Op Twitter werd ik getagd in een berichtje om de ‘wandelen-tag’ in te vullen. Huh? Ingewikkeld? Welnee. Een tag is een vragenlijst gemaakt door een blogger, die andere bloggers kunnen invullen. In dit geval heeft de blogger Vera Wandelt zo’n vragenlijst gemaakt met vragen over wandelen. Een wandeltag dus. Zij zette een berichtje op Twitter en vestigde mijn aandacht hierop door @Wandelvrouw in het bericht te zetten. Voor de niet-Twitteraars; dat is taggen.

Hoe het ook zei, de oproep om de vragenlijst in te vullen neem ik graag aan. Hier zijn mijn antwoorden:

Waarom wandel je?

Ojee, meteen de waarom-vraag. Ja, waarom eigenlijk? Om wel duizend-en-één redenen. Ik vind het heerlijk om in beweging te zijn en wandelen is voor mij de allerlekkerste manier van bewegen. Het is relaxed, niet blessuregevoelig, ik ben niet afhankelijk van anderen, hoef me niet om te kleden en ingewikkeld te doen, kan zo de deur uit. Je kunt wandelen zo uitdagend en inspannend maken als je wilt. Het mentale aspect van wandelen is voor mij ook heel erg belangrijk. Ik fris er helemaal van op. Vraagstukken waar ik mee zit, lossen zich als vanzelf op als ik loop. Ik heb tijd om na te denken, dingen op een rijtje te zetten en ik merk dat ik ontzettend creatief en ondernemend word als ik wandel. Het geeft me een heerlijke boost. Samen lopen met anderen vind ik ook heerlijk. Het is gezellig, verdiept vriendschappen en mijn relatie. Leuk om dingen samen te doen en goede gesprekken onderweg zijn niet zeldzaam. Als laatste wil ik nog noemen dat het wandelen mij op plekken brengt waar ik het bestaan niet van vermoedde. Verder weg maar zeker ook hier in Nederland. Wandelen is voor mij genieten van de natuur en op ontdekkingsreis gaan.

Wandelvrouw loopt de Camino Portugese
De camino Portugues

Wanneer wandel je?

Ik wandel bijna elke dag. In mijn woonplaats om mijn hoofd leeg te maken en frisse ideeën op te doen. Of  ‘s avonds een uurtje met mijn man om bij te praten. Elke woensdagochtend wandel ik met vriendin Sally onze 10 km wandeling naar de vuurtoren en terug. Vaak in het weekend maak ik de wandeltochten waarover ik blog.

Waar wandel je het liefst?

Het liefst zou ik een groot deel van het jaar op pad zijn. Het bezoeken van mooie wandelgebieden en daar wandelingen maken en wandelvriendelijke accommodaties opzoeken waar ik op mijn blog over kan berichten. Ik vind het heerlijk om andere wandelaars te inspireren en ze de weg te wijzen naar de mooiste wandelplekjes. Dan zou ik daarnaast ook nog zo af en toe een periode offline zijn om een langere tocht te lopen. De GR10 en HRP en de Via Egnatia staan hoog op mijn lijstje. Ik merk overigens ook dat ik vaak de kust op zoek met mijn wandelingen.

Aan de Noordzeekust
Duingebied bij Egmond

Wandel je samen of alleen?

Ik heb het hierboven al een beetje verklapt. Ik doe het allemaal. Ik wandel graag alleen. Ook meerdaagse wandeltochten maak ik graag in mijn eentje. Maar ik vind het ook super gezellig om met anderen te lopen. Wil ik met iemand bijpraten, dan nodig ik hem of haar graag uit voor een wandeling. Dan spreek je elkaar écht.

Wat is voor jou het perfecte wandelweer?

Als het maar niet regent! Daar word ik over het algemeen behoorlijk sacherijnig van, ondanks goede kleding en een mantra: “Geeft niets, geeft niets.” Het geeft wél. Balen als het regent. Als ik mijn ideale weertype zou mogen uitzoeken is dat 17 graden, zonnetje, geen wind.

Wat neem je mee tijdens jouw wandeling?

Mijn rugzak. Hahahaha. Hier moet ik met de billen bloot. Ik ben een niet zo’n heel georganiseerd type. Snel gooi ik nog wat spullen in de rugzak en dat kan goed of helemaal fout uitpakken. Blogs als: Checklist – je wandelrugzak inpakken-, schrijf ik eigenlijk voor mijzelf, om me er vervolgens niet aan te houden.

Wat is jouw wandeltempo?

Als ik gewoon wandel is dat met een snelheid van ongeveer 6 km per uur. In de praktijk haal ik dat niet, dan moet er regelmatig stilgestaan worden om te genieten van een uitzicht of om een foto te maken.

Op welke schoenen wandel je?

Ik heb een haat-liefde verhouding met mijn Hanwags. Hoge A/B schoenen die me nog nooit in de steek hebben gelaten. Mega-tochten op gelopen, de Kilimanjaro mee beklommen, nooit blaren of andere voetproblemen mee gehad en toch zie ik er nooit naar uit om ze aan te trekken. Ik heb ze weggegeven aan de dragers in Tanzania. Thuisgekomen heb ik ervoor in de plaats Teva’s gekocht. Wondersloffen. Ik schreef uit dankbaarheid deze review. Ongesponsord. Maar de schoenen zijn te licht voor stevige bergwandelingen. Ik ging daarom op zoek naar een paar extra wandelschoenen. Ik paste er velen en kwam uit bij: mijn oude vertrouwde Hanwags. De haat-liefde verhouding zet zich voort.

Ik heb nu overleg met het wandelschoenenmerk Berghen. Ik mag van hen een paar schoenen testen. Ik ben erg benieuwd of dit mijn nieuwe wondersloffen gaan worden.

even de wandelschoenen uit

Wandel je het liefst verhard of onverhard?

Absoluut onverhard. Ik wil de natuur in, weg van het autoverkeer en alle andere drukte. Ik merk ook dat mijn lijf het veel lekkerder vindt om onregelmatig en onverhard te lopen. Veel beter dan de monotone beweging van het lange afstand asfaltlopen.

Wanneer is een wandeling voor jou geslaagd?

Eigenlijk altijd.

Geef de ‘wandelen-tag’ door.

Vera Wandelt en WandaWandelt gingen mij voor bij het invullen van de wandelen-tag. Leuk om te lezen! Is de wandelen-tag ook iets voor jou om in te vullen? Doe dan mee. Je kan de vragen van Vera Wandelt gebruiken en beantwoorden. Laat hieronder bij de reacties even weten waar ik jouw antwoorden kan lezen.