Wat hebben Hertog Jan, een Maria Lourdes grot en het Jammerdal met elkaar gemeen? Het zijn een aantal van de ingrediënten voor ons weekendje weg. Hans en ik gingen naar Venlo en omgeving om daar te wandelen (in Arcen en in het Jammerdal), we bezochten de kloostertuinen in Steyl (de Maria Lourdes grot) en we verdiepten ons in het maken en drinken van bier (de Proeverij en de brouwerij van Hertog Jan).

Er even helemaal tussenuit. Een weekendje weg breekt heerlijk een lange periode van werken en zorgt ervoor dat je weer lekker bijtankt. De beste ingrediënten voor zo’n break zijn wat mij betreft een goed hotel, een levendige stad, veel natuur in de buurt waar lange wandelingen gemaakt kunnen worden, lekker eten en drinken én een activiteit of een bezoek dat echt iets nieuws brengt.

Hoe zou een gezellig weekend in Venlo en omgeving eruit kunnen zien? Om dat uit te zoeken ging ik op pad met Hans en probeerden we van alles uit. Het werd een geweldig leuk weekend waarbij we Venlo, Steyl en Arcen bezochten. In dit artikel heb ik onze leukste activiteiten en de beste tips op een rijtje gezet.

Overnachten – Bilderberg Hotel De Bovenste Molen

Een weekend weg begint vaak met een idee over een omgeving of een activiteit. Vlak daarna komt het zoeken naar een plek om te overnachten. Een Bilderberg hotel klinkt meteen al vertrouwd. Aan de rand van Venlo en verscholen in het groen ligt Bilderberg Hotel De Bovenste Molen. Op een perfecte plek. Vanuit dit hotel kunnen we zo het natuurgebied ’t Jaomerdal, ookwel Jammerdal genoemd, in wandelen. Verder ziet het hotel er aantrekkelijk uit met een binnenzwembad, een wellness- en fitnesruimte, een restaurant en een terras aan het water.

Wij kwamen er vrijdagavond in het donker en in de regen aan. Gelukkig kan je voor de deur gratis parkeren. Pas de volgende ochtend zagen we in het echt hoe uniek de ligging van het hotel is. Vanuit de ontbijtzaal (heerlijk buffetontbijt trouwens) keken we uit over glinsterend water. We hebben heerlijk geslapen in de volstrekt stille kamer. Een fijn hotel dus.

Bilderberg hotel de Bovenste Molen
We starten bij Hotel de Bovenste Molen

Bilderberg hotel de Bovenste Molen

Eten en drinken – Grand Café Bonaparte

Napoleon staat in hoogst eigen persoon buiten op het terras om ons te verwelkomen. We gaan snel naar binnen. Het is november en te koud om op het terras te zitten. Maar wat is dit een leuk plekje, pal in het centrum van Venlo.

Binnen kijken we ook onze ogen uit. Leuk, dit thema Napoleon Bonaparte. Hoewel het personeel ons niet helemaal uitgelegd krijgt waarom (Hij zou hier geweest zijn?) maakt het dit Grand Café Bonaparte ontzettend sfeervol. Mooie schilderijen aan de wand en veel Napoleons te ontdekken.

Het staat hier bekend om zijn lekkere kipgerechten. Ik zie een heel aantal heerlijke opties op de menukaart staan. Zoals altijd heb ik keuzestress. Daarom neem ik uiteindelijk het 5-gangen verrassingsmenu. Goed gedaan, als zeg ik het zelf. Vijf keer wordt er een heerlijke plank met kleine gerechtjes geserveerd. Hier hou ik van! Het Bier van Hier, en dan vooral het Venloosch wit is helemaal een ontdekking.

Grand Café Bonaparte - Venlo
Grand Café Bonaparte

Grand Café Bonaparte - Venlo

Wandelen – Wandelroute Jaomerdal

Wat is er nu prettiger dan zo vanuit het hotel aan een rondwandeling te beginnen. Ik vond op internet de wandeling Jaomerdal die er leuk uitzag. Hoewel de route officieel ergens anders begint, zag ik dat hij langs hotel De Bovenste Molen loopt. Het is een rondwandeling, dus het maakt niet uit waar je begint. Wij beginnen bij routepaaltje 48, die op het parkeerterrein voor hotel De Bovenste Molen staat.

We hebben echt zin in deze wandelroute. Hij is bijna 8 kilometer, dus niet te lang. De route ziet er afwisselend uit. Het is half november, de temperatuur ligt rond de drie graden en het is droog. Een heerlijke frisse wandeldag.

Het is inderdaad een afwisselende route met veel te zien onderweg. We wandelen langs het water voor het hotel en komen meteen in het bos terecht. Het blos kleurt roestbruin, oranje, geel en groen. Het is de herfst op zijn allermooist.

Hoogtepunten onderweg zijn de beeldentuin op het terrein van zorggroep Maria Auxiliatrix, het voormalig trappistenklooster Abdij Uilenstede met de abdijwinkel en het restaurant, de prachtige natuur van het Jammerdal met zijn bosmeerjes, heide en glooiende wandelpaden tussen de in herfstkleuren getooide bomen. De prehistorische grafheuvels die we onderweg passeren zijn niet aan ons besteed. We kunnen ze niet onderscheiden in het hobbelige landschap. Het zorgt wel voor hilariteit, want later vinden we ongeveer elke oneffenheid een grafheuvel.

Fijn om de wandeling ook weer af te sluiten bij hotel De Bovenste Molen. In restaurant Woodz warmen we lekker op met een kop koffie.

Een uitgebreid verslag over heze wanderoute lees je in het blog: Wandelen aan de rand van Venlo door het Jaomerdal

Wandelroute ‘t Jaomerdal
Zo vanuit het hotel lopen we het bos in.
Beeldentuin Maria Auxiliatrix
Beeldentuin bij zorginstelling Maria Auxiliatrix.
Beeldentuin Maria Auxiliatrix
Flauw, maar toch grappig om de beelden na te doen.
Abdij Uilenstede
Abdij Uilenstede

Abdij Uilenstede

Wandelroute ‘t Jaomerdal
Hier zie je nog duidelijk de sporen van afgravingen in ’t Jaomerdal.
prehistorische grafheuvels
We passeren prehistorische grafheuvels. Zeggen ze.

Ontdekken – Kloostertuinen Steyl

Het kloosterdorp Steyl ligt aan de Maas vlak onder Venlo en Tegelen. Een echte aanrader om een bezoek aan dit schilderachtige dorp, met zijn imposante religieuze gebouwen, te brengen . De provincie Limburg heeft het dorp het predicaat regionaal cultureel erfgoed gegeven. Dit hebben ze gedaan vanwege de monumentale en landschappelijke waarde, de bijzondere concentratie van gebouwen, het rijke cultureel-maatschappelijke verleden en de aanwezigheid van bijzondere tuinen, musea, kunstenaars en ambachtslieden.

Wij komen hier om de kloostertuinen te bezoeken. Die liggen tegenover het missiehuis st. Michael, waar ze ook bij horen. Wij parkeren bij het missiehuis en nemen de noordingang van de kloostertuin. Je voelt meteen dat deze plek een rustpunt is; een plek van devotie. We zien heiligenbeelden en de statiën, uitgewerkt in een kunstwerk in drie delen. We wandelen rond over het terrein en na elke bocht ontdekken we weer iets nieuws. Uiteindelijk tellen we drie ingangen van grotten. Helaas zijn ze op slot.

Als we bij de moestuin aankomen, zien we iemand bezig buiten een vuurtje te stoken. Een ander treft voorbereidingen om een grote kerststal te maken. Zij zijn vrijwilligers die de moestuin onderhouden. In het bijbehorende gebouw heeft een kunstenaar een atelier en maakt indrukwekkende houten koppen. We mogen binnen kijken en raken in gesprek. Laten die vrijwilligers nou de sleutels hebben van de grotten. Dat is helemaal leuk, nu kunnen we er in. Een belevenis.

We horen ook van hen hoe we in het andere deel van de kloostertuin kunnen komen. Via de zijpoort steken we een weg over en komen we in de tweede kloostertuin, die nog veel indrukwekkender is. We zien een ketelhuis dat gerestaureerd wordt en iets verderop de Heilig Hartheuvel, een uit planten gevormd kruis op een heuvel.

Het indrukwekkendst is wel de begraafplaats, waar vele paters, priesters en zelfs een aantal bisschoppen hun laatste rustplaats hebben gevonden.

Kloostertuinen Steyl
De Kloostertuinen horen bij het st. Michael missiehuis.

Kloostertuinen Steyl

Kloostertuinen Steyl
De kas, moestuin en bijbehorend gebouw worden bijgehouden door vrijwilligers.
Kloostertuinen Steyl
In het gebouw heeft een kunstenaar zijn atelier.
Kloostertuinen Steyl
Op de achtergrond de Heilig Hartheuvel.
Kloostertuinen Steyl
De begraafplaats is indrukwekkend. Die moet je zelf gaan bekijken.

Lekker eten en drinken – Koffieschenkerij Genuujerie

Je hebt van die plekken waar je graag even voor omrijdt. Koffieschenkerij Genuujerie is zo’n plek. Het is gevestigd in een voormalige boerderij aan de Sint Urbanusweg in Venlo, net buiten de stad. Het is nu te koud om buiten te zitten, maar op warme dagen moet dat hier heerlijk zijn. Het ligt samen op een terrein met het kapelke van Genuuje, wat het een sfeervol plekje maakt.

Wij gaan snel naar binnen, want het is waterkoud buiten. Binnen voelt het als een warme deken. De inrichting is sfeervol en het is hartverwarmend om te zien hoe we bediend worden. Hier krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans om het vak te leren. Petje af.

Tegenover de balie is een winkeltje ingericht. Er wordt zelf gebrande koffie verkocht en andere producten die via Rendiz gemaakt worden. Mijn oog valt op een sleutelhanger met st. Cristoffel, de patroonheilige van alle reizigers. ‘Kom goed thuis’ staat er op de achterzijde. Deze ga ik kopen.

We genieten van een heerlijke lunch. We nemen beiden de lunch van het huis: de lunchplank Genuujerie: Kop soep | twee sneden berenbrood | bourgondische ham | kaas | kroket | gebakken ei | sla | garnering. Ja, het was net zo lekker als het klinkt.

De Genuujerie ligt pal aan het Pieterpad. Dus wandelaars, deze mag je niet overslaan.

Koffieschenkerij Genuujerie
Koffieschenkerij Genuujerie ligt naast het kapelke van Genuuje.

Koffieschenkerij Genuujerie

Ontdekken – Binnenstad Venlo

We parkeren onze auto bij Q-Park Arsenaal in de Nassaustraat. We volgen de bordjes ‘centrum’, lopen door een steegje en staan dan ineens – pats boem – in een gezellig drukke winkelstraat. De feestverlichting boven de winkelstraat met Sinterklaasmijters brandt al. Oh, dit is leuk! Er wordt  volop Sinterklaas geshopt. Ik zie allemaal leuke kleine winkeltjes, maar ook de grote warenhuizen zoals Primark en H&M. Hier zou ik graag eens uitgebreid winkelen met een vriendin.

Nu wandelen we door de kronkelige straatjes, snuiven de sfeer op, zien een heleboel leuke eetgelegenheden en gaan speciaal even richting de Maas. De kleurig verlichte brug valt op. We lopen naar het kunstwerk en maken natuurlijk een foto.

Deze stad voelt goed. Graag hadden we een historische stadwandeling gemaakt. Je voelt en ziet dat hier geschiedenis ligt. Ik vond op internet een audiotour van izi-Travel. Die bewaren voor de volgende keer. Dat geldt ook voor het Limburgs museum en Museum Bommel van Dam.

Venlo sinterklaas winkelstaat

venlo by night

venlo by night

Eten en drinken – Café de Klep

De Klep blijkt een beroemdheid te zijn in Venlo. In één van de mooiste straatjes van Venlo, in het dialect de Floddergats genoemd, ligt Preuf & Praetlokal de Klep. Toen ik op social media meldde dat ik naar Venlo ging, kreeg ik meteen van verschillende kanten de tip om naar de Klep te gaan. Ze blijken al jaren in de top van de landelijke café Top-100 te staan. Ik begrijp dat helemaal.

Dit is een café zoals ik een café het liefst zie. Lekker druk, grote tafels, veel gezelligheid, verschillende glazen bier op tafel en een kachel met knapperend haardvuur. De muziek is op de achtergrond, waardoor je gewoon lekker praten kunt. En ja, dan de bieren (ik mag geen biertjes zeggen, want ze schenken geen kleintje-pils), die zijn er in overvloed. Een kleine honderd bieren staan op de kaart. De Klep is ook een proefbrouwerij waar ze bieren ontwikkelen. Dat vraagt om het proeven van een Paeterke.

Het heet hier trouwens de Klep, vanwege de glazen met een deksel (klep) waaruit ze vroeger bier dronken. Wil je tegenwoordig zo’n bierpul bestellen, dan moet je een schoen inleveren. Hans wilde het graag proberen, dus die zat al snel zonder schoen. Een koude voet, maar wel een stoere bierbeleving.

Je kunt hier trouwens ook lunchen en er is een uitgebreide borrelkaart met borrelhapjes. Lunchen kan tot 8 uur ’s avonds. Je hoeft hier nooit meer weg.

Café de Klep
Welkom bij café de Klep

Café de Klep

Eten en drinken – Eetcafe de Brasserie

Wat heeft Venlo veel leuke eetgelegenheden. Dat maakt kiezen weer moeilijk. Wil je zeker weten dat je een heerlijke en toch betaalbare maaltijd voorgeschoteld krijgt, ga dan naar Eetcafé de Brasserie. Hans en ik vonden beiden dat het eten veel beter was dan dat je van een eetcafé kan verwachten.

De Tapas Special als voorgerecht zijn een echte aanrader. We namen ook het speciale herfstmenu. Drie verschillende stukjes wild op een bedje van aardappelpuree met rode kool. Heer-lijk!

Een aanrader met stip dus; eetcafe de Brasserie. Midden in het centrum van Venlo, in een sfeervol monumentaal pand.

Eetcafe de Brasserie
Eetcafe de Brasserie

Eetcafe de Brasserie

Slapen – Hotel Arcen

Voor het tweede deel van ons weekendje weg waren we meer op Arcen geconcentreerd. Daar aan het Raadhuisplein, in het hart van Arcen, staat hotel Arcen, gevestigd in een historisch pand. Gastvrij als ze zijn konden we op de allerlaatste dag, vlak voor hun sluiting van 2 weken om van een broodnodige vakantie te genieten, toch nog terecht voor één nachtje. De eigenaar legt het ons uit: ondanks personeelstekort hebben ze het hele jaar alles gegeven voor hun gasten. Ik geloof dat direct. De gastvrijheid straalt er vanaf in dit familiehotel. Nu even rust, om straks weer volop te kunnen presteren tijdens de kerst en het seizoen dat erachteraan komt.

De eigenaar nodigt ons uit om volgend jaar nog eens terug te komen. Dan heeft hij 10 nieuwe hotelkamers gerealiseerd achter in het pand. Wij gaan dat zeker doen. Het hotel is top en er is zoveel te doen en te beleven in deze mooie omgeving.

Hotel Arcen
Aan het gezellige dorpsplein staat hotel Arcen met restaurant de Oude Hoeve.

Hotel Arcen

Wandelen – Landgoed Arcen Knooppuntenwandeling

Vanuit hotel Arcen staan we binnen een paar minuten lopen op de parkeerplaats vlak bij de Schanstoren. Hier start onze wandelroute die we thuis hebben uitgezocht. Op het infobord zien we dat er hier meerdere gemarkeerde wandelroutes beginnen. Daar zitten hele leuke bij. Bijvoorbeeld eentje die met een veer de Maas over gaat, wandelen aan de overkant en met een ander veer weer terug.

Wij houden ons aan ons plan en doen een knooppuntenwandeling. Die heb ik gevonden op RouteYou en heet Landgoed Arcen Knooppuntenwandeling. Voor de gelegenheid heb ik een 7-daags proefabonnement genomen op deze app, zodat ik een gids kon afdrukken met alle bezienswaardigheden onderweg. Ook zonder dat abonnement kun je de route prima navigeren met de app. Maar dat is helemaal niet nodig, want met een lijstje met de knooppunten in de hand kan je het allemaal gemakkelijk vinden.

De route is 7,2 km lang. We starten bij de Schanstoren en komen al snel bij de Wymarse Molen. Hier zit graanstokerij de IJsvogel. De volgende keer hier maar een rondleiding doen. Lijkt me leuk. Nu lopen we door, langs de Maas, met een omweg om de grote zwarte koeien heen, door het bos van landgoed Arcen, langs de oude doolhoven en een oude ijskelder. Het laatste deel van de wandelroute gaat langs de kasteeltuinen van Arcen. Wat zou ik daar graag naar binnen gaan. Helaas hebben ze een wintersluiting. Nóg een reden om hier nog eens terug te komen.

wandelen in Arcen
Je kunt geweldige mooie wandelingen rond Arcen maken.
Landgoed Arcen Knooppuntenwandeling
De Landgoed Arcen Knooppuntenwandeling start bij de parkeerplaats bij de Schanstoren.
De Wymarse Molen
De Wymarse Molen
Landgoed Arcen
Daarna een mooie boswandeling over het landgoed.
Even de RouteYou app checken
Kasteeltuinen Arcen
Langs de kasteeltuinen van Arcen.
kasteeltuinen arcen.
Helaas zijn de kasteeltuinen dicht. Toch een geweldige wandeling.

Eten en drinken – Hertog Jan Proeverij

Op 5 autominuten rijden van het centrum van Arcen staat de Hertog Jan Proeverij. De mooie grote villa waarin het bier- en eetcafé gevestigd is, ligt pal tegenover de Hertog Jan brouwerij. Wat opvalt is de enorme pijpleiding die op hoogte over de weg loopt van de brouwerij naar de proeverij. Het zal toch niet dat daar bier doorheen stroomt?

Jawel hoor, een vrolijke serveerster legt het uit. In de dikke pijpleiding zitten vier dunnere leidingen waar Pilsener doorheen stroomt. Er zijn ook twee leidingen waardoor continu koud water heen en weer gaat, om de Pilsener te blijven koelen. Ze heeft zelfs een doornede van de dikke pijpleiding om het ons te laten zien. Leuk!

Extra tip: Een idee voor een leuk dagje uit. De Hertog Jan Proeverij heeft een  GPS smokkeltocht arrangement. Met je smartphone wandel je een interactieve tocht van 9 km waarbij je meer te weten komt over de smokkelhistorie in het grensgebied.

Wij komen in de Proeverij om te lunchen. Het is handig om vooraf te reserveren. Het is er gezellig druk. Een heerlijke sfeer hangt in de Proeverij. Bourgondisch is het goede woord. Gezelligheid, bier en eten. Wat wil je nog meer?

We hadden nog veel langer willen blijven, maar het is tijd om naar de overkant te gaan om deel te nemen aan de rondleiding door de brouwerij. Een mooie combinatie.

Hertog Jan Proeverij
De Hertog Jan Proeverij
Hertog Jan Proeverij - bierleiding
Het is echt een leiding waar bier doorheen stroomt.
Hertog Jan Proeverij
De dwarsdoornede van de bierleiding
Hertog Jan Proeverij
Bij ieder weer past een bier
Hertog Jan Proeverij
In de Proeverij.

Ontdekken – Hertog Jan brouwerij

Een groot wit pand en een kleiner wit gebouwtje waar met grote letters BRON op staat. Dit is het terrein van de Hertog Jan brouwerij. Zou het water voor de pilsener en de bieren letterlijk hier uit de grond gepompt worden? We gaan het allemaal horen, want we staan op het punt om met een rondleiding door de brouwerij mee te gaan.

We verzamelen ons in de shop van de brouwerij, waar we elk een gouden munt krijgen. Als de groep compleet is worden we meegenomen door de gids het pand in. We beginnen bij het water, dat inderdaad hier uit de grond komt. We mogen het zelfs proeven. Het bekertje bewaren we om later ook het bier mee te proeven. Mmmm.

Met veel flair, een goed verhaal en de groep erbij betrekkend worden we door het hele proces van bierbrouwen geleid. Langs de koperen ketels tot in de stoffige kelder waar de flessen Grand Prestige van diverse jaargangen opgeslagen liggen. Leuk om te zien dat de bierbrouwers van de reclame ook echt de bierbrouwers zijn die hier werken.

Terug in de shop kan ik het niet laten om alvast wat cadeautjes voor de feestdagen in te slaan. Met Hertog Jan doe je iedereen een plezier, toch. Ik vond het in ieder geval helemaal top.

Met de gouden munt kunnen we terug naar de overkant om daar een speciaal bier te halen. Proost!

De Hertog Jan brouwerij
De Hertog Jan brouwerij
De Hertog Jan brouwerij
Eerst was er de bron, toen de brouwerij.
De Hertog Jan brouwerij
De gids neemt ons mee de brouwerij in.
De Hertog Jan brouwerij
We gaan van de stookketels….
De Hertog Jan brouwerij
…helemaal tot de opslag van de flessen Grand Prestige.
De Hertog Jan brouwerij
Tot besluit: Met de gouden toegangsmunt halen we nog een Hertog Jan bier bij de Proeverij aan de overkant.

Met een alcoholvrij biertje sloten we het weekend Venlo, Arcen en Steyl af. Wat hebben we het fijn gehad. Het was een vol programma en we hebben van iedere minuut genoten. We hadden nog veel meer willen doen en willen zien. Ik schreef het al eerder: hier komen we graag nog een keertje terug.

flavicon wandelvrouw

⇒ Voor het weekend Venlo werd ik uitgenodigd door Venlo Partners. Het enthousiasme dat je leest is, zoals altijd, 100% echt.