Nu weet ik allang dat Friesland niet alleen bestaat uit enorme graslanden en lange rechte wegen zonder einde. Friesland heeft zoveel meer te bieden. Ik was daarom heel bij met de uitnodiging van Stichting Toerisme Regiomarketing Zuidoost Friesland om er een weekend te komen wandelen. Top! Want Zuidoost Friesland, dat is zeker ‘het andere Friesland’. Vriend Hans hoefde ook niet lang na te denken, die wilde graag mee.

In Zuidoost Friesland kun je geweldig wandelen. Het heeft een uitgebreid en goed onderhouden wandelknooppuntennetwerk en verschillende lange afstandsroutes doorkruisen dit gedeelde van de provincie Friesland. Hier loopt bijvoorbeeld het Friesewoudenpad en het Jabikspaad. Ook de wandelroute van het jaar 2017, het Groot Frieslandpad loopt door dit gebied. Maar juist ook hier zijn er allemaal korte wandelingen te maken door bos, over heide, langs water, over oude veengronden door het coulissenlandschap. Afwisselender kun je het niet hebben.

Wij lieten ons adviseren door Marjolein, die voor ons het programma samenstelde. Zij komt uit Weststellingwerf en is razend enthousiast over haar woonplek. Ze wist meteen dat ik naar de Lendevallei en de Rottige Meenthe toe moest om te wandelen. Die kwamen voor dag 2 op het programma. Maar laten we beginnen bij dag 1.

Wandelweekend Zuidoost Friesland

– Dag 1 –

Wandelen op het zand van Weststellingwerf

Zaterdag 20 juni 2020.  Een zonnige dag. Gemiddeld 21 graden. Windstil

Theeschenkerij de Buytenplaets

We komen ’s ochtends aan bij Theeschenkerij De Buytenplaets in Noordwolde. Daar parkeren we de auto voor de eerste wandeling. Eigenaresse Bea heeft me vooraf gemaild dat we welkom zijn voor een kopje koffie voordat we gaan wandelen. Super! Het bordje ‘dicht’ staat nog bij de oprit, maar eigenaar Sjouke heeft koffie met een overheerlijke homemade lemoncake. De theeschenkerij is gehuisvest is een prachtige rietgedekte stolp (Sjouke is rietdekker) en heeft een geweldige tuin met verschillende sfeervolle zitjes. Een fijne plek.

wandelweekend Zuidoost Friesland Theeschenkerij de Buytenplaets

Boerenvelden en Bossen

In de wetenschap dat we voor de lunch teugkomen bij de Buytenpaets, kunnen we ons losrukken uit de heerlijke tuin, om te gaan wandelen in de omgeving. Langs de Theeschenkerij loopt de wandelroute Boerenvelden en Bossen. Die titel is goed gekozen. We wandelen door het coulisselandschap van Friesland en pakken ook wat stukjes bos mee. Meer over deze wandeling lees in het blog Boerenvelden en Bossen. Fijn als een wandeling begint en eindigt bij een horecagelegenheid, en helemaal als het zo’n mooie (en lekkere) is.

Wandelroute Boerenvelden en Bossen
Wandelroute Boerenvelden en Bossen is een knooppuntenwandeling.
Wandelroute Boerenvelden en Bossen
Zoals de titel al doet vermoeden gaat de route langs boerenvelden….
Wandelroute Boerenvelden en Bossen
……met ooievaarsnesten….
Wandelroute Boerenvelden en Bossen
….en door bossen.

Terug bij Theeschenkerij de Buytenplaets voor de lunch:

B&B Zandhuizen

Dan pakken we de auto en rijden in een paar minuten naar B&B Zandhuizen. De B&B is gevestigd in een grote woonboerderij die te bereiken is via een imposant oprijpad. We worden verwelkomt door Hanneke en Jan. Bijzonder is dat, als je je op een plek meteen thuis voelt. Die klik is hier meteen.

We krijgen een rondleiding door het pand waarin 3 B&B kamers zijn. De tuin heeft een geweldig zitje met een stookplek. Het ziet er super aantrekkelijk uit. Maar we moeten al weer gaan. Onze tweede wandeling staat op het programma. De tuin bewaren we voor vanavond.

Autovrije wandelroute in Zandhuizen

De wandelroute die we van Marjolein aangereikt hebben gekregen voor deze middag is te downloaden op Route You. De route heet: ‘Autovrije wandelroute Zandhuizen’. Vanaf de B&B lopen we eerst anderhalve kilometer om op de route te komen. Dat stuk gaat over een fietspad langs een doorgaande weg. Daar rijden dus auto’s. Tot onze stomme verbazing vervolgt de autovrije wandelroute zijn pad langs dezelfde weg. We denken dan nog dat dit maar een klein stukje zal zijn. We komen bedrogen uit. Wil je lezen hoe dat zit, lees dan het blog over de autovrije route in Zandhuizen, mét auto’s. Ik kan je alvast wel vertellen dat degene die deze route op Route You heeft gezet, zich vast heel erg heeft vergist in de titel.

Autovrije wandelroute Zandhuizen
We beginnen op een fietspad langs een openbare weg.
Autovrije wandelroute zandhuizen
Prachtig Fries landschap.
wandelweekend Zuidoost Friesland
Een mooi pauzeplekje.

Schoelepad

Aan de route zit een stukje vast waar je heen en weer moet lopen. Daar houden we niet van. Maar als we er voor staan lezen we op een bord dat dit het Schoelepad is. Hier liepen dagelijks de kinderen van Zuidhuizen naar Oosterstreek om naar school te gaan. Het is een ongerept stukje natuur waar bijzondere orchideeën bloeien. We zijn er wel aan toe om een stukje écht autovrij te doen, dus we besluiten om het Schoelepad te lopen. Niet heen en weer, er zal vast wel een manier zijn om door te lopen en via een alternatieve route weer bij de B&B uit te komen. Daar krijgen we geen spijt van. Het is een prachtig pad. We komen zelfs over een stukje heide. Het pad vervolgt zich tussen de bomen door richting Oosterstreek. Dit is pas leuk wandelen.

Het Schoelepad Zuidoost Friesland Zandhuizen
Het Schoelepad is een echte verrassing.

Via de weg en langs het mooie kerkje van Noordwolde komen we terug bij de B&B. Het is al best laat geworden. We hebben vanmiddag ruim 15 km gewandeld. Bij de B&B spreken we Jan over de ‘autovrije’ route. Hij moet lachen en zegt dat hij het ook gezien had op het kaartje toen we weg waren. Dit was helemaal niet zo’n hele mooie route en al helemaal niet autovrij. Hij vertelt dat op 5 minuten afstand een prachtig natuurgebied begint en dat hij allerlei mooie routes in de buurt kent. We hadden het gewoon even aan hem moeten vragen. (een tip voor jou als je die kant op gaat)

Friesland B&B Zandhuizen
Terug bij B&B Zandhuizen

We duiken onder de douche en staan een kwartier later klaar om naar Elsloo te rijden waar we een eetafspraak hebben

Eetcafé ’t Anker

Hanneke en Jan vertellen dat ze nog nooit hebben gegeten in Eetcafé ’t Anker in Elsloo en dat ze nieuwsgierig zijn.  We besluiten om er met z’n vieren te gaan eten. Gelukkig is er plek op het terras. Naomi ontvangt ons, René staat in de keuken. Er is een verrassingsmenu. Daar hou ik van. Ik hou sowieso van veel kleine dingen proven. Dus als het voorgerecht komt, dat bestaat uit 3 kleinere gerechten, ben ik helemaal blij. Ik ga niet verklappen waar het verrassingsmenu uit bestaat, maar ik kan je melden dat het erg lekker was, vooral het soepje. We werden ook verrast met een vegetarisch hoofdgerecht, waar ik echt een compliment aan de kok voor moet geven. Zelden zo’n smakelijk en pittig vegetarisch gerecht gegeten. Chapeau!

wandelweekend Zuidoost Friesland eetcafe 't Anker Elsloo

We rijden terug naar de B&B waar we de gezellige avond voortzetten bij het haardvuur in de tuin. Hier hou ik van; vuurtje, wijntje, gezellige mensen. Het bleef nog lang onrustig …..

B&B Zandhuizen

Wandelweekend Zuidoost Friesland

– Dag 2 –

Wandelen op het veen van Weststellingwerf

Zondag 21 juni (vaderdag) Een half bewolkte dag. Gemiddeld 21 graden. Lekker windje

B&B Zandhuizen

Heerlijk geslapen in B&B Zandhuizen. Natuurlijk omdat ze lekkere bedden hebben en omdat het zo stil is in Zuidoost Friesland. Maar misschien ook wel door de wijntjes en limoncello bij het haardvuur. Wat was het gezellig!

Vandaag hebben we een leuke wandeldag voor de boeg. We gaan wandelen door de Lendevallei en we doen een boswachterswandeling door de Rottige Meente. Ik verheug me op beide wandelingen. Maar eerst ontbijten. Een ontbijttafel vol lekkers en natuurlijk ook met de onvermijdelijke Fryske Sukerbole. Die móet je proeven als je in Friesland bent.

We nemen afscheid van Hanneke en Jan en rijden naar Wolvega.

Lendevallei

Het is maar ruim 10 minuten rijden naar Wolvega. Daar parkeren we onze auto bij Hotel van der Valk. Vandaaruit wandelen we onder de snelweg door zo het natuurgebied van de Lendevallei in. Het begint met een recht pad onder bomen door, tot ineens het landschap opentrekt en we uitkijken over oud verwilderd polderlandshap. We klimmen de uitkijkheuvel op en genieten van het uitzicht. Dan wandelen we verder het moerasgebied in. Wow! Overal om ons heen vliegen libellen in alle soorten en maten. Meer lezen over onze wandeling door de Lendevallei? Klik dan naar dit blog.

lendevallei
Lendevallei

Hotel van der Valk Wolvega

Zoals eerder gezegd, is het fijn als een wandeling start en eindigt bij een horeca gelegenheid. Mazzel als dat een Van der Valk is. Bij deze in Wolvega kunnen we ook nog eens heerlijk buiten zitten op een bijzonder terras aan een waterplas. Sfeervol!

Hotel van der Valk Wolvega
Hotel van der Valk Wolvega

Marjolein van Stichting Toerisme Regiomarketing Zuidoost Friesland schuift aan bij de lunch om te horen hoe we het tot nu toe vinden (top) en om ons een echte knapzak met lekkere dingetjes voor vanmiddag te brengen. We gaan een lange wandeling maken en rijden daarna meteen door naar huis. Met de knapzak wordt het toch een beetje vaderdag. Er zitten twee biertjes bij van het Friese merk BAM. Marjlein vertelt ons dat drie Friese vrienden Bart, Auke en Marke (vandaar BAMbier) bezig zijn een brouwerij op te zetten, op de grens van de gemeenten Weststellingwerf en De Fryske Marren. Leuk!  Die biertjes bewaren we voor thuis, evenals de vlierbessen siroop.

Wandelweekend Zuidoost friesland knapzak

Een echte knapzak

Boswachterspad Rottige Meente

Dan wordt het weer tijd om te gaan. We rijden naar Munnekeburen en parkeren bij het kerkje onze auto. Daar begint het Boswachterspad Rottige Meente. Ik ben fan van boswachterspaden. Het zijn wandelroutes uitgezocht door de boswachter terplekke, die natuurlijk de mooiste plekjes kent. Dit is een wandeling van bijna 17 km. Op advies van Marjolein gaan we hem niet helemaal doen. Er zit een lang verbindingsstuk tussen twee gebieden, die we met de auto zullen overbruggen.

Deze wandelroute steelt mijn hart. Hij komt met stip binnen in mijn top 5 van mooiste wandelroutes van Nederland. Nieuwsgierig? Hier kun je meer lezen over mijn ervaring met het Boswachterspad Rottige Meente.

Wandelroute Rottige Meente
Wandelroute Rottige Meente
Wandelroute Rottige Meente

Afscheid nemen

Dan zit ons wandelweekend in Zuisoost Friesland er toch echt op. Ik verbaas me er elke keer weer over dat je eigenlijk maar 2 dagen weg bent, maar dat het voelt alsof je een hele vakantie hebt gehad. Fijn actief bezig zijn in een mooie omgeving waar je zoveel leuke nieuwe indrukken opdoet, maakt dat je hoofd weer helemaal vrij komt en je weer een frisse start kunt maken.

Voordat we Zuidoost Friesland helemaal verlaten drinken we nog even een koffie op een terras aan een vaart bij een sluisje. Ook dat is Zuidoost Friesland. Er wordt hier veel gevaren. Dat ziet er zo leuk uit. Ik neem het mee als idee voor de volgende keer.

Wandelweekend Zuidoost Friesland
flavicon wandelvrouw

Verantwoording: Ik wandelde in Zuidoost Friesland op uitnodiging Stichting Toerisme Regiomarketing Zuidoost Friesland. De weergave van dit persweekend is zoals ik het beleefd heb en is niet beïnvloed door enige sponsoring. Wil je meer weten over de wandelmogelijkheden in Zuidoost Friesland, kijk dan op www.zuidoostfriesland.nl voor meer informatie.