We blijven in Nederland deze zomer. Waar gaan we dan heen? Tijd om nieuwe plekken te ontdekken waar het nog niet zo druk is. Het Routebureau Utrecht wees mij op Nieuwe Hollandse Waterlinie. Daar had ik al eerder met heel veel plezier stukken van gewandeld, maar het Noorderpark Ruigenhoek kende ik nog niet. De stationswandeling Utrecht Zuilen – Maarssen gaat dwars door dit mooie gebied en komt langs drie forten, waarvan er twee open zijn. Deze ga ik doen! Ik pakte de trein en ging op pad met een spiekbriefje met knooppunten.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie van 85 kilometer lang. De linie loopt van Muiden tot aan de Biesbosch en is 3 tot 5 kilometer breed. Ze bestaat uit 45 forten, 6 vestingen, 2 kastelen, 85 mitrailleurkazematten, ruim 700 betonnen schuilplaatsen en kazematten en ruim 100 militaire sluizen en waterwerken. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland en genomineerd om te worden aangewezen als UNESCO Werelderfgoed.

Warme dag

Ik wist dat het een warme dag ging worden. De voorspellingen kwamen ruim boven de dertig graden uit. Daarom ging ik vroeg op pad. De route die ik wilde wandelen was maar 12,6 km lang. Ik zou ruim voor het middaguur, dus voor het heetste deel van de dag, klaar zijn. Maar dat liep anders.

Aankomst station Utrecht Zuilen

Vroeg in de ochtend loop ik de lange trap af van station Utrecht Zuilen. Beneden aangekomen verwacht ik eigenlijk de eerste knooppuntenpaal, maar helaas. Er hangt wel een mooie kaart tegen de wand met daarop de wandelknooppunten, dus na enige bestudering weet ik welke kant ik uit moet. Ik maak een foto van de kaart. Dat gaat me later helpen om op de goede weg te blijven.

Station Utrecht Zuilen
Station Utrecht Zuilen.
Stationswandeling Utrecht Zuilen – Maarsen
Een kaart met het wandelroutenetwerk Utrecht

Julianapark

Voor het Julianapark zie ik het eerste routepijltje. Het werkt zo dat tussen de knooppuntpalen de route wordt aangegeven met pijlen. In dit geval blauwe pijlen op een oranje-gele achtergrond.

Het is heerlijk koel in het Julianapark. Tijd voor een eerste stopje. Ik ben immers al tien minuten onderweg. 😊  Dit park zit vol leven. Er lopen tientallen hanen, duiven en ganzen. Vaders spelen er met hun kinderen en trimmers doen hun vroege rondje. Wat fijn, zo’n park midden in de stad.

Stationswandeling Utrecht Zuilen – Maarsen
Altijd fijn om de eerste pijl te zien. Ik ben op de route.
Julianapark
Tijd voor de eerste stop. Het is nog vroeg, maar al wel 23 graden.
julianapark
Ook de dieren hebben het warm en zijn dorstig

Niftarlake park

Ik loop verder door de stad. De route mijdt de drukke straten en ik wandel door een leuke wijk. Ik kijk mijn ogen uit als ik bij het Niftarlake park kom. Tussen de huizen en het water zijn een soort volkstuintjes ontstaan, waar getuinierd wordt in bakken. Er staan bankjes om uit te rusten en er is een kastje waar je boeken kunt ruilen. Wat leuk, dit soort initiatieven. Het blijkt een samenwerkingsproject te zijn tussen de bewoners en de stad Utrecht. Het ziet er zo relaxed uit.

Stationswandeling Utrecht Zuilen – Maarsen
Volkstuintje in bakken en een heerlijk plekje om te zitten. Zo wordt een stad leuk.

De Vecht

Dan loop ik tegen de Vecht aan. De aanvechting om ook hier onder een boom te gaan zitten en te turen over het water weersta ik. Ik ben immers dicht bij Fort aan de Klop. Bij knooppunt 59 word ik voor een brug van de Vecht weggeleid. Jammer. Omdat ik geen kaart bij me heb en me daarom niet goed kan oriënteren mis ik een trap die rechts verstopt zit, die leidt naar de brug. Ik loop door en ga op zoek naar pijlen. Dat duurt even. Opletten dus. Trap omhoog nemen en de brug over gaan, dan wijst het zich allemaal weer vanzelf.

De vecht
De brug op achtergrond moet je over.

Fort aan de Klop

Een mooie route door het natuurgebied De Klop leidt me naar Fort aan de Klop. Het ronde verdedigingsbouwwerk staat prominent tussen de tafeltjes met parasols. Het ziet er super gezellig uit. Ik zoek een plekje in de schaduw en geniet van alle bedrijvigheid. Hier komen mensen gezellig bijpraten en kunnen kinderen spelen op de speeltoestellen. Normaal is hier ook een kleine camping, maar door de coronamaatregelen is die nu gesloten. Dit is het plekje waar ik graag uitgebreid pauze hou. Ik geniet van een vroege lunch.

Binnen in het fort vind ik in de folderstandaard de kaart van Noorderpark Ruigenhoek, met routes en knooppunten. Die kun je hier gratis meenemen. Het is een fijne kaart die je goed kunt gebruiken als je hier gaat wandelen. Ik stop hem in mijn rugzak.

Aan de rand van Utrecht-Noord ligt het natuur- en recreatiegebied Noorderpark Ruigenhoek. Je vindt er prachtige natuur, bos, polderlandschap, water en forten. Je kunt er wandelen, sporten, spelen in het speelbos, forelvissen, dieren spotten en cultuur snuiven. Het Noorderpark Ruigenhoek maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Nieuwe Hollandse Waterlinie
Fort aan de Klop. Wat een leuke plek!
Stationswandeling Utrecht Zuilen – Maarsen
Eerst koffie en iets fris. Ik zie dat het al 29 graden is.
Nieuwe Hollandse Waterlinie
Dan een fijne lunch.

De Vecht

Ik neem afscheid van Fort aan de Klop en vervolg mijn weg. Ik loop tegen de Vecht aan en ben even in verwarring over welke kant ik op moet. Even verderop zie ik het blauwe pijltje en volg die. Ik wandel langs de Vecht. Geweldig hoe mensen hier in hun woonboot aan het water wonen. Aan de linkerkant wandel ik langs een indrukwekkende ingang. Het blijkt later het Vechtzoompark te zijn. Dan loop ik tegen het eerste knooppuntenpaaltje in lange tijd aan. Nummer 27. Nummer 27? Die staat helemaal niet op mijn lijst. Gelukkig heb ik nu een kaart. Ik vis hem uit mijn rugzak en wat blijkt: echt helemaal verkeerd gelopen. Ik zal terug moeten naar Fort aan de Klop. Gelukkig kan ik dat via de andere kant van de Vecht doen. Zo langs de Vecht lopen is echt geen straf.

Stationswandeling Utrecht Zuilen – Maarsen
Woonboten langs de Vecht.
Stationswandeling Utrecht Zuilen – Maarsen
Ingang Vechtzoompark

Klop- en Gagelpad

Vanaf Fort aan de Klop volg ik het Klop- en Gagelpad. Dit pad loopt langs de Klopvaart. De naam Gagel komt weg van het Gagelbos, die aan de westkant van het Noorderpark Ruigenhoek ligt. Het bos ontleent zijn naam aan de struik Gagel. Die oranjebruine struik kwam hier veel voor en is nu bedreigd.

De Klopvaart vraagt om weer een pauze. Heerlijk zitten onder een boom aan het water. Na mijn omweg van zojuist ben ik daar wel aan toe. Het zit heerlijk in de schaduw. Het loopt al tegen de middag, dus ik smeer me goed in, eet een appeltje, drink extra water en zet mijn pet op. En weer door.

Stationswandeling Utrecht Zuilen – Maarsen
Toe aan een nieuwe pauze. Appeltje, extra water drinken, insmeren en pet op. We zijn boven de 30 graden uitgekomen.
Stationswandeling Utrecht Zuilen – Maarsen
Ik steek de Klopvaart over.
Stationswandeling Utrecht Zuilen – Maarsen
De klopvaart
Stationswandeling Utrecht Zuilen – Maarsen
Rust? Tja, waarom niet?

Stadstuin Klopvaart

Niet heel veel verder zie ik een groot bod met daarop RUSTpunt.  Een klein gangetje lijkt een woonwijk in te leiden. Ik ben nieuwsgierig. Het blijkt maar weer; nieuwsgierigheid wordt altijd beloond. Ik kom op een idyllisch plekje; de stadstuin Klopvaart. Hier kan ik bij een kleine keet iets te drinken met wat lekkers krijgen en mag je met je voeten in een kinderbadje om af te koelen.

stadstuin Klopvaart horeca
Een idyllisch plekje in de stadstuin Klopvaart.
stadstuin Klopvaart
Zo hou je het koel. Het is intussen 33 graden geworden.

Maarsseveense Plassen

Niet veel verder steek ik de N230 over. Hier ligt Fort de Gagel. Omdat de gebouwen nog niet voor publiek open zijn loop ik door en ga ik richting Maarsseveense Plassen. Dit is een geweldig recreatiegebied en nu met het warme weer hebben heel veel mensen een plekje gevonden aan het water. De routemaker stuurt mij over een soort ruiterpad, dat achter een bomenrij parallel aan de verharde weg loopt. Het lopen over het zware zand is niet wat ik nu wil in de warmte. Ik kies voor de verharde weg.  Aan het einde van deze weg is er weer een TOP (toeristisch Overstappunt) met horeca. Zal ik? Nee, ik doe het niet, hoe aantrekkelijk het er ook uitziet, zo langs het water. Ik moet nu echt door.

Stationswandeling Utrecht Zuilen – Maarsen
Dit lijkt wel een ruiterpad. Zo snel als het kon heb ik de verharde weg opgezocht. Dit is te veel voor 34 graden.
Stationswandeling Utrecht Zuilen – Maarsen TOP
Dit ziet er beter uit. TOP Maarsseveense Plassen.
loeien in het water
De koeien zoeken ook verkoeling. Wat een geweldig gezicht.

Ik wandel verder tot ik een bord zie naar een parkeerplaats en naar Fort Maarsseveen. Daar moet ik zijn. Ik loop de parkeerplaats op en via een smalle doorgang kom ik bij een trekveer. Dat is leuk! Ik zie de heuvel waaronder het fort ligt. Van bovenaf heb ik een prachtig uitzicht over de omgeving.

trekveer fort maarsseveen
Het trekveer achter Fort Maarsseveen.
uitzcht fort Maarsseveen
Uitzicht!

Fort Maarsseveen

Bij het fort loop ik Jeroen tegen het lijf. Hij regelt hier de boel. Zijn cateringbedrijf Pop-up-Paella heeft hier een plek gevonden. Hij regelt ook het verhuur van de ruimtes en zorgt voor allerlei activiteiten. Het moet een broedplaats van kunst en cultuur worden. Maar ook een plek waar de wandelaar en fietser even kan opsteken en iets lekkers kan eten en drinken. Het is heerlijk koel in het fort. Het is inmiddels 34 graden buiten, zie ik op mijn telefoon. Jeroen laat mij het fort zien. Super! Het is knus en heeft veel mogelijkheden. Ook de buitenruimte valt goed te benutten. De opstart loopt wat achter vanwege de corona, maar dit gaat vast helemaal goed komen. Voorlopig kun je er al elke zaterdag en zondag terecht.

fort Maarsseveen
Fort Maarsseveen
fort Maarsseveen
Jeroen Verbraeken laat me het fort zien.

Maarssen

Dan is het helaas tijd om afscheid te nemen. Voorzien van twee flessen koud water ga ik richting Maarssen. De Vecht loopt dwars door dit stadje, wat het bijzonder aantrekkelijk maakt. De terrassen lonken, maar het is inmiddels al haf vier. Ik loop door naar het station. Het was een heerlijke dag. Veel gezien en door de vele tussenstops ook bewust kunnen genieten.

Stationswandeling Utrecht Zuilen – Maarsen
De Vecht stroomt door het mooie Maarssen.
fort Maarsseveen
Bijna bij de trein. De laatste loodjes.
Warm, moe maar tevreden naar huis. Wat een leuke route!

Kortom:

Dit is een fijn gebied om te wandelen en te recreëren. De vier stations (Zuilen, Overvecht, Hollandse Rading en Maarssen) maken het goed per trein bereikbaar. Deze route en de stationswandeling Utrecht Overvecht – Hollandse Rading en nog meer (ook kortere) wandelroutes in en rond het Noorderpark Ruigenhoek vind je op de website van Routes in Utrecht

Kom je met de auto? Er zijn verschillen TOP’s (Toeristische overstappunten) in het gebied. Daar kun je gratis parkeren.

Meer informatie over de Nieuwe Hollandse Waterlinie en leuke routes in de waterlinie vind je op de website van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Met de wandelknooppuntenkaart kun je gemakkelijk je eigen route samenstellen. Het gebied leent zich er uitstekend voor, er is zoveel leuks te zien en te doen.

Mijn opmerkingen over de bewegwijzering in de stad Utrecht zijn inmiddels opgepakt door het routebureau Utrecht. Dat is top! Ze gaan het snel herstellen. Maar ook zo kun je de route gewoon volgen. Het is mij immers ook gelukt. 😉

Alles op een rijtje:

  • Naam route: Stationswandeling Utrecht-Zuilen – Maarssen

  • Afstand: 12,6 km

  • Provincie: Utrecht

  • Kenmerk: Wandeling van station naar station. Het is een knooppuntenwandeling. Delen van de route zijn onverhard. Deze kunnen omzeild worden.

  • Routebeschrijving: De routebeschrijving van Stationswandeling Utrecht-Zuilen – Maarssen vind je hier. Het is handig om een kaartje van het gebied mee te nemen. Deze zijn gratis verkrijgbaar bijvoorbeeld bij Fort aan de Klop, Fort Maarsseveen en VVV Utrecht. Je kunt, net zoals ik deed, op station Utrecht Zuilen ook een foto maken van de wandelknooppuntenkaart.

  • Start- en eindpunt: Je kunt de wandeling in beide richtingen lopen. Dus starten bij Station Utrecht zuilen of bij Station Maarssen.

  • Horeca: Er is veel horeca langs de route. Bij Fort aan de Klop kun je de hele week terecht. Bij Fort Maarsseveen vooralsnog alleen op zaterdag en zondag. Een echte aanrader is ook het Rustpunt in de stadstuin Klopvaart.

  • Honden: kunnen aangelijnd mee

wandelkaart Noorderpark Ruigenhoek
Deze wandelkaart ‘Noorderpark Ruigenhoek’ met knooppunten en veel extra informatie is gratis af te halen bij bijvoorbeeld bij Fort aan de Klop, Fort Maarsseveen en VVV Utrecht.

Verantwoording: Ik wandelde de stationswandeling Utrecht-Zuilen – Maarssen in samenwerking met het het Routebureau Utrecht en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. 

flavicon wandelvrouw