Sally en ik zijn op pad naar  Camping La Bucherie in Frankrijk. Volgens de eigenaren Ans en Ries Loohuizen kun je vanaf hun plek in de Dordogne geweldig wandelen. Ze nodigden ons uit om het te komen ervaren. Dat wilden wij wel. We besluiten daarom in het voorjaar een midweekje bij hen te gaan wandelen en onthaasten. Camping La Bucherie ligt midden in het Parc naturel régional Périgord Limousin. Dat belooft veel goeds.

Zo gemakkelijk kan het zijn

Op anderhalf uur vliegen vanaf Nederland sta je op vliegveld Bergerac in de Dordogne. Dan is het grote onthaasten al lang begonnen. Je voelt het meteen; het is misschien zelfs wel een beetje kneuterig. Het vliegveld is uitgestorven. Bij de autoverhuur zijn we meteen aan de beurt en we krijgen zo de sleutels mee van ons huurautootje. “Hij staat ergens op het parkeerplaatsje hierachter.” De voorgespiegelde Fiat 500 (of gelijkwaardig) blijkt een kleine Peugeot te zijn. Tuurlijk. We zijn in Frankrijk.

De navigatie gaat aan en we hebben een kleine 2 uur ontspannen rijden over rustige wegen door het mooie Franse platteland  voor de boeg. Wat een heerlijk land. Prachtige heuveltjes, glooiend, welvend, veel groen en met vergezichten over lieflijke dalen.

Camping La Bucherie

Eind van de middag komen we na een zeer relaxte reis aan op de camping. Geen slagboom, geen druk gedoe, maar een prachtige rustieke camping in het groen. We stoppen bij een rij pittoreske huisjes omdat we daar het bordje receptie zien hangen. Maar we worden meteen al opgevangen door eigenaresse Ans die ons mee naar binnen neemt. Gezellig! Voordat we het weten zitten we aan de koffie, maken we uitgebreid kennis en krijgen we een vijftal geplastificeerde wandelkaarten in handen gedrukt. Zo gemakkelijk kan het zijn…..

receptie camping La Bucherie
Bric a brac, camping La Bucherie
camping La Bucherie

Vakantiehuis

We logeren deze dagen in het vakantiehuis op de camping. Een knus huisje met keuken, kamer en badkamer op de begane grond en een slaapkamer met 2 twee eenpersoonsbedden en achter het gordijn 2 kinderbedden op de eerste etage. Helemaal goed!

Vakantiehuis Camping la Bucherie
kinderkamer, Vakantiehuis Camping la Bucherie

Tipi’s

Op de camping staan ook 3 houten tipi’s, zelfgemaakte bouwsel door Ries, uit de tijd dat het indianenthema nog ‘hot’ was op deze camping. Het thema is weg, de oude campingnaam “Wakan Tanka’ maakt weer plaats voor de oorspronkelijke naam La Bucherie, maar de tipi’s zijn gebleven, want wat een leuke behuizing is het. Op een ruim stuk grond kun je met het hele gezin, of vrienden- of vriendinnengroep  in een tipi verblijven. Beneden twee slaapplaatsen en boven minimaal 2 bedden maar dat kunnen er ook meer zijn. Verder nog een keukenblok en voldoende leefruimte op de begane grond. Maar nog liever ben je buiten natuurlijk. Bij de houten picknicktafel en de BBQ.

Camping

Als we het campingterrein over lopen worden we helemaal enthousiast. Wat een ruimte! Dit is een echte natuurcamping. De natuur heeft min of meer de plekken bepaald, niet het geplante hegje, zoals je bij zoveel campings ziet.  Ruime plekken en een grote verscheidenheid aan keuzes: rustig, op een veldje, in de schaduw, op de zon. Noem het maar op. Voor ieder wat wils. Kinderen kunnen hutten bouwen tussen de bomen en er is meer dan voldoende speelruimte op het grote veld naast staanplaatsen. Ik snap wel dat dit in de zomer een geliefde familiecamping is.

hutten bouwen bij camping la Bucherie
een tipi bij camping la Bucherie
campingplek bij camping La Bucherie

Voor- en naseizoen

Maar nu is het lente. Heerlijk rustig op de camping. Hier en daar een camper op doorreis en wij dus; enthousiaste wandelaars die de buurt gaan verkennen. We eten vanavond in de Bistro van Ans en Ries. Ze zijn vorig jaar gestart met de Bistro en het is een groot succes. Ik vind het een geniaal concept. De menukaart is zo simpel; elke dag één topgerecht. Geen keuzestress en gegarandeerd lekker. Alles is heerlijk vers en zelfs de advocaat over het ijs is zelfgemaakt. Zooooo lekker!!!

Bistro camping la Bucherie

Lekker én gezellig. De persoonlijke benadering van Ans en Ries maakt het dubbel leuk. Ze schenken een heerlijk Merlot uit Bergerac en de avond vliegt voorbij. We maken plannen voor de komende  dagen. We verdelen de wandelingen en besluiten ook de komende twee dagen in de Bistro te eten. Dat is pas onthaasten.

bistro La Bucherie, Ans en Ries Loohuizen

Wandelen

We starten de eerste wandeldag met de uitgeschreven wandeling die start vanaf de camping. Het is heerlijk wandelweer: Iets fris, met een zonnetje. Even doorstappen en het voelt heerlijk comfortabel in wandelrokje en dun sportjasje. Al snel lopen we over boerenlandpaadjes, tussen de bomen en langs snelstromende beekjes. Heerlijke frisse lucht. De longen gaan helemaal open als we even van het pad af gaan en een klimmetje naar boven maken. Het is vol genieten. Het ontluikende groen en de bloemen overal zorgen voor Oh’s en Ah’s. We verlengen onze wandeling met een rondje om het zwemmeer bij de camping. In totaal wandelen we zo’n 12 km.

Het zwemmeer bij camping la Bucherie

Na een heerlijke lunch op ons zonneterras (’s ochtends boodschappen gehaald in Norton) gaan we ’s middags op stap om een rondje rond het stuwmeer van Mialet te wandelen. Ik hou van dit soort wandelingen; je kunt namelijk niet verdwalen, gewoon het meer aan je rechterhand houden.

lunch bij vakantiehuis camping la Bucherie
stuwmeer la Miolet, Dordogne, Frankrijk

De mooiste wandeling die we maken begint in het plaatsje Champs Romein. Parkeren op het verlaten dorpspleintje en dan het natuurgebied in. Op sommige plekken is het echt sprookjesachtig mooi. We volgen een snelstromende rivier en verbazen ons over de duizenden wilde hyacinten die overal groeien.

Wilde hyacinten

Genoeg onthaast?

Dit zou ik nog dagen kunnen volhouden. Overdag wandelen, buiten in het zonnetje lunchen, lekker eten, ’s avonds gezellig een wijntje en heerlijk slapen. Het ultieme onthaasten op een heerlijke plek.

Helaas zit onze tijd er op. Wij hadden nu niet zo de behoefte, maar er is ook van alles te zien en te doen in de buurt. Limoges is een prachtige stad om te bezoeken en staat bekend om zijn jaarmarkten. Ook het historische centrum van Périgueux is een bezoekje waard. En wat dacht je van een dagje pre-historie? De Dordogne heeft 147 prehistorische vindplaatsen en 25 grotten met rotsschilderingen, waaronder de beroemde grot van Lascaux. Of misschien iets meer middeleeuwen met de maar liefst 1500 kastelen, burchten en landhuizen die de Dordogne rijk is. Dat is de grootste dichtheid van adellijke huizen in Frankrijk! Genoeg te zien dus.

We nemen afscheid van Ries en Ans. We hebben genoten. En inderdaad: je kunt heerlijk wandelen vanaf hun plek. Nu proefondervindelijk vastgesteld.

We gaan weer richting huis. Auto, vliegtuig, trein. Het reizen gaat super gemakkelijk. Zo dichtbij en er zo helemaal ‘uit’.

flavicon wandelvrouw

Wat kost het nou, zo’n midweek wandelen?

Je betaalt echt niet de hoofdprijs voor een midweek wandelen bij Ans en Ries op Camping La Bucherie.

Een indicatie:

Vliegreis Rotterdam-Bergerac met Transavia: Vanaf 45 euro enkele reis

Autohuur, kleine auto 4 dagen:                               Vanaf 75 euro

Je kunt natuurlijk ook met je eigen auto gaan; vanaf Utrecht is het ruim 900 km met een reistijd van ongeveer 9,5 uur.

Vakantiehuis bij La Bucherie:                                   375 euro voor 1 week (vraag naar beschikbaarheid en kosten

                                                                                                midweek of lang weekend)

Staanplaats voor tent of caravan:                           10 euro per nacht op basis van 2 personen tijdens laag seizoen

Dagmenu Bistro La Bucherie:                                   15 euro voor 3-gangenmenu

Voor meer info: Kijk op de website van Camping La Bucherie of neem via de mail contact op.

Goed om te weten: Er zijn geen vaste aankomstdagen. Overleg over beschikbaarheid, zodat je de goedkoopste vlucht kunt boeken.