Het Jaomerdal wordt ook wel Jammerdal genoemd. Het ligt in het zuidoosten van Venlo en was vroeger een zanderig en heuvelachtig terrein. Daarom werd er vanaf het einde van de 18de eeuw tot de jaren dertig van de twintigste eeuw klei en grind gewonnen. Zo ontstonden er diepe gaten, die tegenwoorden meertjes vormen. Na het stoppen van de ontginning ontstond hier een prachtig natuurgebied. Dat is waar we vandaag gaan wandelen. Kijk je mee?

Ik vond deze wandelroute op de website van Visit Noord-Limburg en hij heet: Wandelpin – Wandeling Jaomerdal. De route is bijna 8 km lang en is een knooppuntenwandeling. Het is een rondwandeling, dus je kunt bij elk knooppunt starten. Wij starten bij knooppunt 48.

Knoopunten van deze wandelroute: 48 – 60 – 59 – 58 – 57 – 74 – 73– 72 – 68 – 69 – 70 – 76 – 77 – 2 – 71 – 70 – 65 – 66 – 48 

Hotel de Bovenste Molen

We starten onze wandeling bij Bilderberg Hotel de Bovenste Molen. Wij logeren in dit hotel en wat is er fijner dan vanuit je hotel een rondwandeling maken? Het hotel ligt aan zo’n meertje dat ontstaan is door de grind- en kleiwinning. Dat ziet er wel heel idyllisch uit.  Knooppunt 48 ligt op de parkeerplaats. We wandelen langs het water, over de spoorwegovergang, zo het bos in. Het is hier helemaal stil. Geen geluidje. Geen snelweg op de achtergrond, geen auto’s, helemaal niets.

Bilderberg hotel de Bovenste Molen
We starten bij Hotel de Bovenste Molen
wandelen Venlo Jaomerdal
Wandelen aan de rand van Venlo door ‘t Jaomerdal

Het is herfst. De bomen zijn al flink uitgevallen, waardoor er een dik pak bladeren op het pad ligt. Het is waterkoud. Het heeft vannacht flink geregend en het is net boven het vriespunt. We hebben warme kleding aan, een muts op en we hebben er zin in. Het is hier heel mooi.

Maria Auxiliatrix

Al snel komen we op het terrein van Maria Auxiliatrix, een zorginstelling waar ook mensen wonen. Het terrein staat vol met beelden. We wandelen van het ene beeld naar het andere. Het lis leuk om hier de tijd voor te nemen. Er is zo veel te zien. We worden ook een beetje balorig van de beelden en proberen ze na te doen. We ontdekken dat je hier op het terrein koffie kunt drinken. Ik noem het maar even. Voor ons was het nog te vroeg.

Beeldentuin Maria Auxiliatrix
Op het terrein een keur aan beelden.
Bijna hetzelfde…
Dit gaat beter

Abdij Ulingsheide

Als we van het terrein van de zorginstelling aflopen moeten we rechtsaf. Dat was nog even puzzelen, want we konden de markering niet vinden. De weg zag er ook niet aantrekkelijk uit, maar was toch de goede. We wandelen over een drukke openbare weg tot we bij de muur van abdij Ulingsheide aanlopen. Hier gaan we links en met een bocht lopen we om het terrein van de abdij heen.

wandelen Abdij Ulingsheide
Hier linksaf.

Dan pas zien we hoe mooi de abdij is. Het was vroeger een trappistenklooster. Nu zit er een trappistenrestaurant in en is een abdijwinkel. Door het hek heen zien we de ingangen. Alles is nog gesloten, maar vanaf 11 uur kan je hier wat drinken en wat eten.

Abdij Ulingsheide

Abdij Ulingsheide

Abdij Ulingsheide

Bij de parkeerplaats van de abdij is trouwens het officiële begin van deze rondwandeling bij routepaaltje 73. We zien hier ook de markering van het Pieterpad. En een waarschuwing.

Pieterpad waarschuwing

wandelen Abdij Ulingsheide
En weer door.

Meertjes

Wij gaan verder en lopen het natuurgebied weer in. We genieten van de schoonheid. De herfst is op zijn mooist, de kleuren zijn intens. Ik hou van dit kleurpalet. Bij routepaaltje 68 staat vlakbij een wandelbankje. Vanaf die plek kun je nog iets rechtdoor lopen en sta je op de rand uitkijkend over een meertje in de diepte. Een mooi plekje om even stil te staan.

wandelen Venlo Jaomerdal

wandelen Venlo Jaomerdal

wandelen Venlo Jaomerdal

wandelen Venlo Jaomerdal

Grafheuvels

Dan maakt de route even een lus om ons de grafheuvels te laten zien. Er staat een mooi infobord met uitleg over de prehistorische grafheuvels, maar hoe ik ook om mij heen kijk, ik zie overal heuveltjes.

Grafheuvels bord

wandelen Venlo Jaomerdal

wandelen Venlo Jaomerdal

We wandelen verder en komen langs water. Hoewel er veel regen is gevallen, zien we toch dat het riet aan de oever droog staat. Op de open vlakte bij het water staat een picknickbank. Wij moeten blijven bewegen, want de temperatuur is bij het vriespunt.

wandelen Venlo Jaomerdal

Egypte

We wandelen verder. We gaan nu over verharde wegen, maar verkeer komen we niet tegen. We moeten lachen als we het bord Egypte zien. Kunnen we zeggen dat we daar ook nog even zijn geweest.

Wandelen egypte

We gaan weer onverhard en zien onderweg nog verschillende kuilen met water. De kleine meertjes maken dit gebied wel heel speciaal.

wandelen Venlo Jaomerdal

Ineens staan we weer bij Hotel de Bovenste Molen. Nu is het toch echt tijd voor warme koffie. En iets lekkers graag.

Hotel de Bovenste Molen

Handig om te weten:

  • Wandelroute: Wandelpin – Het Jaomerdal

  • Afstand: De route is bijna 8 km lang

  • Kenmerk: Rondwandeling via het wandelknooppuntennetwerk. Je volgt de knooppunten. De wandeling is uitstekend aangegeven. De route is zowel verhard als onverhard.

  • Routebeschrijving: Je vindt de routebeschrijving op de website van Visit Noord-Limburg.
  • Start: Je kunt overal op de route starten. Ik deed dat bij routepaalte 48 bij Hotel de Bovenste Molen. Officieel begint de route bij de parkeerplaats van Abdij Ulingsheide, Ulingsheide 1 in Tegelen. Daar staat knooppunt 73.

  • Horeca: Veel gelegenheden om op te steken bij deze wandelroute. Je kunt dat doen bij restaurant Woodz bij Hotel de Bovenste Molen, bij Grand Café Onder de Linden op het terrein van Maria Auxiliatrix en bij  trappisten restaurant de Oelespot bij Abdij Ulingsheide.

  • Honden: Op deze route kun je gerust je hond meenemen.

  • Wij logeerden bij Bilderberghotel De Bovenste Molen aan de rand van het Jaomerdal. Een prachtige plek aan de rand van Venlo en een mooie startplek voor vele wandelingen.
flavicon wandelvrouw

Wij wandelen de Landgoed Arcen Knooppuntenwandeling als onderdeel van ons programma, toen we een weekend in Venlo en omgeving waren. Lees hier alles over dat heerlijke weekendje weg.

Meer lezen over wandelroutes in Limburg? Kijk dan eens naar de volgende blogs:

Wandelvrouw