2017 was een geweldig wandeljaar met super leuke wandelbestemmingen. Ik wandelde op de mooiste plekjes in Europa en wandelde ook in Nederland op voor mij onbekend terrein en werd daar heel blij van. Ik zette mijn 10 wandeltoppers van afgelopen jaar op een rijtje.

Mijn 10 mooiste wandelbestemmingen:

Wandelen op Tenerife

Tenerife is zoveel meer dan alleen dat eiland voor zonaanbidders. Wist je dat je er geweldig kunt wandelen? De allermooiste wandeling daar, en misschien wel de allermooiste van het hele jaar, was de wandeling door de Mascakloof.

Top 10 mooiste wandelbestemmingen - Tenerife - masca kloof
Top 10 mooiste wandelbestemmingen - Zweden - Danska Fall

Wandelen in Zweden

Vlak voordat de herfst echt losbarstte, reisde ik af naar Zweden om samen met Anita van Gästhus Hollands Län I Hallands Län de omgeving te verkennen. We maakten prachtige wandelingen waaronder de wandeling rond de Danska Fall.

Wandelen over de Westerwald-steig, Duitsland

“Ga je mee, drie dagen wandelen over de Westerwald-Steig in Duitsland?” Toen Antonette van het Outdoor Adventure blog We12Travel dat vroeg, twijfelde ik geen moment. Helemaal leuk, wandelen over één van de Top Trails of Germany.

Top 10 mooiste wandelbestemmingen - Westerwald Steig
Top 10 mooiste wandelbestemmingen - South West Coast Path

Wandelen over het South West Coast Path, Engeland

Drie dagen wandelen over het South West Coast Path en proeven hoe geweldig het zou zijn om dit hele pad langs de Zuid-Engelse kustlijn te volgen. Een letterlijk en figuurlijk hoogtepuntje was de wandeling naar de Golden Cap.

Wandelen in Friesland

Ik had nog nooit echt gewandeld in Friesland en ik had eerlijk gezegd ook wel zo’n mijn ideeën over eindeloze rechte wegen door landbouw- en veeteelt gebied. Ik was dus zeer aangenaam verrast door de Fries Wouden en verheug me op het nieuwe streekpad De Noardlike Fryske Walden.

Top 10 mooiste wandelbestemmingen - Friesland
Top 10 mooiste wandelbestemmingen - Andalusie - caminito del Rey

Wandelen over de Caminito del Rey, Andalusië

In het voorjaar was het eindelijk zover: samen met Anja reisde ik naar Andalusië om daar het ‘niet meer gevaarlijkste pad ter wereld’ te wandelen. Een bucketlist-item van mij. Gevaarlijk was het niet meer, wel spectaculair. Wat een uitzichten!

Wandelen in de Alentejo, Portugal

Wandelen in het zuiden van Portugal. Daar loopt de Rota Vicentina. Het stuk dat langs de Atlantische Oceaan loopt en de Fisherman’s Trail genoemd wordt heeft enorme indruk op me gemaakt. Het beukende water, de granieten kliffen, de ooievaars die broeden op de kliffen, de lieflijke strandjes.

Top 10 mooiste wandelbestemmingen - Alentejo - Fishermans trail
Top 10 mooiste wandelbestemmingen - Dordogne

Wandelen in de Dordogne, Frankrijk

Een lang weekend wandelen en onthaasten bij Camping la Bucherie in de Dordogne, in Frankrijk. Wat een heerlijke tussenstop, zo voor de zomer. Samen met vriendin Sally maakte ik een aantal heerlijke wandelingen, zo vanaf de camping.

Wandelen in Tsjechië

Door de regio Hradec Králové, in het noorden van Tsjechië ten oosten van het Reuzengebergte, loopt een strook met zandsteenrotsformaties. Op verschillende plekken zijn hier prachtige wandelingen uitgezet. Veruit het bekendste is het natuurgebied Adršpach/Teplice Skaly. Wat een wonderlijke wandeling!

Top 10 mooiste wandelbestemmingen - Tsjechie
Top 10 mooiste wandelbestemmingen - Sicilie - Etna

Wandelen in Sicilië

Samen met Hans naar het mooie weer op Sicilië, terwijl het thuis stormt en regent. Bevoorrecht zijn we. Het werd een vakantie van luieren en wandelen, een heerlijke combinatie. Beide gaan uitstekend op Sicilië. We bezochten de Etna en Stromboli.