‘IJsklimmen’ staat er op mijn programmaoverzicht. “Is dat echt wel iets voor mij?”, vraag ik toch maar even, om de knoop in mijn maag niet te negeren. Maar mijn vraag wordt weggelachen. Ik besluit dat ik niet ga miepen en dat ik waarschijnlijk nooit meer zo’n kans krijg om vrijblijvend te proberen wat het is om aan een ijsmuur te hangen. Laat maar komen!

Raurisertal

Je kunt leren ijsklimmen in het Raurisertal, aan de basis van de Hohen Sonnblick (3.106 m) in het Nationalpark Hohe Tauern. Daar bij het Naturfreundehaus Kolm Saigurn geeft het alpine trainings bedrijf Vertical Experience er les in. Het is een prachtig plekje. Rondom het Naturfreundehaus zijn verschillende watervallen die nu stijf bevroren zijn. Op deze, bijna lichtblauw gekleurde watervallen wordt ijsklimles gegeven. Voor het restaurant zijn twee enorme ijsmuren gemaakt, waar ook op geoefend kan worden.

Rauristal - Salzburgerland
Het Raurisertal. Helemaal aan het einde vinden we Kolm Saigurn, waar de ijsklimlessen gegeven worden.
Rauristal - Parkeerplaats Bodenhaus
De parkeerplaats bij het Bodenhaus. Met je eigen auto mag je hier niet verder.
Rauristal - op weg naar Kolm Saigurn - Naturfreundehaus
Het is nog 5 kilometer naar het Naturfreundehaus.

Spectaculair begin

Om er te komen moeten we de auto parkeren onder aan Kolm Saigurn bij het Bodenhaus. Vandaaruit is het een wandeling van 5 km naar boven om bij de trainingslocatie te komen. Dat gaan we niet lopen. We worden opgehaald door een grote pick-up. Het is prachtig weer als we beneden instappen. Halverwege de rit merken we dat het begint te waaien en niet veel later stormt het zelfs. De wind neemt zoveel sneeuw mee dat de weg er mee vol komt te liggen. De sneeuw stapelt zich razendsnel op. Zo snel dat de auto vast komt te zitten. Hulp wordt gebeld. Wij wachten het niet af en besluiten het laatste stuk te gaan lopen. Snijdend koude wind en sneeuw om onze oren. Met de handschoenen voor het gezicht om mijzelf te beschermen bereiken we het restaurant. Dit deel van de dag was al spectaculair. Wat zal er nog meer komen?

Sneeuwstorm in de Pick-up
Sneeuwstorm in de Pick-up
Sneeuwstorm op weg naar Kolm Saigurn - Naturfreundehaus
Sneeuwstorm op weg naar Kolm Saigurn - Naturfreundehaus
Ijsmuur bij het Naturfreundehaus Kolm Saigurn - Rauris
De ijsmuur. Als we aankomen is de storm al weer bijna voorbij.

Eerst tijd voor koffie. Ik maak kennis met eigenaar Herman van Naturfreundehaus Kolm Saigurn en Stephan, de klim-instructeur van Vertical Experience. Stephan werkt als ijskliminstructeur, berg- en skigids, is bij de politie, traint politiemensen en hij maakt ook nog eens onderdeel uit van een helikopter-reddingsteam. Dan ben je dus echt overgekwalificeerd als je met mij aan de slag gaat. 😊 Stephan heeft een Nederlandse moeder en spreekt daarom Nederlands, lekker makkelijk voor mij.

Kaart van watervallen bij Kolm Saigurn - Naturfreundehaus - Rauris
Situatieschets. Kaart van het Naturfreundehaus, omgeven door watervallen.

Even later is de storm helemaal voorbij. Het heeft wel wat met het programma gedaan. De weg moet vrijgemaakt worden en men is bang dat de storm elk moment weer kan opsteken. We besluiten het klimprogramma in te korten. Niet naar de watervallen, geen uitgebreide instructie, maar snel omhoog op de ijsmuur om een paar mooie foto’s te maken. Vooral voor dat ‘snel’ hebben Stephan en Herman iets bedacht: ik krijg een klimgordel om, word vastgemaakt aan een touw en het touw aan een sneeuwscooter. Langzaam word ik omhoog getakeld. Ik ben blij dat er geen bekenden in de buurt zijn; die hadden zich helemaal suf gelachen.

IJsklimspullen met hond - Kolm Saigurn
De klimspullen wachten op me. De hond ook.
Stijgijzers voor ijsklimmen
De stijgijzers aan skischoenen vast.
Klimgordel aan voor ijsklimmen
Stephan helpt me met de klimgordel. Safety first.
Klaar voor het ijsklimmen - wandelvrouw
Ik ben er klaar voor.
Ijskliminstructie van Vertical Experience
Stephan doet het even voor.
Stephan Binder van Vertical Experiences doet het ijsklimmen voor
Zo dus!
Klaar voor het ijsklimmen
Oké, kom maar op.
Ijsklimmen
Zo gaat dat dus. Ze trekken me gewoon omhoog……….. :-)

IJsklimmen

Stephan heeft nog wel wat basisprincipes uitgelegd. Het lukt mij aardig om de ijsbijlen in het ijs te slaan. De truc is om niet in het harde ijs te slaan, want dan krijg je de ijssplinters om je oren, maar om in een bestaand gat of achter een richel te slaan. De twee ijsbijlen krijg ik goed vast. Met mijn voeten gaat het lastiger. Links vind ik een richel waar ik op kan staan. Rechts niet, daar is alleen glad ijs en het lukt me niet om de punten van mijn stijgijzer er in te slaan. Ik probeer hoger te komen, waarvoor ik mijn rechterbeen veel te hoog moet optrekken. Van het bergklimmen weet ik dat je altijd op 3 punten goed grip moet hebben en je met je vierde ledemaat mag bewegen om hoger te komen. Oei wat is het lastig. Maar wel echt super gaaf!

IJsklimmen - Vertical Experience - Kolm Saigurn - Rauris
IJsklimmen - Vertical Experience - Kolm Saigurn - Rauris
IJsklimmen - Vertical Experience - Kolm Saigurn - Rauris

Fototijd

Het is fototijd. Ik krijg aanwijzingen over hoe je het vol houdt om aan zo’n bergwand te hangen. Je moet je heupen naar de berg toe bewegen, zodat je staat in plaats van aan je armen hangt. Je armen moeten zoveel mogelijk recht zijn en niet gebogen, want anders moet alle kracht uit je spieren komen. Ik doe zo goed mogelijk mijn best. Ik heb veel steun aan het touw dat gelukkig gewoon op spanning staat. Ik hoop dat de foto’s lukken.

IJsklimmen - Vertical Experience - Kolm Saigurn - Rauris
IJsklimmen - Vertical Experience - Kolm Saigurn - Rauris

Dan is het tijd om af te dalen. Dat gaat makkelijk. Ook weer blij als ik beneden sta. Ik vond het een hele ervaring.

vlnr Stephan Binder - Bregje Schipper - Hermann Maislinger
Met een kus van de meester(s).

Moeilijkheidsgraad ijsklimmen

Stephan vertelt mij dat deze rechte wand waaraan ik hing, het moeilijkst is vanwege de hellingsgraad. Elke ijswand heeft zijn eigen classificatie. Als ik het goed onthouden heb een cijfer van 1 t\m 5 voor de stijgingshelling en een nummer voor het soort ijs. Hard, bros, etc.
Normaal gesproken neemt Stephan beginners mee naar een van de bevroren watervallen om daar de eerste klimmen te doen. Zou ik echt een begin willen maken met ijsklimmen, dan raadt hij me een klimcursus aan van 3 dagen. Lijkt me tof, maar toch meer iets voor het bataljon politiemannen die ik zie arriveren voor hun cursus.
Veel plezier mannen!

Ik ben blij met de foto’s. Ik krijg bewonderende commentaren op Facebook en Instagram. Zo gaat dat dus. Fakenews, NepInstagram.

Wat heb je nodig voor je eerste keer ijsklimmen?

De basisuitrusting voor ijsklimmen bestaat uit twee ijsbijlen, een paar stijgijzers voor onder je schoenen, een helm en een harnas om je vast te maken aan het klimtouw. Dit wordt je verstrekt door je kliminstructeur.

Waar moet je zelf aan denken:

 • Je schoenen moeten geschikt zijn om stijgijzers aan te bevestigen.
 • Kleed je warm aan. Thermo ondergoed is een aanrader.
 • Draag goede warme sokken.
 • Een ski- of snowboardoutfit is heel geschikt, mits je er natuurlijk goed in kan bewegen.
 • Zorg dat je laagjes aan hebt, dan kun je iets uittrekken als je het onverhoopt toch warm krijgt.
 • Neem je eigen ski- of snowboardhelm mee, als je die hebt. Dat zit heel wat prettiger dat de leen-helm. Heb je geen eigen helm draag dan een beanie onder de leenhelm; die zit dan beter en je houdt warme oren.
 • En het allerbelangrijkste: zorg voor goede, stevige waterdichte handschoenen. Je skihandschoenen voldoen hier uitstekend.
flavicon wandelvrouw

Weetjes:

 • Ik kreeg les in ijsklimmen van Stephan Binder van Vertical Experience.

 • De locatie was het Naturfreundehaus, Kolmstrasse 22, 5661 Rauris

 • Een uurtje ijsklimles is ontzettend leuk, maar slechts een klein voorproefje en vooral leuk voor de foto’s. Wil je verder met ijsklimmen, neem dan een meerdaagse cursus. Die worden meermaals aangeboden. Vraag naar de mogelijkheden bij Vertical Experience. Stephan spreekt Nederland, dus dat communiceert makkelijk.

 • Ik verbleef in Rauris. Het Raurisertal is een 30 km lang dal dat zo’n 90 km van Salzburg af ligt. In het dal valt ontzettend veel te beleven op actief gebied. Natuurlijk kun je er skiën en snowboarden. Het skigebied is kleinschalig (32 km pistes) en is net zoals de rest van het dal ontzettend gezellig, uitstekend geschikt voor gezinnen, authentiek en gemoedelijk. Door de brede en mooi aangelegde afdalingen en gezellige skihutten trekt het skigebied niet alleen gezinnen en beginners aan, maar kun je als geoefende wintersporter ook uitstekend uit de voeten.

 • Maar er is zoveel meer. Naast skiën en snowboarden kun je tijdens een wintersportvakantie in het Rauriserdal fantastisch sneeuwschoenwandelen, genieten van winterwandelen, wandelen met lama’s of een sprookjesachtig ritje met een paardenslee maken. Ook zijn er prachtige tourskiroutes nabij de skipistes en rond de Hohen Sonnblick. Daar, bij Kolm Saigurn kun je ook ijsklimmen en met een sleetje 5 km afdalen. Ik probeerde zoveel mogelijk activiteiten uit. Genoten heb ik! Lees het in de volgende blogs:

 • Ik verbleef in Rauris op uitnodiging van Tourismus GmbH, SalzburgerLand.

  Nuttige links:

flavicon wandelvrouw