Herken je het? Terwijl je relaxed in een skiliftje zit en naar boven wordt vervoerd zie je mensen aan de zijkant van de piste langzaam naar boven schuiven. Ze hebben ski’s aan en het lijkt wel of ze altijd een enorme zware rugzak dragen. Het ziet er heel vermoeiend uit. Waarom doen mensen dit? Hier hebben ze toch liften voor uitgevonden. Vandaag ga ik het toch zelf beleven. Ik ben uitgenodigd door Tourismus SalzburgerLand, en Theresia van het Tourismusverband Raurisertal neemt mij mee toerskiën, want zo heet dat. Ik ben zo benieuwd.

Skiverhuur

We starten bij de skiverhuur. Toerskiën doe je niet met normale ski’s, daar heb je apart materiaal voor. De ski’s zijn veel lichter dan alpine ski’s en hebben plekken om de zogenaamde vellen aan te bevestigen. Die vellen gaan er straks voor zorgen dat ik niet achteruit glij. Ook zijn de bindingen anders. De schoenen zitten aan de voorkant met kleine nippels vast. De achterkant van de schoen is los en daaronder kunnen op verschillende hoogtes plateautjes gebouwd worden. Hoe steiler de berg, hoe hoger het plateau om gemakkelijker te lopen.

De ski’s worden picobello afgesteld. Altijd een ‘akward’ momentje als je moet zeggen hoe veel je weegt en iedereen luistert mee. Een beetje liegen is in dit geval niet handig…

Er wordt nog voorgedaan op welke knoppen ik moet drukken en welke delen van de binding ik moet omdraaien om van de toerstand in de skistand te komen. Want eenmaal omhoog gelopen met de ski’s komt de beloning: naar beneden skiën. Dan moeten je schoenen wel goed gefixeerd zijn. Maar zover is het nog niet.

skiverleih INTERSPORT Pirchner - Rauris
skiverleih INTERSPORT Pirchner - Rauris

Kreuzbodenbahn

We starten bij het kleine dalstation in Rauris, de Kreuzbodenbahn. Hier begint een toerski-route die speciaal geschikt is voor beginners maar die wel biedt wat het toerskiën zo leuk maakt; lopen in de ongerepte natuur, weg van alle drukte. We gaan namelijk weg van de piste en door het bos. Handig is wel dat de piste nooit ver weg is. Als het niet mocht lukken, of ik heb er helemaal genoeg van (kan toch?!) dan kunnen we de piste opzoeken, de vellen verwijderen en naar beneden skiën.

Gids

Katharina is een geoefende toerskiester. In haar vrije tijd gaat ze geregeld op pad met haar toerski’s. Ze vertelt dat ze het zo heerlijk vindt omdat deze fysiek inspannende sport haar hoofd helemaal leeg maakt en ze het fijn vindt om buiten bezig te zijn. Ze heeft echter nog nooit als gids gefungeerd. Voor haar is dit ook een primeur.

Kreuzbodenbahn Rauris
kreuzbodenbahn Rauris
Toerski's met vellen

Omhoog

Het eerste stuk gaat over de piste omhoog. Toerskiërs moeten het uiterste kantje pakken. Voor mij is het fijn dat ik nog de ruimte heb. Het is even uitproberen tot ik een ritme te pakken heb.

Kreuzbodenbahn Rauris
Tourskiing Kreuzbodenbahn Rauris

Dan steken we het bos in. Het pad wordt hier smal. Wat is het prachtig! De stilte van het bos, de besneeuwde bomen, de schitterende plaatjes. Ik moet gewoon af en toe stil staan om een foto te nemen.

ski touring - Raurisertal
toerskiën - Raurisertal - Wandelvrouw
ski touring - Raurisertal
ski touring route - Raurisertal

Kleding

De route gaat op en neer. Er zitten soms stevige klimstukjes in. De avond tevoren had ik gevraagd wat voor kleding ik aan moest trekken. “Doe maar gewoon je skikleding aan”, werd er gezegd. Nou, dat was niet zo’n goed advies. Ik heb het warm, warm, warm. Ik zie ook dat Katharina veel slimmer is gekleed. Zij heeft een wat dikkere sportbroek aan. Haar bovenkleding bestaat uit meerdere lagen sportkleding. Alles wat ze aanheeft ademt. Niet zoals ik dat heb, met een dikke skibroek en een hardshell ski jas.

ski touring - Raurisertal
toerskiën - Raurisertal

Lastig

Net als ik denk dat ik dat toerskiën wel aardig onder de knie heb komt er een stukje tussen bomen, waar het pad een scherpe bocht maakt en tegelijkertijd stijl en ijzig is. Ik kom er niet omhoog. Ik zet mijn ski vooruit, verplaats mijn gewicht en glij achteruit. Wat ik ook doe, ik bereik niet het eindpunt van dit stukje. Achter mij staan twee andere toerskiërs te wachten. Het is te krap om te passeren. Ik word er ongemakkelijk van en doe een ultieme poging. Het resultaat is dat ik nu helemaal achteruit glij, in een dennenboom terecht kom en een ski verlies. (vloek!!)

Gatverdamme! Ik besluit om ook mijn andere ski uit te trekken, zodat de wachtende toerskiërs voorbij mij kunnen. Dat was het slechtste besluit ooit. Ik was min of meer vergeten dat er twee meter sneeuw ligt en dat de enige reden dat ik niet wegzak is, dat ik op ski’s sta die de kracht verdelen. Nu ik de ski’s heb uitgedaan zak ik tot mijn middel in de sneeuw. Ik verruïneer volledig het pad door mijn pogingen om er uit te komen. Ik had het al warm, maar nu ontplof ik gewoon.
Het is een strijd om in deze situatie het voor elkaar te krijgen om de ski’s weer aan mijn schoenen te bevestigen. Wat ook niet helpt is dat de bevestiging bestaat uit twee kleine puntjes die precies in twee kleine gaatjes moeten passen. Het zweet druipt van mijn rug.

Na wat een eeuwigheid lijkt, krijg ik het toch voor elkaar. Pfffff. En als we dan voorbij de Kreuzboden Hütte komen, is er niet veel voor nodig om me over te halen om hier een tussenstop te maken.

Kreuzboden hütte Raurisertal
toerski's

Toerskiën

Voor het tweede deel van de route duiken we weer de bosrand in. Het voelt alsof we helemaal alleen op de wereld zijn, terwijl de piste eigenlijk gewoon dichtbij is. Dat maakt dat je deze route zelf heel goed kunt uitproberen, zonder dat er noodhulppakketten, GPS-toestellen met bergkaartmateriaal of noodrantsoenen mee hoeven. Ook is hier geen lawinegevaar, zodat de lawinepieper ook thuis kan blijven. We passeren een bordje met gegevens over de route die we nu doen. Het blijkt in totaal maar 2,1 km te zijn met 414 hoogtemeters. De tijd die er voor staat is 2 uur. Ik ben hier echt verbaasd over. Hoe langzaam kun je zijn? Waar we nu staan moeten we nog 0,85 km. Dat gaat dus ongeveer drie kwartier duren.

toerski route - Raurisertal
Wandelvrouw - Raurisertal - SalzburgerLand
toerskiën - routebordje -Raurisertal
Nog 0,8 km, daar gaan we drie kwartier over doen. 
toerskiën - Raurisertal
View Raurisertal

Waldalmhütte

Toch nog vrij snel komen we bij de Waldalm aan. Ik krijg een compliment van Katharina over de tijd die we gemaakt hebben (gloei, gloei). Voordat we de ski’s een plekje geven verbouwen we eerst de bindingen, want dat is belangrijk volgens Katharina. We besluiten buiten te gaan eten. Katharina vist een warme donsjas uit haar rugzak. Het is belangrijk nu niet te snel af te koelen. Na een heerlijke lunch met super uitzicht, klikken we onze ski’s onder en suizen de berg af. Super!

Waldalm - Rauriser Hochalmbahnen

Naschrift:

Toerskiën blijkt helemaal in te zijn. Geen enkele andere wintersport heeft de afgelopen jaren zo sterk aan populariteit gewonnen. Ik snap dat nu heel goed. Ik zie ook de paralellen met bergwandelen. Het is een heerlijke intensieve manier van recreëren die niet voor iedereen is. Daardoor vind je rust, kom je op de mooiste (afgelegen) plekjes en geniet je van de ongerepte natuur. Het maakt je hoofd leeg. Misschien nog wel meer dan bij bergwandelen omdat de techniek van het toerskiën zelf vrij veel aandacht vraagt. Het bereiken van een top is een heerlijke beloning. Daarna naar beneden mogen skiën een zo mogelijk nog grotere beloning. Je slaapt er ook heerlijk op.

Ga ik dit vaker doen? Jazeker! Ik ben tot het inzicht gekomen dat een toekomstige wintersportvakantie veel leuker kan worden door verschillende activiteiten af te wisselen. De wintersport waarin 6 dagen aaneen geskied moet worden is wat mij betreft passé. Doe mij maar de afwisseling met toerskiën, sneeuwschoenwandelingen, langlaufen en misschien zelfs wel ijsklimmen.

flavicon wandelvrouw

Praktische informatie:

  • Ga je voor de eerste keer toerskiën, laat je dan door een goede skiverhuur ter plaatste adviseren over de uitrusting, kleding en noodgevaluitrusting. Ik was bij skiverleih Intersport Pirchner. Werd daar uitstekend geholpen, in het Nederlands nog wel. Je komt ze ook overal tegen.

  • Voor beginners is het zogenoemde ‘piste-lopen’ een goede start. Dat betekent dat je aan de rand van een piste omhoog gaat. Laat je vooraf wel informeren over de lokale richtlijnen en regels voor de veiligheid.

  • Leuker is het om aan te sluiten bij een skitoer onder leiding van een gids, of om met ervaren toerskiërs mee te gaan.

  • Ik was in Rauris, waar je meerdere toerski- routes voor beginners hebt. Laat je informeren bij de Rauris Tourist Info.

  • Ook superleuk: elke vrijdagavond vanaf 17.00 uur zijn de slopes open en kun je toerskiën naar de Waldalmhütte en de Hochalmhütte. Info bij de Rauris Tourist Info.

  • Voor gevorderden is in het Raurisertal de omgeving van Kolm Saigurn een skitoerparadijs. Daar vind je ook de ski-tourroute naar de top van de 3.106 meter hoge Sonnblick. Wat zou ik die graag doen!

  • Daar, bij Kolm Saigurn kun je ook ijsklimmen, sneeuwschoenwandelen en met een sleetje 5 km afdalen. Ik probeerde zoveel mogelijk activiteiten uit. Genoten heb ik! Lees het in de volgende blogs:

  • Ik verbleef in Rauris op uitnodiging van Tourismus GmbH, SalzburgerLand.

    Nuttige links:

Wandelvrouw oké stempel