Spanje, het land waar zoveel te zien en te beleven is. Eén van de hoogtepunten van het land is de natuur en deze blijft je iedere keer weer verrassen. In de regio Andalusië (zuid-Spanje), aan de zuidflank van de Sierra Nevada ligt het bergachtige gebied Las Alpujarras. Niet iedereen kent dit gebied en juist daarom is het er heerlijk. Hier kun je heerlijk genieten van de natuur en prachtige wandelingen maken met het zonnetje op je bol. Voor meer verrassende informatie over het natuurgebied kun je kijken op de website van Magnifiek Malaga 

Jaloersmakende uitzichten 

Om zoveel mogelijk te kunnen zien van Las Alpujarras zijn er uitdagende lange wandelroutes. Met deze routes doorkruis je het hele gebied en kom je op de mooiste plekken. Adembenemende uitzichten zijn gegarandeerd! Het is een must om dit vast te leggen en aan familie en vrienden te laten zien om ze een klein beetje jaloers te maken. Vergeet dus zeker je fototoestel niet!

Lange afstandsroute 

De echte ervaren wandelaars kunnen hun hart ophalen met deze wandelroute. Een deel van de GR-7 wandelroute die door Spanje, Andorra en Frankrijk loopt, loopt namelijk door Las Alpujarras. Deze langeafstandsroute is opgedeeld in zeven delen die allemaal even schitterend zijn. Onderweg ontdek je pure natuur, witte dorpjes, de Arabische invloeden en natuurlijke drinkwaterbronnen.

Deel 1 – deel 3, van start in Lanjarón tot Trevélez 

Kom je vanaf Malaga? Dan is het zo’n twee uurtjes rijden naar het begin van de route in Lanjarón. Leuk om te weten is dat dit plaatsje bekend staat om zijn waterproductie en het grootste jaarlijkse watergevecht van Spanje op 23 juni. Het eerste deel van de route is gelijk een pittig stuk van ongeveer twintig kilometer over vrij kale en droge vlaktes. De eindbestemming van dit stuk is het plaatsje Bubión, een wit dorpje dat prachtig tegen een berg gelegen is. Het volgende stuk is iets korter, zo’n negen kilometer, maar zeker niet minder mooi. Het begint met een afdaling waarna je de droge rivier oversteekt en op een gegeven moment de waterval van Pórtugos tegenkomt, wauw wat is het mooi. Uiteindelijk arriveer je in Busquístar waar je ruïnes van Arabische nederzettingen kunt bewonderen. Het derde traject in de route loopt van Busquístar naar Trevélez, één van de hoogste plaatsjes in Spanje. Dennenbomen, heuvels, de hoogste toppen van de Sierra Nevada, overblijfselen uit een mijn, tijdens dit stuk zal je dit en nog veel meer zien en tegenkomen.

Lanjaron
Lanjaron Kasteel

Deel 4 – deel 7, van de Sierra Nevada tot authentieke irrigatiekanalen 

Zoals ik al vertelde kun je tijdens het derde deel van de route de hoogste toppen van de Sierra Nevada bewonderen. Ook het vierde deel begint met een uitzicht op de Mulhacen en Alcazaba, de twee hoogste bergen van Spanje. Vanaf Trevélez wandel je in dit deel in bijna twintig kilometer naar Cádiar waar je kunt ontspannen en genieten van lekkere lokaal verbouwde frambozen of kiwi’s. Dat heb je wel verdient na deze lange tocht! Vanaf Cádiar gaat de route verder via een schitterend pad waar je op sommige plekken uitzicht hebt op de Middellandse Zee. Stop ondertussen zeker om te genieten van de rust en de mooie natuur. Dit vijfde deel van de route eindigt in Mecina Bombarón waar je prachtige mozaïek kunt vinden. Het zesde deel van de route begint meteen met de kans om een oud irrigatiekanaal te bewonderen wat zeker de moeite waard is. De Moren hebben deze kanalen aangelegd om ervoor te zorgen dat er geen druppel van het kostbare water verloren ging in de warme zomers. Verder loop je in deze uren door unieke olijf- en boomgaarden tot dat je aankomt in Válor. Hier gaat het laatste deel van de route van start, nog dertien kilometer en dan is het eindpunt Laroles in zicht! Maar eerst nog even genieten van al het moois in deze omgeving. Je ziet nog steeds berglandschappen met weinig begroeiing wat juist zo typisch is voor deze omgeving. Het kleine dorpje Júbar heeft een natuurlijke waterbron waar je lekker even tot rust kunt komen en een slokje water uit de bron mag zeker niet ontbreken.

Het einde, daar is het dan! Je wandelt Laroles binnen met een voldaan gevoel. Wat een enorm bijzondere tocht was dit zeg! Las Alpujarras heeft zoveel mooie plekken. Geniet van het uitzicht op de Sierra Nevada, de rust en natuurlijk het wandelen zelf!

las Alpujarras
Bubion Las Aljapurras

Tips

Hieronder nog wat tips om je tijd in Las Alpujarras nog beter te maken:

  • De beste tijd om te wandelen in Las Alpujarras is van april tot midden-juni en van september tot midden-november.
  • Ook in bovengenoemde maanden kan het al erg warm worden in Las Alpujarras, zorg er dus voor dat je hierop voorbereid bent en genoeg water meeneemt!
  • Je kunt overnachten in de dorpen waar je onderweg langskomt. Je vind hier verschillende leuke hotels en appartementen op mooie locaties!
  • Je kunt de bovengenoemde route natuurlijk ook andersom wandelen!
  • Kijk hier voor nog meer inspiratie voor wandelvakanties Spanje.
Las Alpujarras

Huttentocht Spaanse Pyreneeën – In kleine groep

Huttentocht Spaanse Pyreneeën Ben je klaar voor een nieuw wandelavontuur? Tijdens deze huttentocht in de Spaanse Pyreneeën leer je de zuidelijke uitlopers kennen. Onder begeleiding van wandelaar en berggids Femke ga je in een groep van maximaal 10 gelijkgestemden het avontuur aan. Wandel door natuurpark Cadí-Moixeró, bekend om de verticale wanden, diepe kloven en open weides.

Bekijk de Huttentocht Spaanse Pyreneeën  – een wandelreis van Better Places

flavicon wandelvrouw

Tekst en foto’s zijn aangeleverd door Julia Mijnster