omhoog, 1.306 meter omlaag

Duur: 4,45 uur

Zwaarte: gemiddeld

Wat kun je verwachten: de dag begint met een korte, maar vrij uitdagende klim naar de 2.037 meter hoge top van de Kitzstein. Deze klim vereist een goed evenwicht en je moet niet bang voor hoogtes zijn. Je maakt deze dag een prachtige wandeling met uitzicht op verschillende hoge bergen, want met het bereiken van de top van de Penkkopf heb je vandaag je tweede berg van 2000 meter te pakken. Je hebt uitzicht op het Tennengebirge, de Dachstein en de Großglockner.

Je wandelt door het idyllische Kleinarl. Aan de andere kant van het Kleinarltal zie je de machtige Ennskraxn (2.410 m), de Faulkogel (2.654 m) en de Rothorn (2.522 m). Onderweg naar beneden kom je langs bergmeren en verschillende almhutten waar je kunt genieten van traditionele Oostenrijkse gerechten.

Etappe 15: Kleinarl – Kogelalm/Wagrain

Van idyllische alpenweiden tot het hart van de indrukwekkende Salzburger Sportwelt

Lengte: ongeveer 13,1 kilometer

Hoogteverschil: 1.237 meter omhoog, 394 meter omlaag

Duur: 6-7 uur

Zwaarte: gemiddeld

Wat kun je verwachten: deze etappe is wat uitdagender dan de vorige, met lange stukken bergopwaarts. Maar het uitzicht op de bergen en de valleien maakt het zeker de moeite waard. Idyllische berghutten, schaarse lariksbossen, groene weiden, koeien en marmotten bieden veel afwisseling. Bovenal biedt de panoramische wandeling op de bergkam een prachtig uitzicht op de bergen Tennen en Hagen, de Hochkönig, de Dachstein, de Bischofsmütze en de toppen van de Hohe Tauern. Onderweg passeer je verschillende berghutten waar je kunt uitrusten en genieten van lokale lekkernijen.

Panorama Salzburger Sportwelt met zon

Etappe 16: Kogelalm/Wagrain – Flachau

Genieten van het geluk van de top

Lengte: ongeveer 8,8 kilometer

Hoogteverschil: 139 meter omhoog, 1.084 meter omlaag

Duur: 3.15 uur

Zwaarte: Gemiddeld

Wat kun je verwachten: vandaag is een korte etappe met een geweldig hoogtepunt. Vanaf de start wandel je in ongeveer 45 minuten naar de lokale berg van Flachau, de Grießenkareck. Daar ontvouwt zich een indrukwekkend 360° panorama met zicht op de Großglockner tot de Hochkönig en de Radstädter Tauern tot de Dachstein. Daarna daal je af door het skigebied Snow Space Salzburg, over het Hermann Maier World Cup-parcours en langs het finishhuis van de Ski World Cup-races naar de wereldbekerhaven, 1.085 meter lager. Heb je geen zin in deze afdaling, dan kan je ook de lift naar het dal nemen. Dan mis je wel de verschillende berghutten, waar je zo lekker kunt eten en drinken.

Etappe 17: Flachau – Zauchensee

Over een van de mooiste alpenweiden in de regio

Lengte: ongeveer 15,7 kilometer

Hoogteverschil: 1.217 meter omhoog, 771 meter omlaag

Duur: 6,5 uur

Zwaarte: Gemiddeld

Wat kun je verwachten: etappe 17 van Flachau naar Zauchensee wordt door ervaren Almenweg-wandelaars vaak omschreven als de mooiste van alle routes, ook al is het vrij lang en fysiek zwaar. Vanuit Flachau wandel je omhoog naar de Sattelbauer, vanwaar het langs de uitlopers van de imposante Lackenkogel naar de Lackenalmen gaat, waar Schotse Hooglanders grazen.

De Lackenalmen met hun hutten zijn echte juweeltjes en het is geen toeval dat ze tot de mooiste in hun soort behoren. Je gaat verder over een lang stuk op hoogte. De uitzichten zijn prachtig en nodigen je uit om te gaan zitten en gewoonweg te genieten.

Salzburger Almenweg tappenkarsee
© Wagrain-Kleinarl / Erwin Trampitsch

Etappe 18: Zauchensee – Gnadenalm – Südwiener Hütte

Bergop, bergaf en weer omhoog in de Niedere Tauern

Lengte: ongeveer 12,4 kilometer

Hoogteverschil: 919 meter omhoog, 468 meter omlaag

Duur: 4.30 uur

Zwaarte: Gemiddeld

Wat kun je verwachten: de 18de etappe voert vanuit de wereldbekerhaven Zauchensee altijd in zuidelijke richting over de Radstädter Tauern, een van de belangrijkste Alpenovergangen sinds voorchristelijke tijden. Talrijke berghutten bevinden zich op het pad, dat langs zinkgaten, natte weiden, door bergdennen en lariksen naar de Gnadenalm leidt.

Je moet zeker even stoppen bij een van de berghutten om het traditionele gerecht ‘Radstädter Kas’ te proeven, maar pas op: blijf niet te lang zitten, want de beklimming van de Gnadenalm naar de Südwiener Hütte in Obertauern helemaal aan het einde van de etappe is met zo’n 500 hoogtemeters nog best veeleisend.

Ben je al gegrepen door dit langeafstandspad? Waar wacht je nog op? Pak je wandelschoenen en verken de prachtige natuur van Salzburger Sportwelt met deze 5 etappes van de Salzburger Almenweg!

flavicon wandelvrouw