Overijssel is een echte wandelprovincie. Dat kun je al zien aan het grote aantal lange afstandswandelingen die door de provincie lopen. De allernieuwste is het Christoffelpad, die ik in 2018 mocht testen voordat hij officieel geopend werd. Maar ook de rijke traditie van de route die de koopmannen in vroegere eeuwen van de ene Hanzestand naar de andere bracht, wordt nog in ere gehouden met het Hanzestedenpad. Hier volgen de belangrijkste lange afstandswandelingen van Overijssel. 

Klik hier voor alle LAW’s van Nederland
Klik hier voor alle streekpaden van Nederland

Dit zijn de lange afstandswandelingen in

Overijssel:

Het Christoffelpad

Rondwandeling

40 km – 4 etappes

Het Christoffelpad is een rondwandeling van 40 km. Logische beginplaatsen zijn Hasselt, Zwartsluis, Vollenhove en Genemuiden. Grofweg liggen tussen deze plaatsen trajecten van ongeveer 10 km. Je kunt de route dus gemakkelijk opknippen in kleinere dagtochten. Wandelen on de bescherming van Christoffel door een eeuwenoud landschap: met mystieke plekken, religieuze symbolen, oer-Hollandse dijken, middeleeuwse en moderne polders, rietvelden, landgoederen, bossen, moeras en rivieren. Veertig afwisselende kilometers door IJsseldelta, Weerribben-Wieden en het Hoge Land van Vollenhove.

blog: Het nieuwe Christoffelpad getest

Het Overijssels Havezatenpad

LAW 12
272 km – 17 etappes – Van Oldenzaal naar Steenwijk
Provincie: Overijssel

Het Havezatenpad is een volledige Overijsselse route, hij slingert door de provincie van Oldenzaal tot Steenwijk. De naam verwijst naar de versterkte huizen van de oude Overijsselse landadel. De Havezaten zijn goed bewaard gebleven, als je gaat wandelen over het Havezatenpad kom je veel van deze landgoederen tegen. Ook de vele historische stadjes en dorpen én de route door afwisselend landschap maken een wandeling over het Havezatenpad tot een prachtige tocht.

Meer info over het Havezatenpad

Het Hanzestedenpad

Streekpad 11
120 km – 18 etappes
Provincie: Overijssel

Het Hanzestedenpad loopt door de mooie IJsselvallei. Het pad volgt de IJsseloever van Doesburg naar Kampen. Het wandelen langs de IJssel is al een belevenis op zich. Zo loopt je over hoge rivierdijken en kun kilometers ver zien, en zo ga je door de uiterwaarden en natte gebieden met riet. Af en toe buigt het pad af dieper de IJsselvallei in en wandel je door bosrijk gebied langs prachtige havezaten. Ook de Hanzesteden Doesburg, Zwolle, Deventer en Kampen liggen op de route.

Meer info over het Hanzestedenpad

Sallandse Zandloper

45 km

De Sallandse Zandloper is een lange-afstand-wandelroute dwars door Salland. De route loopt van hoog naar laag met een hoogteverschil van 65 meter. Er zijn twee mogelijke startpunten; in Nijverdal of in Holten. In beide gevallen begint de tocht bij een NS station en gaat de route door het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug, via het agrarische landschap, tussen weilanden en akkers door, naar de uiterwaarden van de IJssel. De route eindigt in Olst (NS Station) of in Fortmond (bus). Afhankelijk van hoe je route loopt is hij minimaal 41,4 km en maximaal 45,2 km.

Meer info over de Sallandse Zandloper

blog: De Sallandse Zandloper, van oost naar west genieten

Het Roots Natuurpad

459 km, 32 etappes. Van Delfzijl tot Goirle
Provincies: Groningen, Drenthe Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant

Net zoals het Pieterpad begint ook het Roots Natuurpad in de provincie Groningen. Het is het langste lange afstandswandelpad van Nederland, maar is vreemd genoeg minder bekend dan veel andere lange afstandswandelingen. Dat is onterecht. Het biedt namelijk 459 km wandelen over onverharde paden en trage wegen en gaat dwars door 3 Nationale Parken. Asfalt wordt zoveel mogelijk vermeden. Het Roots Natuurpad is een initiatief van Roots magazine. Het gaat dwars door Nederland, bestaat uit 32 etappes en doet 5 provincies aan. He Roots Natuurpad loopt van Groningen tot de grens van Noord-Brabant met België. Het pad is gemarkeerd met paaltjes. Wel is het handig om de gids met beschrijving en routekaarten erbij te houden of je dagwandeling uit te printen van RouteYou.

Meer info over het Roots Natuurpad

Het Twentepad

Streekpad 2

87 km – 5 etappes

Het Twentepad is een rondwandeling van 87 km lang en bestaat uit 5 etappes. Beginplaatsen zijn: Almelo – Tubbergen – Ootmarsum – Oldenzaal en Hertme.
De route geeft een goed beeld van de gevarieerdheid van de Twentse noordoosthoek: houtwallen, watermolens, het Almelo-Nordhornkanaal, landgoederen, de 70 meter hoge Galgenberg, beekdalen, vennen, heide, hoge essen, oude dorpjes., buitenplaatsen en natuurgebieden zoals het Springendal en de oevers van de Dinkel

Bijzonderheden:
Langs het Twentepad kun je paalkamperen.

Kijk hier voor meer info over paalkamperen.
Hier vind je GPS coördinaten van de paalkampeerplekken

Handige links:
Het Twentepad in foto’s
Het Twentepad op Wandelnet.nl

Het Vechtdalpad

81 km – 4 etappes

Het Nederlands deel van het Vechtdalpad is 81 km lang en heeft 4 etappes. Van Zwolle naar Dalfsen (22,8 km), van Dalfsen naar Ommen (16,6 km), van Ommen naar Mariënberg (18,5 km) en van Mariënberg naar Gramsbergen (22,7 km). Daarna loopt het Vechtdalpad door naar Duitsland tot de oorsprong van de Vecht. De route is in beide richtingen te belopen en elke etappe begint en eindigt bij een NS treinstation.

Meer info over het vechtdalpad

lees ook: het Vechtdalpad in 10 weetjes
wandelrecept: 2 dagen wandelen over het mooie Vechtdalpad

Het Marskramerpad

LAW 3
372 km – 20 etappes – Van Bad Bentheim naar Den Haag
Provincies: Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Duitsland

Het Marskramerpad is een lange-afstand-wandelpad (LAW) dat dwars door Nederland loopt, van Bad-Bentheim in Duitsland naar Scheveningen. Ooit was het de wandelroute van de marskramers die met hun koopwaar langs oude handelsteden als Oldenzaal en Deventer trokken. De route is 360 km langs en is verdeeld in 20 etappes.

Meer info over het Marskramerpad

Het Westerborkpad

LAW 1
342 km – 29 etappes – Van Amsterdam naar Kamp Westerbork
Provincies: Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Drenthe

Het Westerborkpad start in Amsterdam bij de Hollandsche Schouwburg, tijdens de oorlog de verzamelplaats voor Joden in Amsterdam die weggevoerd werden. Kamp Westerbork is het eindpunt van het Westerborkpad. In het museum zijn de namen van meer dan honderduizend slachtoffers geprojecteerd. Een 340 km lang wandelpad dat je langs een indrukwekkende geschiedenis voert. Op de wit-rode markering van het Westerborkpad is een stukje prikkeldraad getekend. De route is, in tegenstelling tot de andere lange-afstand-wandelpaden in Nederland, slechts in één richting gemarkeerd. Dit met de gedachte dat de mensen die in de oorlog naar Westerbork moesten, ook maar in één richting gingen.

Meer info over het Westerborkpad

Het Noaberpad

LAW 10
415 km – 27 etappes – Van Bad-Nieuweschans naar Kleve
Provincies: Groningen, Drenthe, Overijssel Gelderland

Het Noaberpad is een 415 km lang Nederlands-Duits lange-afstand-wandelpad dat van Bad Nieuweschans in Groningen naar Kleef in Duitsland loopt. Het volgt de grens van Duitsland met onze provincies Groningen, Drenthe Overijssel en Gelderland. Het Noaberpad leent haar naam aan ‘noaber’ wat Twents voor buren is. Het pad is zoals alle LAW’s zowel in noordelijke als zuidelijke richting te lopen.

Meer info over het Noaberpad

Het Pieterpad

LAW 9
• Pieterpad deel 1: 235 km – Van Pieterburen naar Vorden
• Pieterpad deel 2: 257 km – Van Vorden naar Maastricht
Provincies: Groningen, Drenthe Overijssel/ Gelderland, Limburg

De bekendste van alle lange afstandspaden in Nederland is met afstand het Pieterpad. Wie kent het niet? Het is een bijna 500 km lang wandelpad dat onderverdeeld is in 26 etappes. Het ontleent zijn naam aan de start- en finishplaatsen: het loopt namelijk van Pieterburen in Groningen tot de Sint Pietersberg in Limburg.

Op deel een wandel je vanuit Groningen en de Hondsrug naar het Drents Plateau met heidevelden, hunebedden, esdorpen en het dal van de Drentse Aa. Na de voormalige hoogvenen rond Coevorden volgt de route een stuk van de Overijsselse Vecht. Wandelend door bossen en over de heide van de Sallandse Heuvelrug bereik je uiteindelijk de Graafschap waar de aansluiting is op deel 2 van het Pieterpad.

Deel twee van het Pieterpad begint in Vorden. Vervolgens wandel je langs houtrijke landschappen met beken en hier en daar een boerderij. Hier ervaar je de overgang van het heuvellandschap naar het dal van de Rijn. Verderop gaat de route weer omhoog richting het Rijk van Nijmegen. Treed vanaf daar in de voetsporen van de bedevaartgangers en wandel langs de Maas naar het Zuid-Limburgse heuvellandschap. De route eindigt op de Sint-Pietersberg in Maastricht.

Meer info over het Pieterpad, deel 1

Meer info over het Pieterpad, deel 2

Het Zuiderzeepad

LAW 8
492 km 28 etappes – Vanaf Den Oever, rondwandeling
Provincies: Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Friesland (Flevoland)

Het Zuiderzeepad maakt een ronde langs het IJsselmeer, de voormalige zuiderzee. Voor Noord-Holland start de route aan het begin van de afsluitdijk in Den Oever en loopt via mooie steden als Medemblik, Enkhuizen, Hoorn, Edam, Volendam, Amsterdam en Naarden naar de provincie Utrecht. In de herziene route is een oversteek via de afsluitdijk opgenomen. Je kunt dat deel ook skippen en met het pondje van Enkhuizen naar Stavoren varen. Dan sla je een flink deel van de wandelroute over, maar doet wel de provincie Flevoland aan.

Meer info over het Zuiderzeepad

Het Maarten van Rossumpad 

LAW 4
384 km – 24 etappes – Van ’s Hertogenbosch naar Steenwijk
Provincies: Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel, Drenthe

Het Maarten van Rossumpad begint in ’s Hertogenbosch en eindigt 384 kilometer later in Steenwijk. Het lange-afstand-wandelpad loopt door 5 provincies: Noord-Brabant, Utrecht, Gelderland, Drenthe en Overijssel. Kenmerk van de route zijn de rivierdorpen en kastelen onderweg. Daaronder zijn ook de kastelen en huizen die verbonden zijn aan Maarten van Rossum, een krijgsheer die leefde van ca 1478 tot 1555 en naamgever is van het pad. Naast burchten en kastelen valt er veel meer te zien. De route gaat ook door vele fraaie natuurgebieden.

Meer info over het Maarten van Rossumpad

Het Trekvogelpad

LAW 2
414 km – 9 etappes – Van Bergen aan Zee naar Usselo
Provincies: Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel

Het Trekvogelpad is een hele populaire route. Vaak hoor ik dat beginnende lange afstandswandelaars kiezen voor het Trekvogelpad nadat ze het Pieterpad hebben afgerond. Dat is een goede keuze. Het Trekvogelpad is misschien wel het mooiste lange-afstand-wandelpad van Nederland. De route loopt van west naar oost, dwars door Nederland. Het start in Bergen aan Zee en eindigt in Usselo, vlak bij de Duitse grens. Het pad is 414 km lang en is onderverdeeld in 9 etappes.

Meer info over het Trekvogelpad

Het Pionierspad 

LAW 1-2
200 km – 11 etappes – van Steenwijk naar Muiden
Provincies: Overijssel, Flevoland, Noord-Holland

Het Pionierspad loopt dwars door Flevoland. Het 200 kilometer lange wandelpad verbindt Steenwijk via Lelystad, Zeewolde en Almere met Muiden. In feite wandel je op de bodem van de Zuiderzee, die nog maar een halve eeuw droog ligt. Een tocht door bossen en moerassen, afgewisseld door vergezichten over oneindig laagland. De route loopt voornamelijk over onverharde paadjes langs akkers, sloten en grasdijken. In de Kop van Overijssel kun je even bijkomen in het schilderachtige Giethoorn, en dan weer verder door de Noordoostpolder en langs de Oostvaardersplassen om tenslotte te eindigen op het Muiderslot.

Meer info over het Pionierspad

Het Friese Woudenpad

LAW 1
147 km – 14 etappes en 4 alternatieve etappes – Van Lauwersoog naar Steenwijk
Provincies: Friesland, Overijssel en een klein stukje Drenthe

Het Friese Woudenpad is de opvolger van het Zevenwoudenpad. Het pad koppelt de Nationale Parken Lauwersmeer, Friese Wouden, Drents-Friese Wold en de Weerribben aan elkaar. Naast de oorspronkelijk route van 147 km heeft het ook drie routevarianten: Holwerd (15,7 km), Duurswouderheide (19,2 km) en het Domelapad (51,1 km).

Meer info over het Friese Woudenpad

Naar de Startpagina: Wandelen in Overijssel